Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Новозеландски фортификации

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Новозеландски фортификации

    Форт Такапуна (Fort Takapuna) в Новой Зеландии - одно из укреплений, созданных ввиду обострения русско-британских отношений в 1880-х годах. План форта Такапуна: Построен по проекту майора королевской артиллерии Эдмонда Тюдора Боддэма (Tudor-Boddam) в 1886-1889 годах и являлся одним из…


    thorn

    Средновековните църкви в България

    #2
    Драги, новозеландската предпазливост от всъщност 1885 година,покрай Russian scare не е по-налудничава от например стрелбата на руския Балтийски флот по , забележи, "японски торпедни катери" в инцидента при Догер банк през 1904. Първи плодове на глобалното мислене, какво да направиш.

    Заради известен интерес към тези далечни укрепления, почнах от тук

    Comment


      #3
      Вероятно се майтапиш. Какво сравнение може да има между някаква еднократна нощна неразбория с планомерното наливане на мегатонове бетон и сериозна артилерия, струващи купища пари и усилия, за укрепления на гъза на географията. Коиго трябва да предпазват от заплаха, не по-реална от марсианската.


      thorn

      Средновековните църкви в България

      Comment


        #4
        Във втория случай имаме истерия, плавно преливаща се в нещо, за което съществува точна българска дума - далавера.

        Интересно би ми било евентуално сравнение с тогавашните английски укрепления на действително важни места - Нормандските острови, Хелголанд, Гибралтар, Малта, Сингапур.


        thorn

        Средновековните църкви в България

        Comment


          #5
          Всички места са важни, щом живеят британски поданици. Не се майтапя, за британските вестници Рождественский е бил най-вероятно почерпен и трябва да отиде на военен съд.

          Comment


            #6
            Аз продължавам да не виждам виждам връзка


            thorn

            Средновековните църкви в България

            Comment


              #7
              Само отбелязвам, че налудничави неща, бол, в планетарно-глобален мащаб. Връзката аз правя от прочетеното от руския журнал, а ако идеята ти е да се говори за новозеландски укрепления от епохата, стриктно, разбира се, никакъв проблем. Както сам можеш да отбележиш, съм сложил линк към уики-справка за фортовете, в поощрение на това благородно начинание.

              Comment

              Working...
              X