Guy de Mont Ferrand написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Въстанието в Босна и Херцеговина
Collapse
X
-
Херцеговинско въстание
Иво.Станоев написаНе знам. В интернет също не можах да открия никакви сведения за участие на българи в събитията в Босна и Херцеговина. Мое лично мнение е, че е много малко вероятно нашенци да са участвали. Възстанието започва като бунт на чисто икономическа основа. Едва впоследствие се превръща в националистично - но тогава става въпрос за Сръбски национализъм и за опит да се присъединят територии към независимата по онова време вече Сърбия. И там външните сили са сръбските националисти. Още повече, че само два месеца след началото на босненско-хърватските събития България прави своя собствен(за съжаление неуспешен) опит за възстание: в Стара Загора през септември на същата 1875 година. Логично е да предположим, че българите бунтовници доколкото ги е имало биха се включили в старозагорските събития. Не знам доколко е уместно, но може би някой би се опитал да направи връзка между събитията в Босна и Херцеговина и неуспешното възстание в Стара Загора. Аз лично не знам подробности за това възстание, но не би било невъзможно вестите за събитията в Босна да са дали надежда и кураж на заралии.
Ами това е от мен. Както се казва - малко, но от сърце
С уважение,
Иво Станоев - Сеул
Comment
Comment