Преди доста години си спомням че даваха "Южният кръст" мисля че така се казваше филма и ставаше дума за точно този период от историята.Любопитно ми е дали някой знае нещо повече по тази тема и ако е така да сподели.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Войните за независимост на Австралия.
Collapse
X
-
Потърси в Гугъл за Eureka - за миньорския бунт, за Eureka Flag и т.н.
Аз трудно бих нарекъл това нещо война. Австралия никога не е водила войни за независимост. Там процесът винаги е бил еволюционен. Ако те интерсува можеш да потърсиш и за австралийското републиканско движение (да се продънят в земята дано).Last edited by albireo; 07-06-2006, 11:57.
-
bsb написаВсъщност е Eureka.
Колкото до австралийско републиканско движение - изразих се погрешно или по-скоро непълно. Хубаво е да се разграничи "движение" в смисъл на политическа сила, а такива политически сили в Австралия има (и всъщност те да се продънят в земята дано - казвам го щото имам мнение и отношение към Австралия и ми харесва такава каквато е) и от друга страна движение като социокултурна нагласа през историята на Австралия. Второто определено е по-интересно (за първото можете да проверите в нета - напр. уикипедия) защото самият миньорски бунт в Юрика не е нищо особено сам по себе си. Много по-значим е образът му в историческото съзнание след това.Last edited by albireo; 07-06-2006, 13:31.
Comment
-
Албирео написаКолкото до австралийско републиканско движение - изразих се погрешно или по-скоро непълно. Хубаво е да се разграничи "движение" в смисъл на политическа сила, а такива политически сили в Австралия има (и всъщност те да се продънят в земята дано - казвам го щото имам мнение и отношение към Австралия и ми харесва такава каквато е) и от друга страна движение като социокултурна нагласа през историята на Австралия. Второто определено е по-интересно (за първото можете да проверите в нета - напр. уикипедия) защото самият миньорски бунт в Юрика не е нищо особено сам по себе си. Много по-значим е образът му в историческото съзнание след това."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Dinain написаМерси много за труда. Направо се счупи от работа! Да беше казал "мързи ме", щеше да ти излезе по-накратко.
Аз се надявах Чарли, да се включи по второто (републиканските сентименти като нагласа) ако има наблюдения, но той откакто се подвизава в татковината, няма много време да сяда пред компа.
Comment
-
Поне очаквах да сложиш някаква дата на създаване, за да стане ясно че става дума за днешно време, а не за преди 100 години (отначало така си мислех) или какви въобще са целите на това движение и кои от тях е постигнало и т.н. ама както и да е...
Не чак така като в тая тема:
(Забележи пост#4 и особено последните 3-4 реда)
Но поне някаква основна информация. Явно няма да стане."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
Comment