Не намерих по-подходяща тема за това ще попитам тук.
Може ли някой да даде някаква информация/четиво за Арабския легион?
Може ли някой да даде някаква информация/четиво за Арабския легион?

Ако погледнем, примерно, към основаването на САЩ; първите колонии - там отново виждаме присъствието на "лордовете", одобрението, помощта на монархическия институт за действията им - колкото и да се тръби за пуританите, "Мейфлауър" и "свободата" в "новите земи". Така че си мисля, че централизацията определено има своята роля в изграждането на империята - съвместно с "компаниите" и колонистите. Ако отново погледнем към САЩ, то войната за независимост е война колкото срещу "Западноиндийската компания" и нейния монопол толкова и срещу централната власт, която я подкрепя. Не смятам, че нещата са толкова отделени. Като медиевист бих си позволил едно сравнение с Генуа - там връзката между метрополиите и нейните колонии е далеч по-слаба, а централната власт е доста хлабава - дори съществуването на институция като Officium Robarie (комисия за обезщетение на жертвите на пиратски нападения от страна на генуезки граждани) по-скоро го доказва, отколкото обратното, свидетелствайки, че голям брой генуезки граждани се занимават по свой почин с безогледно пиратство дори и срещу редовните търговски партньори и/или политическите съюзници на официалната власт и тя не е в състояние да ги контролира. Кога нещо подобно е било в сила за Англия?
). Поне аз така виждам нещата.
Протекционизма, който даваш за пример, е по-скоро фаворизиране на определени икономически сили и то в името на засилването на позицията на централната власт в метрополията върху колониите (стриктно поддържана през цялото време, мисля, политическа линия).
Comment