If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Може би Челябински метеорит - микроскопска част от предстоящата заплаха.
В петък (днес 23:35 по московскому времени), в близост на Земята - 45 метра астероид.
На разстояние от Земята - 27 хил. км.
Астрономы не исключают, что метеорит, взорвавшийся над Челябинской областью, является частью большого астероида 2012 DA14, который вечером в пятницу приблизится к Земле. Астрофизики говорят, что предугадать падение метеорита на Урал было очень трудно. А в результате взрыва над регионом образовалась озоновая дыра.
В CNN пишеше за сторици сгради с изпочупени прозорци(от там и многото ранени). Предполагам това е от звуковата вълна, а не от частици неизгорели в атмосферата? Цяло щастие е че няма загинали!
This is my signature. There are many like it but this one is mine.
В CNN пишеше за сторици сгради с изпочупени прозорци(от там и многото ранени). Предполагам това е от звуковата вълна, а не от частици неизгорели в атмосферата? Цяло щастие е че няма загинали!
Май има 2 пострадали в реанимация, така че още не се знае със сигурност дали ще има загинали или не. И още нещо интересно по темата. http://lenta.ru/news/2013/02/15/windows/
Челябинск в руското народно творчество не е ли еквивалентен на родния Перник?
Интересен паралел - Голямото пернишко земетресение и сега Големия челябински метеорит
Peace Through Strength -- Victory Through Devastation
В случая с този метеорит, противоракетната отбрана не може ли да влезе в действие в такива ситуации?
Каква противоракетна отбрана в Челябинск Освен това срещу подобен обект трябва да се стреля или с ядрен боеприпас, или с пряко попадение (hit-to-kill). Първия вариант не е приемлив, а руснаците не разполагат с втората технология.
Много ще му направи впечатление на 100-1000 тонен астероид hit-to-kill главичката която тежи 50 кг примерно
Прехватът на такова нещо трябва да стане далече от земята (тоест извън атмосферата) и единствено ядрена бомба от по-големичките би му направила впечатление (освен ако не знаеш за събитието от години по-рано и имаш начин да го преместиш бавно). Ако астероидът е голям (примерно като този изтребил динозаврите преди 65 милиона години) трябва да се улучи много далече от земята и с много мегатони. Основният проблем е, че просто може да не се засече - в момента май са открити под 1% от астероидите, чиито орбити пресичат земята. На никого не му се дават пари за това. Оттам и ако астероидът е със средни размери - просто ще си и улучи и толкова, никой няма разработена технология в настоящия момент. Ако бъде открит с предварение от 6-12 месеца, вече ще има възможност да се построи някаква сонда да го прехване.
Със сегашните средства за наблюдение само няколко души в САЩ и Русия най-много да са разбрали, че идва нещо в последните 30 секунди преди удара (балистичните радари гледат ограничено като височина, а американските инфрачервени спътници ще са го засекли едва като е навлизал в горните слоеве).
„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Срещу 1000 тона астероид само нюкване, обаче днешния е има-няма 10 тона. При пряко попадение, вместо да се разпадне на три части, можеше да се разпадне на 30 и сигурно всичките щяха да изгорят в атмосферата. Друг е въпроса, че скоростта е малко висока - около 15 км/с - което силно снижава вероятността за попадение.
НАСА мислят различно - днешният е бил 7000 тона и скорост 18 км/с
„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Comment