Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Идея на под-форума

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Идея на под-форума

    Този (нов) раздел на форума е предназначен за всякакъв род обсъждания на военно-исторически въпроси, които не спадат непременно към конкретен хронологичен период и засягат по-общи и поне донякъде теоретични (принципни, но може и практически) военни въпроси. Т.е. няма да говорим за въоръжение, екипировка - въобще, "желязо" (макар че тези аспекти могат да се привличат като обяснения или илюстрация на промените във военното мислене), а за мислене, осмисляне на използването им и на войната като явление. Това означава, че тук могат да се обсъждат всякакви тактически, оперативни или стратегически проблеми, въпроси около изграждането на въоръжените сили или създаването и развитието на конкретни доктрини за използването им по време на война. Няма хронологичен период, т.е. могат да се правят както общи обзорни теми, така и съвсем тесни и конкретни. Общото, свързващото звено е обсъждането на това как и защо се действа, а не на това кое оръжие какъв обсег има (грубо казано). Особено ми се иска да наблегнем на проблемите свързани с организирането, командването и контрола, т.е. всички онези неща, които обикновено остават встрани или поне не заемат челните редици при обсъждането на който и да е конфликт.

    #2
    Имаме доста теми, засягащи или поне задирящи мънинко предмета на раздела. Да ги местим ли тук за прегледност? Няма да е малко работа....
    XV mile the sea brode is
    From Turkey to the Ile of Rodez...

    Comment


      #3
      Да, мисля тази и следващата седмици да се заема със задачата, но ще ги оставям трайно свързани към съответния раздел. После имам идеи и за няколко нови теми за тук, предполагам, че и други хора ще решат да обсъждат нещо. Но време, време!

      Comment


        #4
        Много добра идея, радвам се, че ще се дискутират универсалните принципи на воюването (имхо показателите на техниката или войниците са само случайни неща - частни случаи на историческата епоха - и не са важни когато искаме да разбираме пълководенето )

        Comment

        Working...
        X