Кхъм, то вярно, че темата е леко несериозна, но все пак да не я обръщаме на говорилня. Предлагам първо да де съсредоточим върху определенията, т.е. в постове да се изясни какво е "лек танк", "тежък танк" и прочее - изредил съм ги в пост #6. А чак след това да се спори кое от кое и как е произлязло. А сега след тази обща критическа бележка, ще си позволя и малко по-частна и конкретна критика .
Аз пък въобще не съм съгласен с това - Т-34 е класически среден танк и няма нищо общо с идеята за ОБТ. Нито пък с практическото му използване нещата тръгват в тази посока. Щом се съгласяваш, значи нещо не съм разказал добре . Идеята ми бе различна: с развитието на танковите дивизии постепенно се стига до идеята за това в тях да бъда представен един основен тип танк - самото развитие тласка нещата в тази посока. В един момент това е "линейния танк", т.е. машина, в която се съчетават приемливо изисквания за добра подвижност, добра бронева защита и прилично въоръжение (т.е. способно да се справи с бронирани противници и с незащитени или слабозащитени полеви цели - оръдия или пехота) с масовост, т.е. ниска цена. Погледнато откъм функции: машина, която може да се използва за разузнаване, патрулиране, крайцерски действия или поддръжка на органичната (за съединението) пехота. Съвкупността от тези изисквания, обаче, не може да бъде изпълнена от една машина и затова в танковите дивизии присъстват общо взето всякакви машини - леки танкове, за разузнаване и дозор, средни за останалите цели, а понякога и тежки - за подсилване и огнева поддръжка. Но тенденцията е към опростяване, което предполага появата на една машина, която да удовлетворява тези функции. Въпросът е, че до края на войната на практика такава машина не се появява (появяват се в най-добрия случай вариации на базата на една машина) - има само движение към нея.
И това, разбира се, трябва да се добави към описанието: първо как са замислени и създадени, после как тези замисли са се променили.
Това за "крайцерски" - "пехотни" не знам защо го реши . Добрите британски крайцерски танкове (сащианците нямат такива) са си точно такива - за пехотни не стават по очевидни причини: 2 pdr оръдие и слаба бронева защита са голям минус, когато ще се съпровожда и подкрепя пехотата, а пък високата скорост и маневреност са безсмислени, когато ще се съпровожда пехота. Те.. от тях "пехотен танк" не става. Докато замислените като "пехотни танкове" машини общо взето се справят с тези задачи, макар че първоначалното им въоръжение (пак 2 pdr) е неефективно за такава задача.
Точно затова има нужда от такава тема, защото май няма ясно понятие какво е "пехотен танк" .
Това сигурно е майтап, защото иначе няма място. 88 мм зенитно оръдие става за унищожаване на танкове само до един момент (точно съм го описал в една тема). Иначе е лошо средство за тази задача, защото е излишно скъпо, с висок силует, т.е. уязвимо и с ниска тактическа подвижност. Използва се само поради липсата на адекватни мощни ПТ оръдия и когато такива се появяват, те се използват. А същевременно за основните си функции е достатъчно ефективно.
Отново няма да се съглася, както и с твърдението на КГ125. Т-34-85 е развитие или ако щеш, поправка, на недостатъците на Т-34-76. Недостатъци, които са осъзнати в хода на използването му, като основният е липсата на пети член на екипажа, който да се занимава само с командирски функции, а допълнителното е необходимостта от по-мощно противотанково въоръжение. И двете са поправени с нов купол и вкарването в него на зенитно оръдие. Но това не го прави по-близо до ОБТ, нито пък крачка в тази посока.
Не, идеята е зад ОБТ е цялата армия да е въоръжена само с един тип танк, точно затова е и "основен". А това означава той да е способен да изпълнява задачите, които преди това са били възлагани на различните типове танкове: да бъде линейна машина в танковите подразделения, да изпълнява разузнавателни и патрулни роли в бойни групи, да бъде средство за огнева поддръжка при нужда, да бъде щурмова машина. А това означава или модулност, те.. приспособяване в полеви условия или такъв компромис от качества, който да го превърне в универсален.
С това въобще не съм съгласен - не може ад се проследи еволюция на лек танк в БМП. БМП е естествена еволюция на бронетранспортьорите, която протича независимо от изчезването на класа леки танкове. Можем да кажем, че БМП съчетава в себе си идеята на "пехотен танк", "танк за огнева подкрепа" и "бронетранспортьор", така както ги познаваме от преди и по време на втората световна война. Но лекият танк на практика губи значението си като клас още през ВСВ и макар да се появяват вариации на темата, те постепенно изчезват. А и да напомня, че поначало "лек танк" не е синоним на "разузнавателен танк".
Машини като "Леопард" или "АМХ" не могат да бъдат ОБТ.
Да приключвам с поста: добре е да се напише определение за всяка от тези машини, това е и целта на темата. Може би идеалният вариант ще е всеки да напише какво разбира под тези класификации и постепенно да изградим някакво общо.
КГ125 написа
tonev написа
tonev написа
Точно затова има нужда от такава тема, защото май няма ясно понятие какво е "пехотен танк" .
tonev написа
tonev написа
tonev написа
КГ125 написа
Машини като "Леопард" или "АМХ" не могат да бъдат ОБТ.
Да приключвам с поста: добре е да се напише определение за всяка от тези машини, това е и целта на темата. Може би идеалният вариант ще е всеки да напише какво разбира под тези класификации и постепенно да изградим някакво общо.
Comment