може би трябва се опитам малко по-подробно - работата на всяко едно оръжие, ползвано във война, е базирана на математически изчисления... всъщност, глупости - работата на цялата ни вселена засега се описва доста точна именно с помощта на математиката... защо това да не важи за войната, не разбрах...
Темата се започна като отклонение от друга тема, където се появи въпросът дали войната е математически предсказуема и поддаваща се на описание. - модератор
Темата се започна като отклонение от друга тема, където се появи въпросът дали войната е математически предсказуема и поддаваща се на описание. - модератор
.
. По същество - съгласен съм, вероятно съм се изразил неясно. Мисълта ми бе, че една хаотична система не е детерминистична (да, вероятно това е точното название, а не "аналитична"), т.е. при всяка промяна изходното й състояние не е точно преобразувание на входното, не става по детерминистичен закон, в който дадена причина винаги води определено следствие. В хаотичната система е възможно малки и наглед несвързани промени, които сами по себе си не би трябвало да доведат до сериозна промяна в състоянието заедно да доведат до кумулативен ефект, който да пердизвика рязка промяна или преход в състоянието на системата. В този смисъл, ако бъдещо състояние на детерминистичната система може точно да се изчисли при положение, че са известни всички данни за конкретно сегашно състояние, то за хаотичната система това не е възможно - там става въпрос единствено за предвиждане, т.е. за предсказание с определена степен на вероятност.
Comment