Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Отношението на властта в СССР към религията и православната църква.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Отношението на властта в СССР към религията и православната църква.

    През 1914г. според някои данни в Руската империя е имало 54 174 действащи православни църкви, 25 593 православни параклиса и 1025 действащи православни манастира. В Русия през 1991г. според някои данни е имало около 7 500 действащи православни църкви и само 16 действащи православни манастира. В края на 1939г. според някои данни в СССР е имало само 1744 действащи храма, от които 1277 в границите на СССР от 1937г. По време на немската окупация през ВСВ със съдействието на немците са въстановени и започнали да функционират според някои данни още 3732 храма, а според други данни още 7547 храма. По време на съветската власт са убити над 134 000 свещенослужители и църковнослужители на православната църква. Според някои данни още през 1922 г. са убити 32 митрополити и епископи. По данни на правителствената комисия по реабилитиране на жертвите на политическите репресии, през 1937г. са арестувани 136 900 свещено и църковно служители, от които 85 300 са разстреляни;през 1938г. са арестувани 28 300 такива служители и са убити 21 500 от тях, през 1939г. са арестувани 1500 такива служители и са убити 900 от тях, през 1940г. са арестувани 5100 такива служители и са убити 1100 от тях, през 1941г. са арестувани 4000 такива служители и са убити 1900 от тях.
    Last edited by ; 14-04-2012, 21:02.

    #2
    След декрета за земята от 1917г., който засяга и земите на църквата, през 1922 идва ред и на "Декрет за изземане на църковни ценности". Съветската власт се разправя изключително жестоко със служителите на православната църква. Пермския архиепископ Андроник не само е осъден на смърт от болшевиките през 1918г., но той е и заровен полужив в земята. Руската православна църква изпратила към Перм специална комисия, която да разследва ареста на Андроник, но комисията (тази комисия пътувала с влак) била задържана от болшевиките и членовете на тази комисия били разстреляни незабавно още на Камския железопътен мост (където са били задържани). Така е убит члена на тази комисия - черниговския архиепископ Василий Богоявленски и тялото му е хвърлено от Камския железопътен мост в реката. Местни селяни погребали владиката и тъй като на неговия гроб се събирали поклонници, то болшевиките изровили останките на Василий и ги изгорили, а според някои сведения преди това тялото на Василий е разпънато на кръст. Интересен факт е, че по време на преброяването на населението в СССР от 1937г., над половината от населението над 16г. е отговорило че е религиозно, а същевременно хората са се страхували за собствения си живот и на практика са се страхували да повдигнат въпроса за репресиите срещу свещено и църковнослужителите, а всъщност заради цензурата не всичи са знаели за чудовищните репресии. Интересно, че официално всички комунисти са одобрявали партийната политика на чудовищни репресии спрямо служителите на православната църква, а тези от комунистите, които доживяха до наши дни, в огромната си част много бързо станаха вярващи и почитащи Господ и същите тези люде ги виждаме да пълнят храмовете при всеки църковен празник.
    Last edited by ; 18-04-2012, 20:58.

    Comment


      #3
      Архимандрит Родион от Спасовския манастир е бил скалпиран от болшевиките. Вижте снимка ¹ 28 от този сайт. http://swolkov.org/doc/kt/list.htm
      Според някои данни, малко след 1917 г. свещениците от Полтава са били набивани на кол от болшевишките палачи, като според тези данни за един ден в Полтава са били набити на кол 18 монаси.
      Вижте и научете и за други престъпления на болшевиките на тази страничка. http://www.mere-marie.com/315.htm

      Comment


        #4
        Генерал Слащов-Кримски след като си възвръща градовете по Черноморското крайбрежие в хода на Гражданската война, беси голяма част от тези палачи по фенерите. Интересно е че, след 1922 г. като се връща след амнистията в Съветска Русия, никой не го обвинява за това.

        Comment


          #5
          Моля, тези които пишат в темата, да кажат одобряват ли отношението на властта в Съветска Русия и в СССР към служителите на православната църква. Според някои мнения, това е политика на геноцид. Според вас правилно ли е да се използва термина "геноцид"?

          Comment


            #6
            Според Маркс, пролетариатът е новият Месия, а религията е опиум за народа...,така че всеки е прав за себе си.

            Comment


              #7
              jamega написа Виж мнение
              Според Маркс, пролетариатът е новият Месия, а религията е опиум за народа...,така че всеки е прав за себе си.
              Ех ... да му се не види, това опростенчество. Виж точния цитат и си помисли: "Religious suffering is, at one and the same time, the expression of real suffering and a protest against real suffering. Religion is the sigh of the oppressed creature, the heart of a heartless world, and the soul of soulless conditions. It is the opium of the people."
              (източник в случая, лесен и достъпен: http://en.wikipedia.org/wiki/Opium_of_the_people)
              Както можеш да видиш, комунистите, които праскаха това твърдение навсякъде (и аз съм го чувал в училище), всъщност са лъгали и Маркс е казал съвсем друго. Предполагам, че ако стане от гроба, ще се откаже първо от тях. То всъщност има ли нещо, което е идеологизирано и да не е лъжа?

              По въпроса за темата, за отношението на църквата и властта: лично на мен ми е абсолютно все тая. Църквата в Русия преди 1917 година също не е била цвете за мирисане (религиозен фундаментализъм на практика, предполагам си чувал за погромите, или за хора като ... примерно Победоносцев?), след това режимът се е отнесъл с нея горе-долу както с всичко останало в държавата. Така че - какво толкова? Освен това има един момент - тия неща не са ги правили някакви извънземни или нашественици, а са резултат от действията на народа. Който в крайна сметка е участвал активно и в изграждането и на една, и на другата империя и голяма част от който изпитва носталгия по комунистическото минало (тук искам да си останем само на руска почва, за да не засягаме нашенските реалности).
              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
              Проект 22.06.1941 г.
              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

              Comment


                #8
                геноцид - не. Най-малкото понятието не е точно, когато се употребява за институция. Впрочем, доказателството (както във всеки подобен случай) е съществуването на същата институция в съвременна Русия. Иначе се отнасят според "нормата" си - като към всяка "заварена" институция, не виждам някаква чак толкова специална разлика.

                Comment


                  #9
                  Steelman написа Виж мнение
                  Архимандрит Родион от Спасовския манастир е бил скалпиран от болшевиките. Вижте снимка ¹ 28 от този сайт. http://swolkov.org/doc/kt/list.htm
                  Според някои данни, малко след 1917 г. свещениците от Полтава са били набивани на кол от болшевишките палачи, като според тези данни за един ден в Полтава са били набити на кол 18 монаси.
                  Вижте и научете и за други престъпления на болшевиките на тази страничка. http://www.mere-marie.com/315.htm
                  Това не го знаех. Брей тези съвсем са били побеснели.

                  Comment


                    #10
                    Интересна тема, която, мисля, е разисквана частично и на други места тук. Вероятно не толкова емоционален и дистанциран подход (като в първите постинги) би бил по-плодотворен. ИМХО, "разправата" с Православната църква е напълно естествена при огромната социална, икономическа, че дори на ниво личност промяна, която революцията цели. Интересно е, че въпреки жестокостите, като цяло структурата на църквата и голяма част от служителите й са оцелели, което няма как да не стане без позволението на властта. От една страна става дума за замяна на идеологията във вид на религия, стояща в основата на обществото с друга идеология, също религиоподобна. Е, като включим логичното и модерно изключване на фигурата на бога, макар че и тя скоро е заменена с богоподобни такива - на партията, на Вожда (Ленин, Сталин и сие), по-скоро някаква система от полубогове, напомняща гръцките култове. Така или иначе, решимостта за премахване на старата религия май не е била пълна, като е взето значително по-логичното решение - тя да бъде контролирана (оттам и дългата липса на патриарх, постепенно преминала в тотален контрол върху клира). Ползите от православието, обаче, се осъзнават най-пълно в първите години на ВСВ, като през 42-ра Сталин си избира патриарх, а на места се стига и до това:





                    Във военен план, ролята на свещеника в армията (в дореволюционна Русия), е прехвърлена върху комисарите. Разбира се, при тях нещата са по-сложни, защото изпълняват и бая други функции.

                    Comment


                      #11
                      Кало, вероятно ще е най-правилно да се каже, че нещата се променят във времето. В началото намереният са едни и, особено, хъм, изпълненията - най-вече по време на Гражданската война и малко след това. Впоследствие нуждите и изискванията постепенно се променят и с тях много се променя и отношението към Църквата. Особено развитие отношенията с властта (и ползите, които тя вижда в Църквата) търпят по време на ВСВ, както си илюстрирал с двете снимки (там въобще има доста промени в отношението към заварени, че и премахнати традиции). Тези тенденции продължават да се развиват в тази посока и след края на войната.
                      Съгласен съм, че имаме общо взето нормален (като за историческите събития, де) цикъл. Жестокости от този род са се случвали при най-различни революции и войни и много по-рано, макар и рядко в такива мащаби (или толкова целенасочено).

                      Comment


                        #12
                        Може би обяснение на това как е оцеляла църквата в СССР дава до някъде книгата " Князът на този свят"

                        Comment


                          #13
                          Между другото - една загадка. Кой, според вас, е авторът на този текст:

                          Как се разрази тази война? Хората трябва да разберат веднъж за винаги до какво ги доведе безбожието. Отначало болшевиките убиха милиони хора, за да установят нов световен порядък. Това стана възможно само за това, че те се отвърнаха от Бога и християнското учение, и в Германия се прави същото. Забраняват да се участва в църковния живот, възпитават младежите в безверие, водят война срещу църквата, присвояват нейното имущество, борят се с инакомислещите. Национал-социалистите ограничават свободата на своите съграждани, свеждайки ги до положението на роби, изплашени и лишени от собствена воля. Скриват истината от тях. Забравени са заповедите: не кради, не убивай, не лъжи. Всичко това: алчността, незаконното обогатяване, омразата, лъжата, безразборните сексуални контакти, след които следват безплодието и деградацията на един народ – започва с отказа от Божиите заповеди. Бог допуска всичко това, не пречейки на тези сили да се ползват с власт и да унищожават множество невинни хора, навярно само заради това, за да разбере човечеството: без Мене вие се превръщате в зверове, които във всичко си пречат един на друг и се стремят да се унищожат един другиго. Не искате да помните божията заповед: „Възлюби ближния си”? Добре. Изпитайте върху себе си противоположния съвет на дявола: ненавиждайте ближния си. Светото писание разказва историята за потопа. Какво било причина за тази трагедия в зората на човечеството? Хората се отвърнали от Бога и трябвало да умрат. Виновни и невинни. Причината за тяхното осъждане е в тях самите. Същото е и днес.
                          Last edited by ivan_kunchev; 31-10-2012, 00:16.

                          Comment


                            #14
                            ivan_kunchev написа Виж мнение
                            Между другото - една загадка. Кой, според вас, е авторът на този текст:
                            Приписват го на Wilhelm Hosenfeld, но надежден източник не успях да намеря.

                            Comment


                              #15
                              Сборник документальных данных, характеризующих борьбу советской власти против всякой религии, против всех исповеданий и церквей


                              Last edited by messire Woland; 24-12-2012, 18:24.

                              Comment

                              Working...
                              X