Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Трагичната съдба на "кулаците" в СССР

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Трагичната съдба на "кулаците" в СССР


    Как ще коментирате това?
    Last edited by ; 19-03-2012, 02:07.

    #2
    Как ще го коментирам ли?
    Че Гладомор в по-голяма степен е засегнал Русия отколко Украина. Изхождайки от цифрите за 1930г. - толко и толко в лагер, толко и толко изселени.

    Comment


      #3
      За тези, които не вярват, че разкулачването е довело до невиждан глад, масова смърт и дори канибализъм, ще постна още нещо по темата. http://www.bbc.co.uk/russian/russia/...zation.shtml#2

      Comment


        #4
        То и сега има невиждан глад - Северна Корея , Сомалия , Судан

        Comment


          #5
          То и сега има невиждан глад - Северна Корея
          По отношение на КНДР това важи основно за 90-те години (по различни оценки между 0,5 и 1,0 млн. души са умрели от гладна смърт). Доколкото може да се прецени, глад и в момента има, но гладна смърт - не, т.е. мащабите са многократно по-малки, отколкото предходното десетилетие (разбира се, по нашите мерки две купички варена царевица, подправена с кимчи, ориз или месо веднъж-дваж месечно трудно могат да минат за "нормално" съществуване, но там мерят с друг аршин). В момента КНДР сама задоволява около 3/4 - 4/5 от необходимото за оцеляване на населението (в зависимост от качеството на реколтата), а останалото (и отгоре) получава отвън (основно от Китай, ЮК, САЩ, Япония).
          Там, от гледан точка на населението, "ненормалното" е в спирането на действие на купонната система, но доколкото в някаква степен тя е възстановена, в друга са се развили определени капиталистически отношения и дребен и среден бизнес, нещата са постигнали определен баланс, като противовес на хаоса на деветдесетте години.
          Иначе глад си има (и е имало) на много места. Въпросът по-скоро е за ситуациите, когато до глад се стига поради управленски грешки (СССР, Китай - колкото да дам два примера), т.е. по принцип достатъчно храна има, но не се разпределя разумно или пък в резултат на грешки храната се оказва недостатъчно. Има държави, където гладът е циклично явление, което "пристига" до голяма степен под влияние на външни обстоятелства, подобно на смяната на сезоните.

          Що се отнася до темата, там всичко е повече или по-малко ясно. Естествено, има достатъчно големи разминаване в числовите оценки на мащаба (още по-големи спорове около въпроса "защо" и "поради какви причини" и гарнирани с количество пропаганда, разбира се). Струва ми се, че въпрост е обсъждан по два-три пъти, може би не в отделна тема (а поне веднъж май и в нарочна тема).

          Comment

          Working...
          X