Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Хипотетична ТСВ с биологично оръжие

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Хипотетична ТСВ с биологично оръжие

    Всички знаем апокалиптичните сценарии за трета световна война (ядрени удари и т.н.), но според мен ако има таква тя ще се води с биологични и химични агенти и вируси (варианти на грип и т.н.) т.е. ще се води от генетиците. Отчитайки че всяка една свръх сила (Русия, Китай, Щатите) и доста от средните такива (ЕС, Индия, Израел, Япония) имат капацитета да унижощат населението на земята само с вирусите на склад, идеята ми е да разгледаме последствията от военните действия.

    За целта Приемаме че :
    1) Няма масирана ядрена бомбандировка (само тактически удари по важни икономически, политически или други центрове) - все пак нещо друго освен хлебарките и мравките трябва да оцелее.
    2) Конфликтът е от типа всеки срещу всеки (основни действащи лица са Русия, САЩ, Китай, ПАЛ(панарабската лига - рано или късно ще стигнат до подобна идея)) като целта са ресурсите в Африка (най-богатият континент) и/или Арктика+Антрарктика и евентуално ресурсите в океаните.
    3) Технологията е на съвременно ниво
    4) Нарочно съм изпуснал ЕС, Бразилия, Индия и Япония (ако на някои му е интересно ще си опиша съжденията по темата защо точно те са отпаднали).


    P.S. Доста се колебаех къде да сложа темата (дали да не бъде в общата дискусия или в модерна епоха), но в крайна сметка това си е жива алтернатива.

    P.P.S. Интересно ще е да разгледаме и поствоенните общества.

    #2
    Някои съмнения

    Han_asd, това може и да е алтернативно развитие, но не е на реален исторически сценарий, така че не съм убеден дали да го оставя тук или да го преместя към селенията на Сетебос ("Фантасмагории"). В моето разбиране за това какво е алтернативна история (изложил съм го в съответната тема) трябва да има достатъчно много връзки с реалността, иначе няма какво да се обсъжда, освен свободни фантазии и експерименталната част пропада напълно.
    За да се реализира това е необходимо да се зададе максимално точно външно-политическата ситуация и конкретното събитие, които довеждат до въпросната ТСВ и да се опише защо няма да се използват най-силните оръжия. Аз лично въобще не виждам как и заради какво може да се стигне до ТСВ. Локалните конфликти са възможни, но при текущата политическа и особено икономическа структура на света, всякакъв глобален конфликт е напълно безсмислен за държавите, които биха могли да го започнат. Това не означава, че смятам за невъзможно поради глупост да се стигне до такъв, просто ми се вижда твърде малко вероятно, а и "глупост" върви ръка за ръка с използването на най-силните козове, а това не са химическите или биологични оръжия.
    Ако идеята е да се разсъждава върху възможните бъдещи форми на война и мястото на биологичното и химическо оръжие в подобна схема, то тогава става въпрос за друг тип тема и ще е по-подходящо да се разположи в "Общи дискусии", според мен. Впрочем, С. Лем е написал доста интересни неща по тази тема, ако правилно си спомням, беше в "Summa Technologiae". Особено беше заложил на нано-оръжията, които позволяват да се води крипто-война. В днешните условия това би доста удобно.
    Отделно имам определени съмнения към предлаганото от теб оръжие - биологичните оръжия са твърде несъвършени, защото не могат да се "насочват", нито да се гарантира прекратяване на действието, след като са си изпълнили предназначението. В сравнение с тях атомното оръжие е почти "прецизно" .

    ПП Изтрих две мнения, първото, защото беше в нарушение на правилника, а и не по темата, а второто, защото беше коментар на първото и смисълът от него се губи след премахването му.

    Comment


      #3
      Хм... всъщност моята идея беше да се разгледат последствията от използването на химическо и биологическо оръжие в локален и/или световен конфликт и влиянието им върху обществото след това (т.е. това което е оцеляло).
      За нано-оръжията - такова нещо съм чел само в научно фантастичните романи - но ако приемем че вирусите са и по-малки то разликата между едните и другите доста намалява (т.е. ако можеш да вградиш някаква разпознавателна система свои-чужд) като предварително ваксинираш населението (примерно го вкараш във ваксина за свински грип) то по-същество си става нанооръжие

      Идеята е че вирусите могат да бъдат програмирани да мутират за 3 дни да кажем във безвредни такива (или да са с неустоичива структура или нещо подобно - някои по запознат да се произнесе).
      Никои не говори за текущата ситуация а за 20-30г. след нашето време примерно - все пак говоря за някакъв баланс Китай - Щатите - Русия и съответно конфликт на интересите в районите с ресурси.

      Не се използва масирана ядрена бомбардировка защото последствията са фатални и за двете страни (облакът не знае свои и чужди) а и смятам че страната която ще го ползва първо трябва да се пребори с вътрешните си противоречия (нали се сещаш че ако един натисне копчето то другите го последват и остават само хлебарките и мравките - все пак и трите държави споменати по-горе могат да направят в радиационна пустош цялата планета), затова се ползват малки тактически бомби (нещо тип Хирошима по мощност и разрушително действие).
      Идеята е да има какво да се експлоатира и да има победител а не най-малко губещ
      Last edited by han asd; 24-02-2010, 11:33.

      Comment


        #4
        Е, в такъв случай темата не е за тук, ще я преместя в "Общи дискусии". В моята представа "алтернативен" е такъв исторически сценарий, който се развива на основата на малка промяна във вече случило се нещо, т.е. върху исторически материал. Докато това е по-скоро евристика, подобни теми там има.

        Аз имам само някаква съвсем обща информация върху тези неща, но ми се струва, че каквото и да е "програмиране" е доста несигурна работа, а мутациите, особено на вируси, съвсем не могат да се предскажат. Същото важи и за разпространението - при съвременната мобилност (ако тази тенденция се запази, в бъдеще ще е още по-висока) дори и да се "Пусне" локално даден болестотворен агент, най-вероятно той ще се разпространи навсякъде, особено ако е твърде активен, а тези с военно приложение трябва да са такива.
        След това, военното приложение на подобни неща ми е малко съмнително. Как ще разпознава военни от цивилни? А и военните, вероятно, ще имат доста по-висока степен на защита от подобен нападател, отколкото цивилните.
        Ако идеята е да се навреди на цивилното население, то не виждам каква ще е целта - освен "окончателно" унищожение на дадена държава. Защото територия без население няма особен смисъл като политическа цел.
        След това, ако дадена голяма държава се почувства жертва на подобен удар и съществуването й бъде застрашено, то тя със сигурност ще посегне към ядрената цепеница и нещата ще загрубеят. Затова и подобна атака може да има смисъл само като крипто-оръжие в смисъла на Лем.

        ПП Въобще, замисълът на Лем включваше много повече от болести. Идеята е да се създадат микро-агенти, които да могат да причиняват определени климатични, сеизмологични и прочее явления, които да наподобяват естествените, т.е. да не могат да бъдат категорично разпознати като "умишлени" или "нападение".

        Comment

        Working...
        X