Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Романови

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Романови

    Не видях тема за последната руска династия и предполагам ще е интересна една дискусия около събитията след Вел.Октомврийска Революция.На мен ми е интересно,защо щом цяла Европа са роднини,никой не приема Романови.Най - вече Гърция и Великобритания.Анастасия,Алексей...

    #2
    От страх да не им се случи същото.

    Comment


      #3
      Без да съм специалист по темата, от това което съм прочел по нея ми се струва, че царското семейство така и никога не прави опит да забегне някъде, а и са пазени доста строго, за да направят такъв.

      Друг аспект е, че последният император и жена му са недолюбвани както от широките маси, така и от аристокрацията. Всяка от тези прослойки си има своите причини за това.

      Масите не обичат батюшката, заради нерешителността му по отношение на реформите, от които руското общество така силно се нуждае. Въпреки, че той е самодържец и властта му е абсолютна, той не контролира добре подчинените си и това предизвиква редица инциденти, където той е в неблагодарната роля на зрител.

      Примери: безредиците при коронясването му в Москва довели до смъртта от стъпкване и задушаване на 1 300 човека (не съм сигурен за цифрата), които си остават ненаказани защото отгворник за церемонията и реда е любимия му вуйчо; неуместното размазване от войските на демонстрацийте от 1905 г.; неумелото водене на войната с Япония и последвалото унижение; отстраняването поради честа глупост на способния министър-прецедател Столипин и неизяснената роля на царя около убийството му.

      Аристокрацията го ненавижда заради прекалено сериозното му отношение към прищевките на съпругата му, която страда от религиозен мистицизъм в най-тежка форма и фактически го изолира от техните среди. Те така и не й прощават, че вместо тях тя предпочита компанията на откровен психар и мошенник като Распутин. Той го отнася и заради липсата на реформи в армията довели до униженията в Манджурия и по фронтовете на Първата световна.

      И накрая ще припомня, че царското семейство е изтребено точно в момента, когато се появява опасността белите да го "освободят". Ако това се бе случило щеше да е много интересно дали някой от роднините му щеше да си го прибере. Според мен никой нямаше да го стори докато не се изяснеше кой ще е следващия господар на Русия.

      Болшевиките правлно оценяват ситуацията, че ако са те, царското семейство може да се използва срещу тях и си свършват работата така както те си знаят.
      Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

      Гюстав Льо Бон

      Comment

      Working...
      X