Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Световните империи " Няма нищо по нетрайно от една империя

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

хъм

А Оливер Кромуел не е ли все пак достатъ4но подходящ.
    "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
    нека четат пред вратите
    нашата памет остъклена
    с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

Да, напълно подходящ е, но пък и не му е мястото за го обсъждаме в Средновековие ако гледаме достатъчно строго .

Comment

да

Според мен много от империите могат да бъдат проследени далеч в историята, така че е трудно да се каже коя от тях е просъществувала най-дълго. Така например спомнете си че Хитлер е твърдял, че Третия райх произлиза директно от Свещената Римска Империял От нея водят началото си и други провинции, развили се по-късно като империи - например Великобритания. Самата Римска Империя от своя страна може да се проследи до един от четирите пълководци на Александър Велики, които си разделят империята му. В този смисъл трябва по-скоро да се определят границите на Средновековието и в тях да се търси империя с най-дълъг период на фактическо съществуване. Съгласни ли сте?
        May the force be with you!

Comment

Границите на Средновековието са от 476 ( падането на Западната Римска Империя) до 1641 година (Английската буржоазна революция)
          По тази логика в Европа най-дълго съществувалата империя е Византийската,а в Азия това са Китай и Япония!
          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

И пак парабелумът уцели целта
            Най- ярките звезди на род османски
            корони носят и седят на трона царски,
            покорни са на заповедите господни
            делата им добри и благородни.
            И да воюва за правата вяра
            на бащин трон султан се възцарява.

из " Корона на историите " на Ходжа Садеддин

Comment

В интерес на истината ако гледаме на Византия като продължител на Римската империя- за мен е точно така- това означава,че тя съществува от времето на император Август 27г.пр. Хр. до император Константин ХII Драгаш Палеолог 1453г или с други думи цели 1480 години.Някои Западни автори гледат на Османската империя като на "Византия след Византия",ако прибавим и годините на съществуването на тази държава 1453-1922 се получава нещо наистина интересно
              То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Originally posted by "Amidala"

. Самата Римска Империя от своя страна може да се проследи до един от четирите пълководци на Александър Велики, които си разделят империята му. В този смисъл трябва по-скоро да се определят границите на Средновековието и в тях да се търси империя с най-дълъг период на фактическо съществуване. Съгласни ли сте?

Аз мисля различно по въпроса. През 168г.п.н.е 4 те легиона на консула Емилиан Паулий при ПИДНА в подножието на планината Олимп разбиват армията на македонския цар ПЕРСЕЙ. Така Македония става римска провинция, а македонския цар доживява дните си като римски пленник. :twisted:
                Така че смисъла е точно обратен, империята на Александър става част от римската империя. :duel:

Comment

За съжаление не мога да се съглася с това мнение тъй като по хронология Римската империя е след тази на Александър Велики а не обратното. Но това сякаш не е тема за Средновековието не мислиш ли?
                  May the force be with you!

Comment

Между двете империи няма нищо общо за съжаление.Едната държава-на Александър- се разпада веднага след смъртта му през 323г.пр.Хр.По същото време Римската република все още не това в което се превръща през 2-1в.пр.Хр.
                    Това са си две различни държави с различен вид управление.

Comment

Но това сякаш не е тема за Средновековието не мислиш ли?
                      Тъй като за сега нямаме отделна секция за Античността, по принуда темите ще се разглеждат тук. Скоро обаче проблемът ще бъде решен.
                      albireo написа
                      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

За съжаление не мога да се съглася с това мнение тъй като по хронология Римската империя е след тази на Александър Велики а не обратното. Но това сякаш не е тема за Средновековието не мислиш ли?
                        :lol: :lol: :lol:
                        Това пък как стана?
                        Малко цифри за римската държава. Като оставим настрана легендата за Ромул и Рем, Рим възниква като военизирано селище около 800г.п.н.е., през 753г.п.н.е. Римските войски нападат и опожаряват етруския град Алба Лонга, така този град става латински и първи съюзнически град на Рим.
                        Цар Сервий Тулий през 578г.п.н.е. построява цитаделата на крепоста защитаваща РИМ, и отпразнува окончателната си победа над етруските. Рим вече е господар на по-голямата част от полуострова.

Comment

Виж, струва ми се, че тук се имат предвид Империите. Т.е., не Рим преди да стане империя, както и не Македония, преди Александър Македонски да я превърне в империя. Защото, ако ще сравнявате Рим от основаването му, по същия начин можете да гледате и Македония от основаването й. Разбира се, бързам да допълня, всякакви сравнения между древната Македония и сегашната държавна формация, носеща подобно име, са безпочвени.
                          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                          Проект 22.06.1941 г.
                          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Рим

В такъв случай да дефинираме понятието "Империя" защото Алесандър Македонски разширява своята "Държава", а относно Рим юредически през 1 и 2 век той е все още Република с "Принцепс" като държавен глава. Титлата "Император" се използва значитело по късно. Нека ПАРАБЕЛУМ се намеси той ги знае по добре нещата.

Но, че
                            Самата Римска Империя от своя страна може да се проследи до един от четирите пълководци на Александър Велики.
                            не мога да го приема.

Comment

И на мен ми се стори странно това твърдение, но аз не съм се задълбавал в периода много-много.
                              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                              Проект 22.06.1941 г.
                              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Забелязвам нещо- всички забравяте Руската империя. А като просъществуване от Средновековните, според мен най- дълго съществува Китаийската.

Comment

Working...
                                X