предполага воденето на война само от позицията на огромно числено и технологично превъзходство на едната страна? Това гарантира победата и прави употребата на сила лесна, защото е практически безкръвна - поне от гледна точка на същата тази доминираща страна.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Бъдещето на доктрината "Пауъл"
Collapse
X
-
Бъдещето на доктрината "Пауъл"
Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.Маркери: Никакви
-
Ъъъ, хъм, аз не виждам нищо ново в тази формулировка - едва ли ще сгреша, ако направя следното обобщение: откак се водят войни, формулата за успех и следователно нещото, към което се стреми всеки независимо от нивото, на което действа, е горе-долу такава: събирам максималното възможно количество сила и благодарение на това постигам успех. Разбира се, това е идеал, който много рядко може да бъде реализиран в някаква пълнота. Да се издига в качеството на доктрина, особено пък да се претендира за иновативност, ми се вижда много повече от пресилено: подобна ситуация е възможна само там, където противникът е безкрайно слаб, а нападателят - многократно по-силен и технологично развит. Както лесно можем да се досетим само в специфични ситуации тези условия са изпълнени, а в останалите доктрината няма да върши работа (ако трябва да сме точни: срещу реални противници няма да върши работа (конкурентни такива)).
Разбирам защо споменаваш Исандуана, но не мисля, че аналогията между този род войни и колониалните е кой знае колко пълна: най-малкото численото превъзходство е различно като измерение, а и разликата в технологичното ниво е знчително по-малка (или поне доста различна). Независимо от това, възможността за загуба (т.е. размера на риска) е сходна като мащаби и се свежда поне като реален резултат до "ухапване от бълха" (не говоря за информационния, т.е. за пропагандното раздуване, което, разбира се, ще е направи от бълхата слон).
-
Да, иска му се на чичо Сам вовеки да си има работа само с технологично изостанали, тактически неграмотни противници имащи неблагоразумието(или нямащи избор) да излязят на открито срещу военната му машина. Но стават и засечки-справка(Афганистан, от където май се чудят как да се измъкнат по терлици), а и Ирак май не е кой знае какъв успех(но там има океан от нефт, поне знаят за какво са отишли). Така, че "доктрината Пауъл" - да бием аборигените по главинте от разстояние далеч не е панацея... Вярно е, че всяка армия се бие според технологичните възможности които има, и не можем да упрекваме янките за такова мислене...но, много съм любопитен как ли ще се представи US ARMY в един(да не дава Господ) конфликт за ресурси с Китай да речем след 50 години?
Comment
-
но, много съм любопитен как ли ще се представи US ARMY в един(да не дава Господ) конфликт за ресурси с Китай да речем след 50 години?
Но стават и засечки-справка(Афганистан, от където май се чудят как да се измъкнат по терлици), а и Ирак май не е кой знае какъв успех(но там има океан от нефт, поне знаят за какво са отишли).
Comment
Comment