Това ме подсеща за думите на генерал Никола Генев "Освобождението на тези свети наши земи изисква жертви." Това го казва когато научава за смъртта на 17 годишния му син, който е доброволец.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Военни мъдрости
Collapse
X
-
das reich ss написа Виж мнениеа тук ще импровизирам " Псета такива, да не си мислите, че ще живеете вечно" казал го е Фридрих Великив битката при Колин, която прусаците губят от бохемската армия
Абе аз съм чувал за същата мъдрост, но без "псета" и беше нещо от рода "Напред да не мислите че ще живеете вечно" и беше казана от неизвестен сержант през ПСВ.Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
Comment
-
Последната мисъл се среща из литературата под множество различни форми и се приписва на кого ли не - от анонимни, до съвсем конкретни военни дейци . Аз лично за пръв път попаднах на нея много отдавна, като своеобразно посвещение към един фантастичен роман на Сам Лундвал - там се приписваше на Фридрих Велики и вместо "псета", беше използвано "маймуни". Но смисълът не се променя от това.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеПоследната мисъл се среща из литературата под множество различни форми и се приписва на кого ли не - от анонимни, до съвсем конкретни военни дейци . Аз лично за пръв път попаднах на нея много отдавна, като своеобразно посвещение към един фантастичен роман на Сам Лундвал - там се приписваше на Фридрих Велики и вместо "псета", беше използвано "маймуни". Но смисълът не се променя от това.A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Томек написа Виж мнениеза протокола: каса бира, че книгата с тази реплика в началото е "Звездни рейнджъри", Р.Хайнлайн.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Е, касата бира явно ще остане неизпита, защото фразата е дотолкова подходяща, че се среща в повече от една книга . И забавното е, че като патос и идея двете споменати книги са на двата полюса, но използват една и съща фраза за посвещение, разбира се, със съвсем различен смисъл. Впрочем, в книгата на Хайнлайн фразата се приписваше на анонимен взводен сержант, ако не се лъжа (поне в превода, който съм чел беше така).
Comment
-
gollum написа Виж мнениеЕ, касата бира явно ще остане неизпита, защото фразата е дотолкова подходяща, че се среща в повече от една книга . И забавното е, че като патос и идея двете споменати книги са на двата полюса, но използват една и съща фраза за посвещение, разбира се, със съвсем различен смисъл. Впрочем, в книгата на Хайнлайн фразата се приписваше на анонимен взводен сержант, ако не се лъжа (поне в превода, който съм чел беше така).Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Comment
-
messire Woland написа Виж мнениеПочти същата е и на една книжка на друг фантаст - Сам Лундвал. Една от излезлите от библиотека "Галактика", втората половина на 80те години.albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Imperial написа Виж мнениеНе е време за герои?Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
Comment