Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Тема за икономически въпроси

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

SRH написа Виж мнение
    Възражението ми е адски тъпо, поради невнимателно четене на тоя пост. Всичко си му е наред, но ми се стори, че твърдиш, че цялата собственост е на домакинствата.
    Всички ресурси (inputs) са собственост или се създават/предлагат от домакинствата. В частност, всички фирми са собственост и носят доход на домакинствата. Различните домакинства предлагат различни ресурси на фирмите, най-често повече от един, например капитал и труд или предприемчивост и капитал.

Много хора, включително и тук, явно мислят, че икономическата мисъл не се е развила след Кейнс или "първото" кейнсианство. Е, за някои неща се оказва, че не е бил съвсем прав, което и признават сегашните му "последователи", чието течение не е същото кейнсианство като от преди 50г. Впрочем те виждат положителна роля на държавата в далеч по-малко сфери отколкото предишните кейсиан-икономисти и сегашните кейнсиан-плямпачи. Едно от нещата, случили се след Кейнс, е и започването на създаването на макроикономически модели чрез инструментите и рамките на микроикономиката - напр. households - inputs - firms - output, за което стана дума. ( и не е пример за fallacy of composition, SRH )

Но пак ще подсетя модераторите да помислят дали, ако сегашните събития се обсъждат в другата тема няма да се получи по-добра (някаква) дискусия.
    По моя преценка съм обективен.

Comment

Да, сега нещата се оправиха. Сравни сам какво казваш сега:

lzl написа Виж мнение
      Всички ресурси (inputs) са собственост или се създават/предлагат от домакинствата.
      В началото:

lzl написа Виж мнение
      Просто фирмите винаги и навсякъде са собственост на домакинствота
      Помежду:

lzl написа Виж мнение
      Собственик на фирмата е този, който е вложил капитал в нея (shareholders & creditors) и те плащат заплата на наемния работник срещу неговия труд.
      Просто наистина става дума само и единствено за ресурсите и при това с доста условия. Да, би могло хипотетично да се приеме, че нечие домакинство изобщо е собственик. Тая хипотетика всъщност се избягва, нали? Понеже реалността е малко по друга

За Кейнс - напоследък става пак прав, а? Нормално, неговите идеи са твърде адекватни в периоди на криза.

Сега можем да погадаем какво щеше да стане без реакция от страна на правителствата.

Comment

Позволих си да преместя част от мненията от тази тема в нова (тук), посветена само на икономическата криза, за да остане тук за обсъждане на по-общи икономически въпроси, един вид, "теоретична" тема.

ПП Ако някой смята, че някое мнение е било неправилно преместено, да ми пише.

Comment

Американския бюджет за 2009та графично и готино.
          Last edited by gollum; 27-10-2008, 16:31.
          albireo написа
          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Ето един обзор на измисленото за предпоставките и причините довели до Голямата депресия (до '33 най-вече). Нали е модерно сега да се говори за тогава и твърде много тъпотии се бълват...

An Overview of the Great Depression
            Randall Parker, East Carolina University
            По моя преценка съм обективен.

Comment

За потреблението

Comment

.

Някъде бях чел описание на всичките кризи треснали САЩ, от 1812 г. насам.Чат-пат там важи цикъла на Кондратиев, който все още никой не го е нито доказал, нито оборил.Евтини пари, растеж, залагане на бъдещите приходи, срив на очакванията, криза, скъпи пари, преструктуриране,драпане и пак растеж до следващата нарастваница.Май всичко като икономически модел, се основава върху торбата зоб под носа на коня, някак си не виждам друго обяснение.Някак си на Маркс теориите за добавената стойност, но в спекулативна обстановка.
                Кейнс не отчита един огромен фактор според мен, държавата не като регулатор, а като спекулант.

Comment

General Motors обяви фалит

Comment

То историята е по-скоро "на GM му обявиха фалит"
                    albireo написа
                    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Working...
                    X