И аз попаднах докато го нямаше форума на едно изследване за раждаемостта в България. Няма общо с предишния линк, но също е по темата.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Демографския проблем: България
Collapse
X
-
17 ученички решиха да забременеят заедно. И го направиха...
22.06.2008 Днес.Бг.
В училище в малкото американско рибарско градче Глостър, щата Масачузетс, стана тя каквато стана...
Бум на бебета сред ученичките...
Възрастните си скубят косите и не могат да проумеят как се е случило това. Скоро обаче станало ясно, че момичетата са сключили договор помежду си да родят заедно, а после заедно да отглеждат и възпитават децата.
И сега, в началото на лятната ваканция, вече 17 момичета от Глостърското средно училище се намират в... интересно положение.
Ръководството на училището е обърнало внимание на ставащото още през октомври, когато в училищната поликлиника неочаквано много момичета са търсили тестове за бременност.
Но най-удивителното било, че някои ученички, след получаване на резултата, са „изглеждали разстоени, ако тестът е бил отрицателен“. За тази невероятна история пише вестник The Times.
Скоро след това, когато училищните власти решили да изяснят какво става и започнали да задават въпроси на момичетата, почти половината от бременните ученички (всички те на възраст под 16 години) признали: били се договорили да забременеят заедно и заедно да израснат децата им.
Възрастните жители на градчето са в шок и се опитват да намерят причините, за да си обяснят този „див договор“.
-------------------------
Това е като пример , затова го сложих в темата за България.
Comment
-
Това е като примерQuae fuerant vitia, mores sunt.
Comment
-
Пример за какво :Как липсата на елементарна полова култура и адекватен родителски контрол и възпитание водят до избуяване на проявите на типичните за конкретната възраст лекомислие и безотговорност ? Ами да, при сходни условия резултатите обикновено са такива. И до какво водят, е ясно- бум на абортите, изоставените деца, венерическите заболявания...
На мен ми изглежда, че те имат доста добра полова култура, може би по-добра, отколкото на родителите и преподавателите им, след като са успели да планират едновременно толкова бременности, че и да го направят А и социалните контакти им се удават.
2. Никъде в новината не се споменават аборти, предадени болести и още по-малко изоставени деца.
3. Ситуацията е комплицирана за близките им, то е ясно. Но според мен не е кой знае какво. Там не е толкова необичаино като при нас да се ражда в ранна възраст и да имат повече от едно дете. Освен това не им липсва подходящ жизнен стандарт и нямат проблем с детските градини. Пък и да се появи, там проблемите се решават доста по-адекватно и бързо.
Абе да му мислят хората без чувство за хумор!
Въобще показателен е начинът на възприемане на тази по принцип нелоша новина. Дали човек ще прочете "увеличаване на прираста" (с оглед на ситуацията в България!) или ще извика призраци като "ниска полова култура", "аборти", "болести", "няма храна за толкова хора по света" и др.под. И това отношние вероятно ще покаже нещо от психологическата първопричина на лошата демографска ситуация в България.Last edited by случайно прелитащ; 23-06-2008, 16:32.
Comment
-
Да ви имам и чувството за хумор ! И пази боже да попадне някой в такава ситуация като родител или още по-лошо, като участник. Зад "тази нелоша новина" стоят няколко случая на съсипано здраве и доста комплицирано бъдеще за няколко млади хора и техните семейства- според зависи какво ще се предприеме за в бъдеще с участвалите в този безумен експеримент. Дали аборт или раждане, в тази възраст е все опасно и травмиращо.
1. Елементарната полова култура предполага и знание отностно съпътстващите отговорности, следващи подобна стъпка. Предполага и знанието за едни подходящи възрасти, който са адекватни за предприемането на планирано забременяване. А такива "под 16 години" определено не са от тях.
2. Не се споменават такива новини, защото те ще са на дневен ред в настоящето или близното бъдеще. Но са неизбежни - особено абортите.
3. Необичайно е 14-15 годишни деца да раждат в коя да е развита страна. Отделни, изключителни случаи като горния има, има и затворени малцинствени общности, където това се случва. Но като нормално явление никъде в Европа или Северна Америка подобно нещо не би се приело. Нищо общо няма жизнения стандарт- има култура, обществен морал и ценности, които са в разрез с това неразвити все още физически и емоционално индивиди, които са в юридическа и фактическа зависимост все още от родителите си да предприемат такива стъпки. Ако не беше така, то новината за това едва ли би попаднала в Times. Виж, във вестниците в централна Африка или Афганистан тя нямаше да намери място- защото там такива неща са ежедневие.Quae fuerant vitia, mores sunt.
Comment
-
Новината е интересна, според мен, не сама по себе си, а по-скоро като някаква възможна тенденция, която може да се обсъди. Но си признавам - не съм сигурен, че мястото й е в тази тема.
Преди да продължи (евентуално) обсъждането ми се иска да ви предупредя да пишете по същество и да избягвате явните или завоалирани подхвърляния към опонента. Ако има емоции, то по-добре да са насочени към предмета на обсъждане, не към хората, които участват в дискусията.
Ако правилно съм те разбрал, Случайно прелитащ, то изтъкваш тази случка не толкова като "случай на нарастване на популацията" (защото не може да се каже, че в рамките на тази тема ни интересува чисто механичния прираст към населението, още повече, след като разполагаме с малцинствена група, която се грижи за нещата в тази насока), а ни интересува проблема за числеността на социално активните индивиди, които допринасят за развитието (или във всеки случай не нарушават интегритета) на социума.
Та в тази връзка, доколкото разбирам, представяш случката като някаква възможна нова форма на семейство - един вид комунално отглеждане и възпитаване (а, предполагам, и икономическа издръжка) на деца от групи тинейджъри. Те, явно, избират да се занимават изключително и само с раждане и отглеждане на деца (не е ясно дали бащите по някакъв начин ще взимат участие в това), в ущърб на развитието си като личности в обществено-икономически план.
В тази връзка въпросите, повдигнати от Юлиан Август са много важни - от това как ще се отговори на тях, ще се разбере доколко тази форма може да бъде жизнеспособна и смислена (в социален план).
Аз по-скоро клоня към съгласие с Юлиан - много проблеми, които потенциално ще се задълбочават, в резултат от това по-скоро ще имаме проблемни нови членове на социума (в перспектива). Но този обект ис заслужава дискусията.
Comment
-
Аз пък не виждам нищо проблемно в цялата ситуация. Постът на Юлиан ми напомни за една случка преди няколко месеца, когато един добре облечен дядка се нахвърли злобно върху двама тийнове, които се целуваха в рейса, използвайки горе-долу същите аргументи. На мене ми се видя доста грозна сцената, на мястото на момчето не знам какво щях да направя...Какво толкова лошо има в крайна сметка?A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Гост
случайно прелитащ написа Виж мнение17 ученички решиха да забременеят заедно. И го направиха...
22.06.2008 Днес.Бг.
В училище в малкото американско рибарско градче Глостър, щата Масачузетс, стана тя каквато стана...
Бум на бебета сред ученичките...
Възрастните си скубят косите и не могат да проумеят как се е случило това. Скоро обаче станало ясно, че момичетата са сключили договор помежду си да родят заедно, а после заедно да отглеждат и възпитават децата.
И сега, в началото на лятната ваканция, вече 17 момичета от Глостърското средно училище се намират в... интересно положение.
Ръководството на училището е обърнало внимание на ставащото още през октомври, когато в училищната поликлиника неочаквано много момичета са търсили тестове за бременност.
Но най-удивителното било, че някои ученички, след получаване на резултата, са „изглеждали разстоени, ако тестът е бил отрицателен“. За тази невероятна история пише вестник The Times.
Скоро след това, когато училищните власти решили да изяснят какво става и започнали да задават въпроси на момичетата, почти половината от бременните ученички (всички те на възраст под 16 години) признали: били се договорили да забременеят заедно и заедно да израснат децата им.
Възрастните жители на градчето са в шок и се опитват да намерят причините, за да си обяснят този „див договор“.
-------------------------
Това е като пример , затова го сложих в темата за България.
Comment
-
gollum , наистина виждам доста символизъм в ситуацията с раждащото момичешко подразделение, но не като пример за "комунално отглеждане и възпитаване", абсолютно не , а именно относно "числеността на социално активните индивиди".
Всичко, което исках да кажа, а и мислех, че се подразбира, е, че позитивната нагласа, самочувствието и способността да се гледа на житейските предизвикателства като на забавление са ключът към разрешаването на проблем като демографския, а и на много други.
Или казано по начина на simple_stupid "нивата не ще молитва, а мотика". От такава гледна точка и според мен може да се поставя под съмнение мястото в темата както на новината, така и на повечето коментари .
Не смятам, че може да се поставя под съмнение нито ролята на семейството, нито че е желателно човек да има известен житейски опит, преди да стане родител. Но последното е много субективно и зависи от житейските приоритети и от социалната среда, в която се формира усещането за "достатъчен" опит.
Guy de Mont Ferrand, мненията ни съвпадат.
Comment
-
...а именно относно "числеността на социално активните индивиди".
Ги, не мисля, че примерът ти е удачен - между двете няма нищо общо. И дори и да могат да се намерят отделни случаи, в които въпросните млади люде ще се окажат на нивото на задачата, това ще са изключения. А резултатите и за тях, и за децата им, а до известна степен и за близките им, са лоши. Поне аз съм останал с подобно впечатление, макар че си признавам, не съм го формирал на основата на обширни данни или статистика.
Comment
-
случайно прелитащ написа Виж мнениеgollum , наистина виждам доста символизъм в ситуацията с раждащото момичешко подразделение, но не като пример за "комунално отглеждане и възпитаване", абсолютно не , а именно относно "числеността на социално активните индивиди".
Всичко, което исках да кажа, а и мислех, че се подразбира, е, че позитивната нагласа, самочувствието и способността да се гледа на житейските предизвикателства като на забавление са ключът към разрешаването на проблем като демографския, а и на много други.
Или казано по начина на simple_stupid "нивата не ще молитва, а мотика". От такава гледна точка и според мен може да се поставя под съмнение мястото в темата както на новината, така и на повечето коментари .
Не смятам, че може да се поставя под съмнение нито ролята на семейството, нито че е желателно човек да има известен житейски опит, преди да стане родител. Но последното е много субективно и зависи от житейските приоритети и от социалната среда, в която се формира усещането за "достатъчен" опит.
Guy de Mont Ferrand, мненията ни съвпадат.
Създаването на деца, не е някаква шега за убиване на скуката.Всъщност точно от статията става ясно, че въпросните, не са готови да бъдат родители.Те самите са все още деца.
Comment
-
gollum написаедин вид комунално отглеждане и възпитаване
gollum написаТе, явно, избират да се занимават изключително и само с раждане и отглеждане на деца
gollum написав ущърб на развитието си като личности в обществено-икономически план."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
pnp5q написаТова, ИМХО, не става ясно от новината.
pnp5q написаДецата - ущърб на личностното развитие? Ой.
Comment
Comment