Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво знаем за Сатрите

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    Eдна неясна религиозна доктрина още не дава право да се говори за "цивилизация".

    орфизмът е в началото на учението за безсмъртната душа
    - доста генерализиращ извод с доста малко доказателства. Със същото основание бих могъл да соча и елевсинските мистерии.


    thorn

    Средновековните църкви в България

    Comment


      #32
      Thorn написа
      Eдна неясна религиозна доктрина още не дава право да се говори за "цивилизация".
      ся ще се изпокараме на тема цивилизацията на К. Кларк... :mike:
      кое дава право да се говори за цивилизация?
      пп.жертвоприношенията на деца не са много доказани...
      Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

      Comment


        #33
        Обаче пък жертвоприношенията в чест на Залмоксис са.


        thorn

        Средновековните църкви в България

        Comment


          #34
          Thorn написа
          Обаче пък жертвоприношенията в чест на Залмоксис са.
          аха, и от хубавичките описания какво научаваме?
          Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

          Comment


            #35
            Че при религиозни церемонии са хвърляли човек върху копията.

            Писна ми - темата се изражда по нормалния начин. Разберете, че няма период в историята, в който България да е водеща културна сила и през повечето време не е и кой знае каква военна сила.


            thorn

            Средновековните църкви в България

            Comment


              #36
              ъъъ става въпрос за траките каква България? а дали няма данни да са се хвърляли сами върху копията и ако е така защо?
              Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

              Comment


                #37
                Впрочем, правилно ли съм схванал, че според теб това племе, донесло новите технологии за обработка на металите са сатрите, които не са траки? Или за бесите става дума?:sm186: [/QUOTE]


                Изчетох всичко, което сте писали в мое отсъствие ...и не знам от къде да започна.

                Това лято се срещнах със Серафим Хажба, който е провеждал археология в Кавказ, цели 16 години. Сравнихме много дати и ахреологически материал. По всичко личи, че както и у нас, така и там съществуват познатите хиатусни периоди. Интересното обаче е, че когато се наблюдава отлив в Кавказ има нови групи у нас, а други на изток, чак до Такламахан. Повече от интересно беше, че си показвахме едни и същи предмети/ чаши, гърнета, конски юзди/ и твърде сходни оръжия. Изводът се налага сам - тези народностни групи са едни и същи, разселили се на запад и на изток. Ще ти кача при възможност снимки от такламаханските хора - високи са от 170 до 200 см.
                Прекарах доста време в четене и ето един непопулярен текст, пропускан поради това, че не касае траките:

                ТУКИДИТ
                "...Толкова голямо беше бедствието, сполетяло атиняните, и те изнемогваха, тъй като хората умираха в града, а вън от градските стени земите им се опустошаваха. Подложени на такова изпитание хората естествено припомняха старинни сказания, а именно онзи стих, който, ако се вярва на думите на по-възрастните хора, някога в старо време бил рецитиран: " Ще дойде дорийската война и заедно с нея чумата"

                Този текст говори за нещо, което не е описано в литературата. Знаем за Троянската война от Омир, но нека се запитаме - това ли е единственото събитие за цяло хилядолетие!? Не, разбира се. Дорийците дошли от север, а явно, както личи от текста, оставили и "траен" спомен в съзнанието на гърците, като нещо страшно. Говори се за война! Някой да знае нещо за това?
                Забравих да кажа, че текстът горе се отнася към 429 г.пр. хр. и е времето на голямата световна чума.
                Тъй като по моя си причина съм ходил доста по гръцките острови знам, че и там има страшно много диалекти. Някои са толкова чужди на днешния гръцки, че те по между си не се разбират. Разпитах за това и ми казаха, че това си е някакъв друг език. Тогава Хажба ми каза: "това са твоите дорийци:. Странното съвпадение на тези хора с Кавказците е, че и при тях е застъпено лекуването с песни.
                Но да не пиша на дълго и широко - Според мен тази голяма група войни са дошли след Омировото време. За мен обаче е любопитно какво се е случило с онези, които вече са били тук. Определено смятам, че не е минало без бой.
                И тъй като ти ме питаше за сатрите, ще ти кажа, че трибалите, гетите, тризите и одрисите са последните нашественици тук. Те изтласкали местните народи в планините и отвъд големите реки - тези племена са беси, сатри, кикони, едони, македони и пеони. Имал съм възможността да разглеждам оръжия и на двете групи за да знам категорично, че те се различават. Виждал си онези големи фибули, наричани "очиларки"...те се намират само и единствено в земите на сатрите, едоните, македоните и пеоните. И не само това са разликите, но да не прекалявам с обясненията.
                Някога питал ли си се защо бесите и сатрите са били във вечен конфликт с одрисите. Защо гърците ги наричали "независимите траки". Защо гърците се ползвали от техните митологични образи, а не от други? Това са главните въпроси. ...И за тях пак си има отговор, но за това, друг път.

                Guy de Mont Ferrand написа
                Дионис е роден в Тракия.
                Не мисля, че е правилно да се каже "роден". Дионис е божество. Орфей е роден ...Ако знаеш кога, ще ми направиш голяма услуга :tup:
                Last edited by Saratok; 22-10-2007, 21:22. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

                Comment


                  #38
                  Браво! Шашкаш ни с преразказ на Тукидит. Между другото болестта вилнееща в обсадената Атина напоследък се счита по-скоро за тиф, а не за чума.

                  И още открития - дорийците били нахлували в Гърция, били воювали, били оставили спомен у местното население. Браво впечатлени сме. Точно същото четох в История на древна Гърция. Само,че бях 10 годишен и това беше новост, обаче ТОГАВА.

                  И още открития следват - гръцкия имал диалекти! Но защо само по островите? Най-впечатляващ е цаконския в Лакония.

                  Между другото Дионис е точно "роден". Лично от Зевс.
                  Last edited by Thorn; 22-10-2007, 22:57.


                  thorn

                  Средновековните църкви в България

                  Comment


                    #39
                    Saratok написа
                    Не мисля, че е правилно да се каже "роден". Дионис е божество. Орфей е роден ...Ако знаеш кога, ще ми направиш голяма услуга
                    Thorn написа
                    Между другото дионис е точно "роден". Лично от Зевс.
                    Мда, от бедрото му при това . А Орфи, ако се доверяваме на общоприетата хронология, трябва да се е родил някъде ок. 1500 г. пр. Хр. +- 100-200 години .
                    A strong toun Rodez hit is,
                    The Castell is strong and fair I wis...


                    блог за средновековна балканска история

                    Comment


                      #40
                      За рождението на Орфей няма данни, но можем да правим предположения. Предполагаемите дати за Троянската война са между средата на 13 и самото начало на 12 век пр.н.е. Орфей е от предишното поколение, така че най вероятно е живял в първата половина на 13 век пр.н.е.


                      thorn

                      Средновековните църкви в България

                      Comment


                        #41
                        [QUOTE=Thorn]Браво! Шашкаш ни с преразказ на Тукидит. Между другото болестта вилнееща в обсадената Атина напоследък се счита по-скоро за тиф, а не за чума.

                        ... А така Thorn. Гледай само да не пропуснем важното в спора!
                        Какво се казва в цитата: "...ако се вярва на думите на по-възрастните хора
                        ..." Ще рече, че става въпрос за епос, препредаван от уста на уста, а не в писмен текст - значи не е имало писменост по това време или поне гърците не са се ползвали от такава. Ето това определя времето на това нахлуване или война.

                        " И още открития следват - гръцкия имал диалекти! Но защо само по островите? Най-впечатляващ е цаконския в Лакония. "

                        Благодаря, че ме осветли по този въпрос, но важното е друго: при тези хора, за които ти споменах е застъпено лечението с песни. Това идва тук с траките от Кавказките райони където и до днес се практикува. Намери "Песня о раненя" и ще разбереш повече сам, за да не се сърдиш, че ти предавам уроци

                        А за Орфеевото раждане ти благодаря! Не е с ирония! Много е писано за това, много са и предположенията. Надявам се и твоето да е вярно защото за мен все още е голяма дилема.
                        Ще изложа фактите:
                        - роден е в Западните Родопи, където единствено и до сега съществува едно място "Орфенското". То е високо и открито, но не е светилище. Обикаля го голям каменен кръг. Има един неголям гьол, който никога не пресъхва - по всяка вероятност е извор. Намира се северно от Сатовча. Други топоними на наша територия, свързани с името не зная.
                        - Орфей е убит от киконки? Киконите са племена, живели непосредствено до сатрите - източно от река Рата. Те обаче не са планинско племе, както личи от картите, а населявали полите на днешните гръцки Родопи.
                        И ето въпроса, който сам се налага: Ако тази историческа, превърнала се в легендарна, личност е от края на бронзовата епоха, възможно ли е киконите да са запазили местоположението си цяло хилядолетие?
                        Last edited by Saratok; 23-10-2007, 22:31. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

                        Comment


                          #42
                          Thorn написа
                          . Между другото болестта вилнееща в обсадената Атина напоследък се счита по-скоро за тиф, а не за чума.


                          Между другото Дионис е точно "роден". Лично от Зевс.
                          за холера вероятно. а Дионис не беше ли само скрит там?
                          Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

                          Comment


                            #43
                            tonev написа
                            за холера вероятно. а Дионис не беше ли само скрит там?
                            Доизносен .
                            A strong toun Rodez hit is,
                            The Castell is strong and fair I wis...


                            блог за средновековна балканска история

                            Comment


                              #44
                              Guy de Mont Ferrand написа
                              Доизносен .
                              За мен е по-важно, защо гърците присвояват Дионис и Орфей в митологията си, но не ги наричат гърци? По всичко личи, че техният тракийски произход им е вършил някаква работа ...обслужвал е някаква доктрина.

                              Comment


                                #45
                                По отношение на Дионис най-подходящият глагол би бил: пръкнал се.

                                Comment

                                Working...
                                X