Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Мястото на религията

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #91
    беллосллава написа
    Религията е измислена, за да си обяснят хората необяснимото. Но прекарана през призмата на човешкия мироглед - власт, пари и пак пари и власт - служи на определени интереси.
    А, и мисленето не е спорт за всеки, но аз се опитвам да го практикувам, по-често отколкото трябва и там е моя проблем.
    Мисля че ако попрочетеш малко повече ще разбереш че хората са се развили по следния начин , малко ще го перефразирам но се извинявам предварително:
    1.В ерите преди да се разграничат неудушевенеите вярвания (в господ, Бог, Христос (след реалната смърт на човека Христос), алах и т.н.) по в началото хоррата когато са били почти животни - са били групирани на стада ( може да се каже и племена), в стадото винаги има един най-силен и по умен от другите който е водач , както е и сега при животните , само че поради малкото повечето ум при хората в малко по късен етап вече е имало така наречените водачи шамани (религозните заблудители на по слабоумните от него ), и от там той ги управлява и убеждава да го следват чрез вярата в нещо (Предмети , животни и разните там така наречени идоли ) , в по късния етап например елините са имали куп богове (вече частично изродилия се религиозен фанатизъм ) понеже за хората в онова време познанията и уменията им не са били на нашето ниво , сегашните индивиди (Хора ) не разбират как са мислели онези индивиди дори вече хора , ако даден индивид успее да си самозапомни състоянието например когато е бил като малък и да си сравни сегашното състояние ще установи същото което казвам и аз , аз не твърдя със сигурност че помня всичко , дори и половината може би не помня , но със сигурност когато човек има малко познания за да се разреши един въпрос могат да изникнат куп нефактови отговори един от който е свързан някаква религия , и за това аз потвърждавам мнението си че религиите са една световна заблуда изникнала от разните там шамани преди много хилядолетия за заблуда на простолюдието да благоденстват по богаттите че дори най вероятно по умните от тях са се присмивали на по заблудените възможно е и да са ги подстрекавали във вярванията им
    2.Така че аз съм изключително твърдо да се забрани със закон вярването , защото в сегашния случай това безразборно религиозно развитие на религийте неминуемо води до всякакви крайности на дълбоко заблудени индивиди , които дори се самоубиват заради вярванията си и за съжаление това се случва най често на хора ( деца до 18г.), по простата причина че тези индивиди все още не са се самоопределили като индивид и все още нямат нужния житейски опит за да могат да разберат какво е това религията и има ли нужда за човека .
    За това се е наложило правилото хората да са пълнолетни и непълнолетни , защото този който отговаря за непълнолетния да може да го напътства включително и за религията , но за съжаление вече религиозно заблудили се индивиди (пълнолетни) , заблуждават непълнолетни на свой и чужди поколения , и по този начин това е довело до експанзия на религиите и изродяването им

    Comment


      #92
      княз Крылов написа
      Факта е прост -съществуването на Бога е точно толкова доказуема колкото и неговото несъществуване.
      Точно :tup:

      Comment


        #93
        Мда

        княз Крылов написа
        Нямам нищо против да вярваш, аз съм толерантен към вярата на хората и я уважавам - но искам и хората да уважават моето право да не вярвам в това в което вярват те. Факта е прост -съществуването на Бога е точно толкова доказуема колкото и неговото несъществуване.
        Май е по-лесно да се докаже че не съществува , фактите ги има просто хората не искат да повярват в реалноста :mhehe: :twisted:
        Тези които са религиозни отричат Дарвиновата теория за развите на човечеството , а този факт не е никак малък , но не знам защо не искат да повярват след като учените археолози постоянно намират по някои наш роднина на доста сериозна възраст приличащ на някой видни нам в сегашно време животни :1087: :twisted: :kill_myse

        Comment


          #94
          Защото някои може да смятат за обидно да им се изкарва родословното от маймуна - тяхно право. Стига да не го натрапват на правнуците на маймуните
          Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

          请您死在地狱般的阵痛
          [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
          きさまはしんでくださいませんか
          [kisamawa shinde kudasaimasenka]

          Comment


            #95
            Не съм сигурен дали следващите ми думи са по темата. Ако не са, нека си понесат съдбата.
            Имам два въпроса към вярващите християни, на които аз не мога по никакъв начин да си отговоря с моите оскъдни знания. Явно имам пропуски в образованието, или липсата на часове по Вероучение са се отразили крайно невежествено върху моята личност:
            1. Как е заченала Божията Майка?
            2. Как Христос е избягал от гроба и се е възнесъл на небето?
            Най-смисленият отговор на втория въпрос, който съм чувал досега е "Ами това е просто свръхестествено!" Ама това не ме задоволява, защото не вярвам в свръхестествените явления.
            Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 05-04-2007, 23:10.

            "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
            It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

            Comment


              #96
              Цезаре, тук правиш една основна грешка - вярващ в Бог не е равно обезателно на Християнин. Тогава твоите въпроси ще са безсмислени. напълно възможно е някой да вярва просто в Бот, в висша безгранична сила нямаща нищо общо с най-старото фентъзи на света - Библията, но може пък да е толкова почитащ най-древната книга с мъдрост - Библията, че не вярва в Исус и тем подобни неща, тъй като е праведен юдеин .... Освен това мисля че в правилата на форума някъде беще указано че не се поощтрява религиозна или политическа пропаганда - а изказване на твърдения подобни на тези на Dilana, и подвеждащи и целенасочени въпроси като твоите могат спокойно да се впишат в религиозна пропаганда.
              Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

              请您死在地狱般的阵痛
              [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
              きさまはしんでくださいませんか
              [kisamawa shinde kudasaimasenka]

              Comment


                #97
                Коригирах си малко въпроса. Мой пропуск.:1087:
                Може просто да се опитвам да си обясня някои неща. Ако въпросите ми се възприемат като пропаганда, нека бъдат заличени. Ако някой потребител реши, че го засягам по някакъв начин, сам ще ги изтрия.
                Но също и аз мога да кажа, че доста от постовете тук накърняват атеистичните ми чувства.

                "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                Comment


                  #98
                  Отговора ти се състои в самия ти въпрос - щом не вярваш в свръхестествени явления какъв отговор очакваш от хора които сами смятат тези две събития за Чудеса Господни - тоест именно свръхестествени събития.
                  Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

                  请您死在地狱般的阵痛
                  [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                  きさまはしんでくださいませんか
                  [kisamawa shinde kudasaimasenka]

                  Comment


                    #99
                    "[QUOTE=Юлиан Август]Нямам такива наблюдения, като изключим Италия, където се нагледах на лицемерие и крайно несъответствие на дела и думи. Някакво медиино влияние да, но водеща роля чак...Искрено вярващите не ми се сториха повече като процент, от колкото тези в България. Разбира се, всеки има свои впечатления, нито пък претендирам мнението ми да е меродавно. Но младите хора на моята възраст, се вълнуваха от доста отдалечени от религията теми, особено пък ако става дума за лични отношения /например между двата пола и т.н. /

                    Ще ми е интересно да споделиш кое те наведе на точно този извод...И да изясним под какво точно ти разбираш водещата роля на религиите в обществото.[/QUO"

                    Обяснението ще е доста сложно /за мен - падам си еретичка по каноните на християнството /във всичките му разновидности//. За мен църквата като организация и в нейния съвременен вариант няма място в училище, моралните ценности могат да бъдат възпитани и по друг начин. Знанието за религиите е необходимо /както вече споменах/, за да не обидиш друговерец или инакомислещ. За мен между вяра и религия има разлика - вярата е нещо лично и интимно, а религията е превърната в политика при това държавна. Самото налагане на християнството от Борис ² прави религията държавна политика. Ето това имах предвид като говорех за водеща роля. Водещата религия определя поведението, начина на живот и приемането на останалите, които не са от тази религия.
                    Това, което видях в Италия ме наведе на мисълта, че католицизма играе водеща роля в държавата /независимо от това, че има и православни и протестанти и мюсюлмани и т.н./, той определя празниците, начина на живот поведението на хората и уважението към храма. Младите хора са си млади хора на всякъде, но кога човек търси Бога - когато има нужда от надежда и вяра, когато е в безизходица.
                    Last edited by беллосллава; 06-04-2007, 00:22. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

                    Comment


                      Един прост факт от живото. Майка ми е вишистка - инжинер с почетна титла "инженер-изобретател". Цял живот е била рационална жане с атеистични възгледи. Много ме учуди наскоро когато просто така подхвърли на свадбата на братовчедката ми в църквата да ида да запаля свещ на Св.Мина (покровител на хора живеещи в чужда страна), което не ми направи много впечатление заразлика от последвала реплика "който пали свещ Бог го чува".

                      Не е въпроса в това че майка ми придава на църквата ролята на посредник между човека и бога, колкото ме порази самият факт че тя е станала вярваща. Не мисля да коментирам защо и как, мисля че се досещам за причините , но това са лични неща - но показателен е фактът че хората се променят с възрастта и днешната непукистка младеж е същата каквито са били младите които днес кретат с бастуните си по цветница към кварталната черква за да запалят свещ за починалите си роднини или приятели, или поради някаква друга причина. Да не забравяме че мнозина от тях някога са били млади и са ти друсали хормоните не по-малко от сегашната младеж та едва ли са се замисляли над такива вселенски въпроси дали има или няма Бог. Това е една от причините да се отнасям внимателно към религията и вярата като цяло, защото не се знае дали някой ден няма искрено да се моля на Висш разум ....

                      Що се отнася до влиянието на Църквата в Италия, няма да спра да повтарям нещото което ми направи впечатление докато изучавах средновековната и ренесансовата история на Италия - докато в целият свят папата е наместник Божи на земята, в Италия той е просто още един досаден съсед който не пропуска случая да ти забие нож в гърба
                      Last edited by княз Крылов; 06-04-2007, 00:24. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                      Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

                      请您死在地狱般的阵痛
                      [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                      きさまはしんでくださいませんか
                      [kisamawa shinde kudasaimasenka]

                      Comment


                        "Мисля че ако попрочетеш малко повече ще разбереш че хората са се развили по следния начин"

                        Щом ти харесва да си произлязъл от маймуната, аз нямам нищо напротив. Мен лично ме е създал Бог - така се чувствам по-добре. За четенето, ще го пропусна покрай ушите си и ще го отдам на опита да ме убедиш в правотата си, но е много несполучлив.

                        Comment


                          Женити всички ги е създал Бог - няма как от маймуна да излезе такова прелестно творение
                          Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

                          请您死在地狱般的阵痛
                          [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                          きさまはしんでくださいませんか
                          [kisamawa shinde kudasaimasenka]

                          Comment


                            беллосллава написа
                            ... но кога човек търси Бога - когато има нужда от надежда и вяра, когато е в безизходица.
                            За съжаление! Само когато някой е на зор - "Да вземем да се помолим ли, що? Ако нема полза, оно нема и да навреди..." Това май си е чисто българско отношение, но не към религията, защото такова мислене си е чисто суеверие. Така че вяра, религия, суеверие - различни неща, но постоянно смесвани.

                            А всъщност повечето християнски празници са сърадване и съвместно празнуване на нещо от живота, само погледни календара.
                            Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

                            Comment


                              княз Крылов написа
                              Женити всички ги е създал Бог - няма как от маймуна да излезе такова прелестно творение
                              Защо ли всичко казано до тук от теб ми харесва?! Не смятам, че Бог е Любов, просто така го пише в Библията. А какво е Бог - това е нещо, което всеки сам трябва да открие за себе си /ако иска, разбира се/. От "малкото" прочетени книжлета съм останала съм убеждението, че свещениците не могат да бъдат посредници между мен и Бога, за пореден път ще се повторя - това е много лично и никой няма право да се бърка.

                              Comment


                                беллосллава написа
                                но кога човек търси Бога - когато има нужда от надежда и вяра, когато е в безизходица.
                                княз Крылов написа
                                защото не се знае дали някой ден няма искрено да се моля на Висш разум....
                                Да си призная, в изключително критични ситуации, когато не съм виждал рационален изход съм разчитал само на свръхестественото и съм отправял молитви към Бог (не съм сигурен точно какво съм имал пред вид). А Законът на Мърфи, според който ако ти се случи нещо хубаво, то непременно ще последва нещо двойно по-лошо, отколкото хубавото е било хубаво (малко го перефразирах), при мен често пъти действа безотказно, което ме кара да се замисля, дали това не е божие наказание заради отношението ми към Бога?:sm186:
                                Оффф... Я стига съм дрънкал глупости!...:1087:

                                беллосллава написа
                                Щом ти харесва да си произлязъл от маймуната, аз нямам нищо напротив. Мен лично ме е създал Бог - така се чувствам по-добре.
                                И с теб май нямаме общ произход.:sm186: Аз се чувствам етническа маймуна, а ти вероятно етническа... Богиня... :nworthy:
                                Впрочем моят татко също беше бог.
                                Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 06-04-2007, 00:42. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

                                "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                                It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                                Comment

                                Working...
                                X