Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Расизмът, ксенофобията и омразата към различния - съвременно явление или нещо друго

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Расизмът, ксенофобията и омразата към различния - съвременно явление или нещо друго

    а значи дайте да разгледаме все пак и този доста сериозен въпрос и ще помоля да се въздържате от коментари за това кой какъв, обиди към, други народности и пр.
    За расизма:
    Според Джордж М. Фредериксън в книгата си "Расизъм кратка история" расизма е ново явление сред западните народи, които с течение на времето стават се развиват в технологично отношениее по-бързо от народите в Африка, Америка и Азия. Допълнителен стимул според автора за тези мисли са проповядваното от християнството "богоизбрание" и това, че според християнските вярвания, че бялото като цвят е носител на доброто, правилното, невинното и др.(според китайците червеното е носител на същите качества, а бялото е лошия цвят)
    По-късно в ЮАР по време на апартейда някои теолози се опитват да направят връзката с това, че белите са носители на християнските ценности, докато черните са носители на лошото, смъртта и още много качества.
    За ксенофобията:
    На английски думата "slave" има две значения славянин и... роб. Още древните римляни са смятали славяните за роби(да не говорим за Фермания по времето на хитлер).
    Шовинизмът е друг вид проява на расизма(само, че вътре сред народите членове на една и съща раса). Проповядването на това, че една народност е по-висша от друга го има от "както свят светува". Това се е наблюдавало още в древен Рим с обявяването на идеята, че Рим е център на света, във Великобритания по отношение на континентална Европа, САЩ спрямо останалия свят, сърбите спрямо останалите южнославянски народи (преди воините от 1992 до 1999), японците през периода от 19 век до средата на 20 век и още много.
    "... Проговаря сам цар Иван Шишман:
    - Боже силни, боже създателю,
    помогни ни с сила и юнашество!
    Бой ще да ся бием на Софийско поле,
    кръв ще леем за Христово име,
    ще прославим християнска вяра."

    #2
    Темата е абсолютно обречена, каквото и да се молиш.
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

    Comment

    Working...
    X