Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Китай срещу СССР

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Хаха прав си!
    Союз Советских Социалистических Республик
    http://www.vbox7.com/play:3ab659cc

Comment

Много интересно условие!Заслужава си да се помисли.Лошото е че не разполагам с по-подробна карта на местото.Търсих тук-там но не намерих.
      Та на въпроса.В случай на нагряване на посочените чайна градове,в/у Росия също ще се изсипят подобни подаръци. Ще трябва много да се помисли.Започвам.

Comment

В конвенционален конфликт Китай няма шанс. Още в началото разните нещица от Владивосток и Камчатка излизат в открито море - дори и да не броим корабите, то пак се събират изправни 4 проект 949А и толкова 971, същото количество 877 + доставени нови Лади (2-3, но имат Клубове). Китай няма какво да противопостави срещу тях, още са мнооого далече от това да направят съперник на Акулата. Имат всичко на всичко 5--6 есминеца за ПВО(някои от които руски, което поставя под въпрос дали въобще радарите ще захванат идваща руска ракета), ама те няма да издържат на 90+ гранита които имат 949... Китайският флот ще стане на нищо или няма да може да се противопостави, при това Северния флот ще пристигне за 4-5 дни, което означава още Щуки, 949 и дори 3-4 671РТМК, още 2-3 945. А китайската икономика май разчита на износа, основно по море. Петролът също идва от морето. Което ще се окаже леко блокирано. След няколко месеца тази блокада ще види сметката на китайската индустрия.
        Руснаците винаги могат допълнително да натиснат света да не помага на китайците с изречението "Който помага на жълтурковците не получава газ/петрол," цените скачат и пак става мазало.
        Не съм сигурен, но май в Китай няма разфърнато производство на Р-27/77/73, което означава, че резервът за Су-тата бързо бързо ще свърши и ще останат само с ракети за близък бой местно производство (отново идва въпросът колко добре руски раакети и радари работят срещу страната производител и дали тя не може леко да ги заглуши). Огромно предимство на китайците е това, че имат МНОГО самолети, макар и доста да са стари.
        Братушките дотогава ще имат два полка Су-34, 27-ците ще са модернизирани до СМ2, Су-25 също ще са до стандарта СМ. Х-555 я има и работи още сега, лесно ще се ударят отдалече примерно "Три клисури," още няколко големи ВЕЦ/ТЕЦ и претоварената китайска мрежа няма да издържи, заводите отново спират.
        На самото бойно поле ще бъде мазало от класа - китайците са много, но пък руснаците имат Т-90/95, Корнет, Ми-28/Ка-50, Ураган, Смерч, вражески щабове и ЗРК ще се гърмят с Искандери. ГЛОНАСС вече ще е напълно функционален=> руснаците няма да са зависими от GPS, а китайците ще трябва да искат помощ от Вашингтон, а дали оттам някой ще помогне...
        Основните действия на руснаците според мен трябва да бъде блокада на китайската индустрия, за да стане ясно, че Китай ще загуби повече икономически в сравение със спечелената територия.
        Last edited by Пилот; 29-12-2006, 13:49.
        „Аз, Драгомир, писах.
        Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Интересно мнение, и без да съм специалист, струва ми се, аргументрано. Но ти говориш за технологии, но дали те са ефективни. Китайсктата армия сигурно също се готви. А и Русия изработи концепция за сигурността си, опряна единствено на ядреното си оръжие. Например от вчера: http://www.utro.ru/articles/2006/12/27/613541.shtml

Comment

В конвенционален конфликт Китай няма шанс.
            Това наистина е забавно твърдение Пилот, много си се наиграл на игрите, може ли такова нещо :lol: 15 895ДФ9-5 и още 23 24987 тип 4ЕР и още 10хМ1045Т-76 и Китай няма шанс, хехехе.
            Защото тия неща всичките са оперативни, нали? И има муниции за тях, има логистика, има обучен персонал да ги подкара, има инфраструктура тези неща да се раположат и да се използват в един широкомащабен военен конфликт? Преди няколко години имаше един случай, с руски войник, умрял от глад. А ти ми говориш за северни флоти и супер технологии :lol: Руската армия едвам успяваше да си осигури логистиката в Чечня, дето и е в задния двор, а ти говориш за хиляди километри фронт срещу Китай??? Едно е да гледаш филмчета от разните изложения, друго е реалността...

А това за блокадата е върха. Значи руския флот блокира китайското крайбрежие? Наистина любопитно, колкото стотици кораби ще му трябват за целта? И най-важното, как си представяш целия свят да кротува, докато руския флот му задържа продукцията в китайските пристанища с месеци? Или му спира тока на заводите? (дори Мерцедес си пренесоха заводите в Китай вече)

Темата на Даниц е откровено спамерска, но дори тя трябва да има граници на въображението Виж, ако руснаците пратят Мис Сибир, може и да отвлекат вниманието на народната армия за известно време. Ама да блокират китайското крайбрежие?!?!? Припомни ми кога руския/съветския флот е извършил за последно някаква значима морска операция...?
            "No beast so fierce but knows some touch of pity."
            "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Китайсктата армия сигурно също се готви. А и Русия изработи концепция за сигурността си, опряна единствено на ядреното си оръжие
              Прав си че Китай се готви, в последните няколко години и те приеха много ново въоръжение - кораби, самолети (J-10). Разгръщат и мобилни МБР, с твърдо гориво. Към 2010 може и да имат стотина такива, да не говорим за ракети със среден обсег (Русия няма такива заради договора със САЩ). Китай ще стигне поне 50% от Руския потенциал да достави определен брой ядрени глави на територията на Русия. Ако стане война с ядрени ракети, ще се наложи да казваме сбогом на планетата...
              Иначе глобално Русия наистина разчита на ядреното оръжие, но има напредък и в конвенционалното - 2006 е първата година, когато много програми за модернизация и нови машини започнаха да работят и да доставят нещо за армията - http://www.lenta.ru/articles/2006/12/29/weapon/

15 895ДФ9-5 и още 23 24987 тип 4ЕР и още 10хМ1045Т-76
              Изучавай материалната част, както биха казали от една държава

Защото тия неща всичките са оперативни, нали? И има муниции за тях, има логистика, има обучен персонал да ги подкара, има инфраструктура тези неща да се раположат и да се използват в един широкомащабен военен конфликт?
              Точно подводната част от флота на Русия е най-добре обучена от всички клонове, дори само защото Путин обича да се разхожда из подводници. В 971 и 949 са най-добрите екипажи, Акулите все по-често излизат на парулиране. Ракети има по 24 във всяка 949, обсег 550 км. A последната Щука я пуснаха на вода тази година - "Нерпа," при това е модернизирана и по-добра от "Гепард"
              Преди няколко години имаше един случай, с руски войник, умрял от глад.
              Положението в армията наистина беше отчайващо, но последните няколко години бюджетът се увеличава много:
              В 2007 году на военные нужды будет выделено более 821 миллиарда рублей, что составляет свыше 30 миллиардов долларов США по курсу и свыше 70 - по паритету покупательной способности.
              (дори Мерцедес си пренесоха заводите в Китай вече)
              Мерцедес също биха били много недоволни ако никой не купува колите в наличност просто защото заради Китай няма безин за тях

А това за блокадата е върха. Значи руския флот блокира китайското крайбрежие? Наистина любопитно, колкото стотици кораби ще му трябват за целта?
              Имаш примерни 6 подводници проект 949 - около всяка правиш кръгче с радиус 450 км. Имаш още 4 Лади - около тях правиш кръгче с радиус 290 км. Имаш още 6 971 и може би една 885 - около тях правиш кръгче с радиус 300 км. А сега се постави на мястото на китайски адмирал, който трябва да прекарва всеки ден стотици кораби - при това не знаеш къде се намират кръгчетата

За Чечня - в миналото имаше издънки, но сега се справят все по-добре, бих казал по-добре отколкото САЩ в Ирак. Мнението на Хатаб, Басаев, Масхадов, Радуев, Гилаев, Дудаев и т.н. се зачита, нали?
              Last edited by Пилот; 29-12-2006, 14:02. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
              „Аз, Драгомир, писах.
              Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Comment

Другарю полковник Пилот, правите ли разлика между партизанската война в Чечения, където преобладават полицейски и специални операции и една евентуална пълномащабна война между две супер сили?

Само за информация, в момента Китай има на въоръжение около 200 самолета от типа на Су-27СК/УБК/J-11/Су-30МКК/МК2. Руснаците има горе долу толкова изправни чиасти Су-27. Усещаш ли дисбаланса?

Въобще Русия сега е Горна Волта с ядрено оръжие. Конвенционалните и сили са в трагично за мащаба на страната състояние.
                Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

Пилот, с наблягане на материалната част се вижда докъде се стига Не се обиждай, но сметките ти са наистина наивни. Ако говориш за конвенционална война, остави атомните ракети настрана. А с конвенционално оръжие руските подводници Китай няма да победят. Апропо руските подводници, нивото на поддръжка и обучението на екипажа - случая с "Курск" беше показателен. Другото с кръгчетата, капитаните и корабите - не мислиш наистина че тук има толкова наивни хора, нали? Искам да те видя на мястото на руския капитан, който ще започне да изстрелва ракети по неидентифицирани товарни кораби от 500 км - и да ми кажеш за 24 часа Русия в колко дипломатически скандала ще се забърка? Накратко, забрави тая работа руския флот да блокира китайското крайбрежие, това е просто абсурдна идея...

А, да - и тази идея, че Русия има монопол над световния нефт, не знам откъде си я взел, но не е вярна. Напоследък шантажират малко бившите сателити, но там става дума за газ. Колкото Русия може да вдигне цената на нефта, толкова и Китай може да вдигне цената на всички продукти, които се произвеждат там (което ще рече - всички продукти ).

Comment

случая с "Курск" беше показателен
                    За съжаление нищо ясно не се знае за Курск То не бяха американски подводници и саботажи, експериментални торпеда, стари торпеда + всякакви конспирации. Само марсианци нямаше

За блокадата - дава се съобщение - неутрални кораби имат 2 дни да се махнат или стават цел. След това удари по товарни терминали с крилати ракети. След това - блокада. А руският капитан дали ще стреля ако знае че китайците са на негова територия и заплашват семейството му? Не подценявай решимостта на руснаците когато е атакувана родината им.

За нефта - Русия контролира достатъчна част от световното невтопроизводство за да може ако спре да изнася да предизвика криза и 150 долара за
                    любимата черна течност. А положението при газа е още по-лошо.

Това че китайците имат над 200 Су-27 и деривиативи не е толкова голям плюс - радари и ракети са правени в Русия, там много добре знаят обсега, честотата, чувствителността и други характеристики. Тоест перфектно знаят как да заглушат тези радари и ракети.При това едва ли са чели целият сорс код на целия софтуер за да знаят дали няма троянски коне или пък ракетата ще откаже да засече руски самолети (В Чечня руснаците май спретнаха този номер в началото на първата война).
                    „Аз, Драгомир, писах.

Comment

Dinain написа
                      Апропо руските подводници, нивото на поддръжка и обучението на екипажа - случая с "Курск" беше показателен.
                      Мдам много са интересни подобни обобщения...

Comment

Мдам много са интересни подобни обобщения...
                        Интересни са. А обратни примери има ли? Питах кога е последната голяма операция на руския флот. И каква причина има да се смята че ще се справи с такава мащабна задача като блокада на китайското крайбрежие? Става дума за 14 500 км брегова ивица. Главната база на флота е във Владивосток, на една плюнка от китайската граница - с ракета, самолет или пеша. Другата база е във Вилючинск, Камчатка. Ако се погледне картата и се измерят разстоянията, ще се види колко абсурдно е да се смята че една дузина подводници ще могат да свършат такава непосилна задача, и то на хиляди километри от базите си...
                        Абе бива русофилия, ама чак толкова 1951 го е казал добре, конвенционалните сили на Русия в момента въобще не са на ниво "супер сила". Единствено с ядрени удари могат да победят Китай, ама то ще е една победа :lol:

Comment

Dinain написа
                          Абе бива русофилия, ама чак толкова
                          Същото се отнася и до русофобията

Както и да е. Попаднах на малко данни за намеренията на китайците относно развитието на армията им.

29 декември 2006 | 20:50 | Агенция "Фокус" написа
                          РФИ: Китай отново потвърди намерението си да има могъща и модерна армия

Пекин. Китай отново потвърди намерението си да има могъща и модерна армия в Бяла книга, която представя целите на отбраната, съобщи РФИ. Пекин се тревожи по-специално от желанието на Тайван за независимост.
                          Китайското правителство си даде срок от 15 години, за да превърне своята Народоосвободителна армия в елитен корпус. Тази амбиция минава през съкращаване на личния състав, инвестиции в нови технологии и реорганизация на командването. Впрочем, съкращаването вече започна със намаляването на личния състав с 200 000 души от 2003 г. насам. Китайската армия обаче все още се състои от 2 300 000 наборници, чиито екипировка и обучение са на доста ниско ниво. Например, заплатата на китайски полковник е около 300 евро, с други думи по-малко от тази на служител в някой от големите градове. През ноември президентът Ху Цзинтао, който е и главнокомандващ на въоръжените сили, обяви между 20 и 40% увеличение на заплатите на войниците през 2007 г. – мярка, която ще натежи доста на военния бюджет догодина. Това решение не е взето без умисъл. С приближаването на конгреса на комунистическата партия след по-малко от година Ху Цзинтао иска да си осигури подкрепата на офицерския състав, който все още е много важен за държавното ръководство. Ето защо реформата на въоръжените сили на Китай е толкова деликатна работа. Да се посегне на отбраната, означава също да се повлияе на вътрешнополитическото равновесие.

Comment

Това за големите операции може да се пита и за китайският флот... Макар че майн последната голяма операция на Тихоокеанския флот май беше учение съвместно с китайския, ама хайде да не убиваме темата

Подводници с реактор могат да прекарат под водата месеци и да обиколят земното кълбо. А за гоолямата брегова ивица - трябва да се блокират само големи пристанища, няма да с пречи на рибарите

Владивосток наистина е близо до китайците, но базата в Камчатка е тази на подводниците. На GoogleEarth видях поне 4 С-300 които да я пазят, при това не е ясно дали това са всичките...
                            „Аз, Драгомир, писах.

Comment

Хм...
                              Първо основното количество петрол за КНР идват от Пресийският залив, а не от Русия.
                              После Dinain, доста добре го е казал за бреговата ивица с дължина 14 500 km. Имайки се предвид в какво състояние е руският флот....
                              А и да не си мислите, че китайските сили просто ще седят и ще гледат как братушките им блокират краибрежието. Китайският флот е доста сериозен.

Допуснал съм грешка.
                              Китайците имат 76 Су-27СК/УБК, над 100 лицензно построени J-11, 76 ударни Су-30МКК и още 24 от по-новите Су-30МК2. Да се отбележе, че от последните два типа руснаците даже нямат нещо подобно на въоръжение. Тоест близо 300 машини. Това за сорс кода на радарите звучи добре, но преди години бе съобщено, че китайците са го подменили със собствен.
                              Дори и да познават машините срещо които ще се изправят, това няма да им помогне много. 95% от руската военна авиация се състои от самолети произвеждани още по съветско време.

Разбира се всичко това е теоритично, тъй като война между Русия и Китай е почти невъзможно, или попне в следващите две или три десетилетия.
                              Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

Никак не е ясно дали руснаците ще блокират китайското крайбрежие или ще стане обратното
                                Ако успеят да изкарат морските бази на Русия от строя - капут...

Comment

Working...
                                X