Съобщение

Collapse
No announcement yet.

"Пропорционалност"

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ок, въобще не е задължително да отговаряш днес или въобще да отговаряш (това, че се отдавам на графомания не следва да те принуждава ). А и никога мисленето не е излишно, още повече, че на споменатия от теб проблем му отделям доста време за обмисляне (най-малкото с оглед на това, че на поколението на дъщеря ми ще им се стоварят на главата последиците днешното му "решаване"). И въпреки че не приемам аналогията за директна (не мисля, че става въпрос само за цивилизационни разлики, още повече, че между двете страни в обсъждания конфликт цивилизационните разлики ще стават все по-малки с времето). Но нека приемем, че това което пишеш е вярно и едната страна никога няма да бъде удовлетворена. Тогава какво е решението според теб? Тя да бъде репресирана постоянно докато бъде напълно унищожена и неутрализирана, така че да не може по никакъв начин да проявява своето нежелание за примирие. Дали това е възможно чисот технически?

Comment

Хана написа
      Статията е написана предимно за единомишленици, които ще си кажат като я четат: ииий, да бе, и аз мисля точно така. В този смисъл тя не е манипулация, тя не може да промени мнението на другояче мислещите, нито пък да формира мнение по въпроса.
      Ъъъ...в психологията на това му казваха положителна автоиндукция. Да. Нашите да похвалят самите себе си. И това дава самочувствие.
      Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
      Неизвестен руски адмирал

Comment

А въобще .

А въобще какъв е тоя конфликт между Израел и Хизбула или там палестинците.Защо тия хора се бият толкова години ? Защо не се откажат.Не е ли безмислено ? Непрекъснато ги убиват ,пък и им се казва че нямат право да искат земя или каквото да е там .Баси тъпаците .Я да вземат да се откажат .
        Не искам да давам рамо на разни терористи ,ама ако нямаше разни луди глави нямаше да я има и сегашната България .А и еврейте са започнали като терористи .Така че няма пропорционален отговор .Ако те нападнат на улицата циганите какво ще правиш .И правото и силата е на тяхна страна .Ами ще риташ ,ще хапиш,ще им бъркаш в очите и ще ги псуваш .Във която и да е воина няма пропорционалност.Дори във твоята .
        Last edited by cell; 10-09-2006, 03:14. Причина: една четворка(само една) вместо "ч"
        Човек се учи докато е жив.

Comment

Уважаеми, cell, преди близо 1150 г. в българската азбука е записана буквата "ч". Употребата на 4 като неин заместител едва ли е уместна. Освен това изрази като: "Баси тъпаците" едва ли имат място на форума.
          Неизвестен руски адмирал

Comment

Всъщност дали "Ч" или "4" -има ли значение. Според мен, по-важено е какво иска да каже.
            Сell, относно лудите глави. Едва ли българските поборници за независима държава са били готови да избиват целенасочено жени и деца и после да се радват от свършеното. Това ги различава от сегашните ислямски терористи! Е, във всяко стадо си има мърша.
            http://mamkamu.blog.bg/
            http://gledam.blogspot.bg/

Comment

Офтопик - Да има значение! И то голямо. Въпрос на стил, ниво на форума, коректност към езика и коректност към четящите го. Ако не уважава себе си, като пренебрегва кирилицата, поне да уважава останалите потребители, които го четат.
              Lord is in the details....както и дяволът между впрочем.
              Last edited by albireo; 04-09-2006, 16:09.
              Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Всъщност не е офтопик, Албирео, ами мисля си е точно по темата. За пропорционалността ми е думата. Пропорционалността в детайлите и пропорционалността в уважението, което се изразява и чрез езика, нали така? Напълно подкрепям мнението ти.
                Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                Проект 22.06.1941 г.
                "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Извинявам се за "4". Не ми е проблем ,само дето ми е по-близо и съответно по-бързо.Иначе ще взема впредвид забележката .А за пропорционалноста при воина ,имаше някакви бомбардировки през ВСВ при който съюзниците изпепеляваха германски градове (и хората в тях) (германските опити при Герника са просто детска игра ).Или примерно атомните бомби над Хирошима и Нагасаки .Няма такива термини като пропорционалност по време на воина .Даже се "ч"удя как еврейте не са приложили "геноцида" като единствена адекватна мярка срещу арабите .Оба"ч"е като знам какви са добри у"ч"еници едва ли световната общественост ще ги спре да повторят опитите на фашистите.
                  Last edited by cell; 08-09-2006, 05:39.

Comment

Е, унищожаването на вражески градове, население и имущество е много стара практика, която може да се забележи в повечето военни конфликти преди ПСВ и ВСВ. Естествено, според условията и технологичните възможности. Все пак малко по-малко се забелязва някакъв прогрес в това отношене поне от гледна точка на приеманите онвенции и правила. Друг е въпросът, че спазването им понякога все още "куца", а и вероятно липсата на санкциониращ орган допринася за това.

Comment

Въпросът който разисквахме беше за "пропорционалността", която би трябвало да съществува при воденето на бойни действия. Обаче именно липсата на адекватно контролиращ отган налага именно използването на "непропорционални сили" за решаването силово на определен проблем. Всъщност въпроса има няколко страни:
                      1. Моралната - от края на 19-ти век приемането на различни конвенции се опитват да направят воденето на бойни действия "цивилизовано занимание"
                      2. Различни военни доктрини и учения, които проповядват максимална концентрация на силите, за постигане на превъзходство над противника. Това и сега е в сила и отхвърля и самта мисъл за пропорционалност.
                      3. Политическата целесъобразност на дадено действие винаги е двузначно - за пред "международната общност" се минимализират собствените усили - например по време на Френско-Британската агресия срещу Египет е забранено на корабите да използват артилерия по-тежка от 102 мм, във Виетнам Никсън заповядва бомбардирането само на доказано военни цели и т.н. На втори план стои желанието на военните да победят противника с минимални жертви, което разбира се е в съзвучие с желанието на политиците да избегнат демонстрациите на инвалиди и майки с черни забрадки. Според мен степента на "пропорционалност" зависи от съчетаването на различните аспекти и преобладаването на един от тях.
                      Неизвестен руски адмирал

Comment

Промених си по-горното изявление .Много се извинявам за недопустимата грешка .И признавам че не мога да постигна дори с години старание високото ниво на владеене на българския език който вие притежавате .Сега ще ми бъде ли позволено да продължа да пиша тук ? Ако някой види дори и най-малка грешка в правописа ми ,моля да ми пише веднага .Ще взема впредвид критиката .

Ваш покорен ученик .
                        подпис : не се чете .

Comment

Иронията, cell, е абсолютно неуместна. Никой не забранява да пишеш във форума. Разбира се необходимо е извесно уважение към останалите потребители - като такова сме прииели писането на кирилица, със стремеж от страна на потребителите да не допускат съзнателни правописни грешки, недопускане подмяната на български букви с използваните в чата техни цифрови заместители и спазването на Форумния правилник. Това е достатъчно за воденето на една коректна и приятна за всички дискусия. Ако това е неприемливо за теб можеш да преразгледаш участието си във Форума и дискусиите тук.
                          Неизвестен руски адмирал

Comment

Working...
                          X