Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Съществува ли такова нещо като "безсмислена война"

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Rambler, единствено последния ти пост ме изкуши да пиша по темата...

" Единичните случаи на проява на смелост и силен дух..."
    Rambler, надявам се да не го мислиш наистина...

Това е направо обидно за хилядите, оставили костите си по бо...

Извинявайте, но нямам сили да го напиша. А и е банално.
    Не е така ефектно като възхищението пред подвига на чужди народи, в чужди войни...

Български войник, облечен в парцалива шаечна униформа, с комично изглеждащи навои над цървулките... Може би болен, свил се на дъното на окопа, затиснал с тяло пушката си, спи. Трепери в съня си. В ръката му- недояден краишник сух хляб.
    Нима е способен на подвиг този окаян нещастник? Ще си спомни ли някой за него след години?
    НЕ! Той е българин.
    България? Някъде на Балканите беше... Май Белград е столицата... София ли? Откъде да знам. Не ме и интересува. Виж, Германия- това е нещо друго... Голяма страна, красива. А какъв народ, каква армия.. Ех, защо не съм се родил германец? От къде съм ? Аз ли? Амии.. Сърбин съм!
    Истинският ГЕРОЙ, с несломим боен дух, се обляга на бронята на танка, пооправя двуредния си черен кител и се усмихва на фотографа. На ръкавът му някак гордо стоят три нашивки- черни танкове на сребърна полоса. Той се усмихва . Убеден е , че следващите поколения няма да го забравят, него- истинския ГЕРОЙ.
    И е прав.
    .
    Не оръжията,а хората убиват. И да не забравямe, че войната е нещо наистина ужасно!

Comment

Много емоционално......браво. Но ако пренебрегнем емоциите, ще остане голата истина - примирението е неотменима черта на Българския национален характер. С думите " единични" и " епизодични" визирам и това, което споменаваш по-горе като пример за дух, но ти изпускаш факта, че това са чувства, изпитвани от отделни личности, нима са малко обратните примери - на покриване, интересчииство и предателства?
      Опасно е да залиташ в прекомерен патриотизъм, както и в раболепнечене, разбира се.Наи-добрият вариант е да знаеш къде си и да се опиташ да промениш нещата, вместо да се биеш в гърдите и да викаш "Булгар!"
      Наи-простият факт в подкрепа на моята теза - по време на "Съветското прсъствие" имаше народи, които се опитаха да променят положението си - Германия, Унгария, Чехословакия, Полша... да не би тук положението да е било по-хубаво, колко хора са били убити без присъда или пратени в концлагер....И какво - нищо :?
      "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Ех, Rambler,очевидно не съм се изразил достатъчно ясно. Не давам
        примери за "силен дух", нито дори за героизма на отделни личности.
        Просто направих паралел между , като чели, забравените подвизи на българските войници по бойните полета на Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни и така превъзнасяните победи и героизъм на, например, райхсвера.
        Смятам, че няма такова понятие като прекомерен патриотизъм, може би говориш за национализъм, шовинизъм? Колкото до биенето в гърдите, мисля, че точно ниското национално самочувствие е един от най-големите съвременни проблеми на българите.
        Моето мнение е, че във всички войни след Освобождението българският войник се е представял повече от достойно! Не бъркай държавна политика със лични качества на отедлния гражданин и войник.
        А защо политиците ни са се оказали на висотата на обикновенните хора... (Да, да, точно това искам да кажа ) Ами , не знам... Може би е вярна , поне за България поговорката, че лайната изплуват на повърхността...
        По въпроса за товатова, че не сме направили нищо по време на "съветското влияние", е, не си съвсем прав... За малко да станем Съветска Социалистическа Република :lol:
        Не оръжията,а хората убиват. И да не забравямe, че войната е нещо наистина ужасно!

Comment

Донякъде съм съгласен с теб, особено за достойното представяне на отделния войник, за политиците пък - смятам даже, че си се изразил доста меко :twisted: . това което исках да кажа, обаче, се отнася за народопсихологията на ВСИЧКИ българи , не само на армятя, като една национална съвкупност през големи периоди от историятя ни.

Comment

Originally posted by "Dragony"

А защо политиците ни са се оказали на висотата на обикновенните хора... :lol:
            Хм и каква е тази извисеност на обикновените хора, за която говориш. като пътувам из разните тролеи и рейсове не се натъквам на никаква извисеност :x не искам да подценявам българите, не искам да подценявам и себе си, обаче ми се струва, че в България почва да цари адска безпросветност...какво друго очаквате от политиците, те са огледалото на народа. не са по-различни от него, тъй че, заслужаваме си политиците
            Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
            каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
            каквито са мислите ти,такива са делата ти,
            каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Comment

Е, след 45 години ,ъъ, там каквото е било,и 10 години "преход" ...
              Изгубили сме много от ценностоте си За сметка на това сме придобили много нови :cry:

Comment

Мислиш ли, че това е заради режима пред '89 г. и заради прехода...честно казано не съм сигурен, дали е така, но ми се струва, че е нещо по-дълбоко, струва ми се, че тук всички сме бесни чуждопоклоници :evil:

Comment

Де да знам. Аз съм си малко глупаво и нелогично родолюбец...
                  Абе patriot съм си

Comment

Хм..

Само да напомня, че ругаейки политиците , ругаете 4.5 милиона свои сънародници гласували на последните избори
                    Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
                    [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                    きさまはしんでくださいませんか
                    [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Originally posted by "княз Крылов"

Само да напомня, че ругаейки политиците , ругаете 4.5 милиона свои сънародници гласували на последните избори
                      хич даже няма да ми мигне окото ...опа, мигна :lol:
                      albireo написа
                      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Ами, ругая, ругая не ами.. Аз съм с ниска политическа култура и не гласувам. Знам, че така косвено съм виновен за положението, но това никак, ама никак, не ми пречи да ругая политиците... То това е нещо като национален спорт :lol:

Comment

...

Originally posted by "Dragony"

Ами, ругая, ругая не ами.. Аз съм с ниска политическа култура и не гласувам. Знам, че така косвено съм виновен за положението, но това никак, ама никак, не ми пречи да ругая политиците... То това е нещо като национален спорт :lol:
                          Ама наистина си е национален спорт :evil: "бистренето на политиката" е един от критериите за това, дали има гражданско общество или не...но това, че при нас си остава само на ниво бистрене - ето това е най-неприятното

Comment

Re: ...

Н`даа, така си е (или - такива сме си). Само бих добавил, че политическият ни живот наистина си има нужда от прочистване - я вижте колко време го "бистрим", а той пак си е пълна мътилка

Comment

Е, той политическият живот никъде не е цвете за мирисане - колкото е по-голяма държавата, толкова е по-гнусен. За съжаление, политиците са едно необходимо зло, все някой трябва да върши мръсната работа :twisted:

Comment

Да, в тоя ред мисли, можем дълго да "бистрим" хигиената и канализацията на Мирозданието :twisted:

Comment

Working...
                                X