Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Глобална/универсална цивилизация или регионална култура?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Глобална/универсална цивилизация или регионална култура?

    А, точно щях да подигна въпроса за английската и френската колониални империи - и те се разпадат, въпреки че в 1945 не може да се говори за пречки пред комуникацията Само дето и двамата пеем една песен, ма на два гласа. Доколкото разбирам под комуникация ти разбираш обмен на идеи и "култура" като цяло, а пък аз в началото си мислех, че говориш само за техническото пренасяне на съобщения (нещо от рода на що се е сринал Рим? ми щото коня на пощаджията не можел да препуска толкова бързо )
    БДУ, Китай ич не е малък, но там няма толкова обществена динамика, която да поради центробежни сили, затова е толкоз стабилен (ех, гадовете, бият ни по най-дълга история, 5000 год са тва)
    За сега обаче съм много против. Ние тепърва навлизаме в ерата на културните противоречия, новата инфраструктура не унифицира света, а прави конфликтите по-язвителни. И ние, и ония диваци от ал-каида полззваме интернет, но културно сме супер далече. А от 50те години на миналия век се наблюдава огромен подем в увереността на другите култури. Вижте арабите, които презират западната култура. Китайците се смятат за превъзхождащи ни, смятат ни за загниващи. Индия поема лидерска роля в южна Азия, докато ние се караме с естествения си съюзник - Америка. Защото Европа без САЩ би се превърнала много скоро в един забутан на майна си полуостров, без никакъв глас в управлението на света. (скоро скоро 50-100 год. мин)
    Ама това май е друга, и много голяма тема. Не е за тука.
    XV mile the sea brode is
    From Turkey to the Ile of Rodez...

    #2
    Глобална/универсална цивилизация или регионална култура?

    Знаеш ли (вече съм го писал другаде) - не съм съгласен.
    Днес всички говорят за това колко много се отличават едни от други и акцентират върху тази разлика - но причината за това е, че всъщност всички твърде много си приличаме (и това е резултат именно от масовата култура и съответните информационни технологии). Хоризонталният обмен на култура и идеи все повече преобладава над вертикалния - а именно това заличава културните разлики на ниво общество (и може би ги задълбочава, в известен смисъл, на ниво личност). Т.е., в днешния свят ние всички много повече си приличаме (и споделяме едни и същи културни и ментални модели), независимо от това дали става въпрос за араби, японци, българи, китайци или американци. Просто, силата на традицията (вертикалния обмен) все повече избледнява и се замества от хоризонталната интерпретация. Не се заблуждавай от външната страна на нещата - виж, колко по-лесно се разбираме, колко по-ясна ни е символиката на Другия (от колкото това би било преди 50 г.). Та затовда се смея, когато днес някой започне да говори за национализъм (нациите вече са надживени като модел, макар да са останали много архаични структури от тях). Песледната бариера, която остава да бъде преодоляна на ниво масова култура и обществен обмен е езиковата - рано или късно и на нея ще и дойде края (това вече се усеща) и тогава ще настъпи едно "глобално" общество, в което не ми се иска да живея (честно казано).

    Comment


      #3
      Според мен така наречената масова култура е мит на Запада. На нас просто ни се иска да вярваме, че ценностите зад които заставаме, индивидуализъм, свобода на личносното мнение и тн, са универсални за целия свят. Обаче се оказва, че май не е така. Един тунезиец си остава такъв, въпреки че носи дънки и пие бира с мене. Той просто мисли по друг начин, нищо че се смеем на същите вицове. Унифицираната култура е само на повръхността, отдолу си остава не тази вертикална зависимист към миналото, кояти ти казваш, а един вид биологически обосновано различие (малко расистки звучи, сори, не ми достигат думи). Различните хора мислят и ,по-важно, чувстват различно. Та погледни холивудските филми, тоя първи износител на култура, - в Европа винаги се гледа малко с насмешка на поредната сълзлива история от Америка, а на амитата си им харесва така. Символиката на другия ни е все по-ясна, да, но ценносната му система си остава все така чужда. Национализма е издухана работа, нациите са свършени, но светът е все така разделен - на културни или по-добре на "цивилизационни" кръгове. Тези кръгове се крепят точно поради това, че там преобладават еднакви или подобни системи от житейски ценности. Погледни голямата криза в азиатските икономики, точно породена от това, че насилствено се опитаха да наложат системата на конкуренцията и култът към юпито, към успешния бизнесмен, основни за корпорациите на Запада, но пагубни за тези в Азия. Още нещо от тоя район - до 90те години преобладаващия език ма бизнеса там е английски, сега вече е китайски, един от многото симптоми за прелом в настроението на Азия.
      Лошо е, че Западната цивилизация е възприемана навсякаде като агресивна. Индииците си се кефят на американските филми и пият кока кола, но надали ще са очаровани ако им наложим отмяна на кастите. Затова се получава тоя ефект на културите-предизвикателки. Китайците се смеят на нашата неефективност, породена от това, че всеки си държи на неговото мнение, и възхваляват постиженията на тяхната жертва на личността в полза на обществото, пътьом помитайки и правата на човека. Арабите се въмущават от нашата упадъчност и държат жените си в робство. Но и двете култури се стремят да покажат, че са по-добри от нас, и в техните очи наистина са.
      Не се залъгвай от свободното движение на хората. Там има един такъв ефект на второто поколение. Когато една чужда култура се наложи над дадено общество, то тя постига "покръстването" на една част от управляващия слой, които са впечатлени от постиженията на чуждата цивилизация и се стремят максимално да приличат на нея. В последствие те изпращат децата си на обучение в метрополията, за да станат те истински привърженици на тази култура. Обаче те вместо да се "покръстят" и те развиват някаква реакция на отхвърляне, връщат се в родината и стават най-запалените борци за самоопределяне. Тоя номер се получава отново и отново в историята, чак до най-скоро време.
      Като цяло така пророкуваното обединяване на света ще настъпи като че ли доста по-късно от очакваното. Несъмнено нещата вървят натам, но мисля, че няма да доживеем една световна култура.
      XV mile the sea brode is
      From Turkey to the Ile of Rodez...

      Comment


        #4
        Прав си, разбира се (умишлено позасилих нещата - за ефект).
        Но все пак наистина съществува нова обща (поне донякъде) културна среда, която много се отличава от вертикалните й предшественички. Друг е въпроса, че тя се регионализира, но това си е съвсем нормално - важното, според мен, е че механизмите и средствата стават все по-общи, а те налагат своя отпечатък върху предаваната информация. Разбира се, всеки от участниците ще си измисли нова Традиция (а на изток в това са особено добри), така че тя привидно да го продължава вертикалната връзка. Не може да се отрече, че културата (особено средната - защото елитарната винаги се опитва да демонстрира някаква пресилена реакция, а ниската първа приема новото и го променя според спецификата на конкретната среда) на всички ни върви към глобализиране и унифициране.
        Просто картината е по-сложна - има реакция, контра-реакция, различни степени на приемане - та затова нещата не могат да се видят в чист вид. Но на всяко ниво могат да се отрият приликите, както и породените от тях разлики.

        Comment


          #5
          Дет се вика, ще поживеем, пък ще видим :lol: :lol:
          (ама сигурно сме досадили на всички с тия приказки нашите)
          XV mile the sea brode is
          From Turkey to the Ile of Rodez...

          Comment


            #6
            Да, както казвали руснаците... (ако искаш можем да разделим темата на две - там където съвсем се отклонихме от Рим ).

            Comment


              #7
              Както кажат техни величества модераторите, сиреч как ти кефне
              XV mile the sea brode is
              From Turkey to the Ile of Rodez...

              Comment


                #8
                Безпорно е , че живеем в епохата на глобализацията . Всички народи уверено вървят към "глобалното общество " !
                Но дали това е за добре ?
                Не заличавали това традиции и култури градили се векове наред ? Дали ще успят всички страни да превключат бързо ?
                Например една Япония - в едно глобално общество , няма да има място за нейните традиции ? Тогава ?
                Кой са добрите страни на глобаризирането и кои лошите ? :?
                "Ако светът може да бъде по-добро място , то да направиш добро се смята за провал . Не спирай , Не се предавай , Надбягай Себе си ! "

                Comment


                  #9
                  Виж, тя Япония отдавна е станал част от "глобалната" култура. Нейните традиции (както впрочем е при по-голямата част от азиатските култури) са достатъчно устойчиви и с не големи сътресения са се вписали в новата й цивилизация. Въобще - не се притеснявай - процесът никога не е толкова явен (не прилича на военно стълкновение, в тоя смисъл). Характерното е, че формата на традициите се запазва много по-дълго от съдържанието им (даже в редки случаи получава напълно ново съдържание), та затова е много трудно да се определят нещата.
                  Безсмислено е да говорим за положителни или отрицателни страни - става въпрос за процес, който отдавна протича и не може да бъде спрян съзнателно.

                  Comment


                    #10
                    Виж сега , процесът е не обратим това е ясно . Но все пак лично на мен това нещо не ме кефи много . Това за мене е едно оеднакняване , няма народи , няма обичай и т.н.
                    Може да се стигне до там че даже и имена да не носят бъдещите поколения , а само някакви цифри , като роботи .
                    Едно от най - великите неща на Земята са различните култури , нации , отношения .
                    А за Япония , да прав си че те загърбиха много от традициите си , но там все още е различно - различен начин на общуване , живот и т.н.
                    Всяка страна си е уникална и не мисля че е правилно всички да сме под един знаменател .
                    "Ако светът може да бъде по-добро място , то да направиш добро се смята за провал . Не спирай , Не се предавай , Надбягай Себе си ! "

                    Comment


                      #11
                      E Pluribus unum
                      "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

                      Comment


                        #12
                        Не се притеснявай (кат специалист мога да ти го река ) - никога няма да се стигне дотам, защото всяко действие си има и противодействие. Последица от унифицирането е и съответното регионализиране на глобалната/масовата култура, причинено най-често от "неправилни" интерпретации.

                        Comment

                        Working...
                        X