Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Големите войни в историята

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    След смъртта на полския крал Август II през 1733г. , претенции за полския престол предявява бишвия крал на Полша- Станислав Лежински.Той получава подкрепа от зет си- краля на Франция Луи XV . Негов съперник е синът на Август II - електорът на Саксония, който е подкрепян от руската императрица Ана и свещенният римски император Карл VI . Станислав е подкрепян от мнозинството полски благородници, но подръжниците на Август Саксонски, го обявяват за крал под името Август III. Станислав без силна армия, не успява да се противопостави на руската военна мощ и след превземането на Данциг от руската армия(1734) бяга във Франция.Войната продължава в Рейн, Италия, Испания. Франция воюва срещу Австрия на всички възможни фронтове. Испания иска да си върне Неапол и Сицилия, които в Утрехт през 1713г. са предоствени на Австрия, а Сардиния иска да изгони австрийците от Ломбардия. Съюзниците воюват успешно в Италия, където испанските войски успяват да завоюяват Неапол и Сицилия.

    Междувременно владенията на херцога на Лотарингия( зет на Карл VI и съпруга на Мария Тереза) са окупирани от французите. През 1735г. във Виена е сключен предварителен мирен договор. Извършено е династично прегрупиране. Станислав запазва кралския сан и получава Лотарингия и Бар. Договорено е след смъртта му тези две херцогства да станат част от френския кралски домен. В замяна херцога на Лотарингия получава право да наследи Тоскана след смъртта на последния от рода Медичи. Испания получава Неапол и Сицилия, като в замяна се отказва в полза на Австрия от претенциите си към Пармското херцогство. Единствено Сардиния нито придобива нещо, нито търпи териториални загуби. След дълги преговори окончателният мирен договор е подписан през 1738г.

    Comment


      #17
      Война за полското наследство(1733-1735)

      Това е първата от големите войни на френския крал Луи XIV. Целта му е да победи холандците в търговската надпревара и да разшири империята си. След като възоснова на таен договор в Доувър придобива подкрепата на английския крал Чарлз II и се съюзава със северната хегемонка- Швеция и няколко германски княжества, Луи пристъпва към действия. Френската армия нахлува в Южните холандски провинции(май 1672). Холандците спират Луи пред Амстердам, отваряйки дигите. Адмирал де Ройтер разгромява френския и британския флот в залива Саутуолд. Холандците отправят предложение за мир, но Луи ги отхвърля. Това води до революция в Обединените провинции- Вилхелм Оранжки сменя Ян де Вит(юли 1672). Опитът на Вилхелм да отблъсне французите и нахлуе във Франция е спрян от превземането на Маастрихт от френска армия(1673).

      В края на годината французите са принудени да отстъпва. Свещенната римска империя, Дания, Испания и Бранденбург влизат във войната на страната на Холандия. През 1674г. Англия сключва мир с Обединените провинции. Въпреки всичко на бойното поле печелят французите. През 1674г. принц Луи дьо Конде побеждава при Сенеф, а виконт дьо Тюрен печели голяма победа при Синзхайм. Поражението на Креки през 1675г. е уравновесено от успешната морска кампания на френския адмирал- Абраам Дюкен през 1676г. През 1677г. французите побеждават при Касел Вилхелм и превземат Фрайбург. Мирът е уговорен в Ниймеген през 1678г. Маастрихт остава холандски, а френските ограничителни мита са променени в холандска полза. С последващ договор е Испания- Луи получава Франш-Конте и редица гранични крепости в замяна на евакуиране от Испанските Нидерланди. Съгласно договора със Свещената римска империя- Франция задържа Фрайбург и част от Лотарингия.

      Comment


        #18
        Война за Пфалцкото наследство мисля, че наивменованието на това което си писал, война за наследството, просто извинявай, сега го погледнах, Елизабета Пфалцка, май е тъща на Луи 14... нали знаеш, че роднинствата трудно ги помня
        Доста си посабрал, браво, май, ще трябва да добавим по някое време, при желание, Баварското наследство, подялбите на Полша, коалициите срещу Портата, и кво друго, Северната война, Прутския поход, Персийския поход, Азовския...такива работи...а и трябва да видя за освобождаването на Португалия...май бяха Браганца в средата на 17-ти век...

        Comment


          #19
          Северната война аз ще я драсна. Ще се заема и с Португалия, трябва да сложа и войната на розите. Подялбата на ПОлша ми е мътна.

          Аз го видях само като война за наследството, не пишеше за Пфалц, затова не съм го написал.

          Comment


            #20
            Голям европейски конфликт от началото на 18 век. Военните действия се водят в Северна и Източна Европа и съвпадат по време с тези, които се водят във Войната за испанското наследство в Южна и Западна Европа.

            Причина за войната е желанието на съседите на Швеция да нарушат хегемонията и в Балтийско море и противоположните стремежи на двама амбициозни монарси: руския цар Петър I и шведския крал Карл XII. Въпреки , че тази война няма пряка връзка с Войната за испанското наследство, Франция подкрепя своята дългогодишна северна съюзница Швеция, докато Британия дава дипломатическа подръжка на Русия в началото, но по-късно я оттегля.

            Избухването на войната е предхождано от създаване на Северен съюз през 1699г. между Петър I, датския крал Фридрих IV и краля на Полша- Август II( електор на Саксония). Те се надяват, че лесно ще сломят 17 годишният шведски крал Карл XII.

            Войната започва с бърза атака на шведската армия от Ливония към херцогство Шлезвиг( то се бунтува срещу Дания с шведска подкрепа) и Дания. Смелото и неочаквано нахлуване на Карл XII в Сяеланд заплашва Копенхаген и изважда Дания от войната(1700).

            Карл обръща внимание на изток. В края на 1700г. той разгромява Петър край Нарва(победата на младия шведски крал намира голям отзвук в Европа) и помага на Рига, която се намира под посла обсада. Карл нахлува в Полша и превзема Варшава и Краков(1702). Под негово влияние е избран за крал на Полша- Станислав Лежински. Новият крал разваля съюза с Русия и преминава на шведска страна, съгласно договора от Алтранстад(1706). Докато Карл побеждава в Полша, Петър окупирва Ингерманланд и част от Ливония.

            Възобновявайки кампанията срещу Русия(1707) Карл завладява Украйна и получава подкрепата на хетмана Иван Мазепа. Мазепа не усопява да осигури достатъчна подкрепа на шведите. Нуждаейки се от крепост, Карл обсажда малката крепост Полтава. Там се изправя срещу Петър. Край Полтава се състои най-голямото сражение в Северната война. Модернизираната от Петър руска армия буквално помита войската на Карл. Шведския крал успява да се спаси, бягайки от бойното поле. С шепата останали му войници, той отива в Бесарабия, търсейки подкрепа от Турция.

            Интригите на Карл в Истанбул, провокират султана да обяви война на Русия(1710). Петър I се съюзява с влашкия владетел Константин Бранкован и княза на Молдова- Димитър Кантемир. Руската армия влиза в Яш, но скоро се изправя срещу превъзхождащ я числено противник, а и не получава очакваната от Молдова подкрепа. За да се спаси от поражение, Петър сключва неизгодния за него договор в Прут(1711), съгласно който връща на Турция Азовската крепост.

            Докато Карл упорито отказва да напусне Турция, Август II се възползва от отсъствието му и завладява Поша. Август изгонва Станислав I (1709), докато в същото време Петър отвоюва от шведите Ингерманланд, Ливония и Карелия. Датския крал Фридрих IV също възобновява войната. Той си връща Шлезвиг и завладява шведските херцогства Бремен и Верден в Германия. Той ги продава на Хановер, срещу участието на Хановер във войната срещу Швеция. Полша завладява Померания, а Прусия - Шчечин. През 1714г. Карл XII се завръща в Швеция. Без да се плаши от коалицията между Русия, дания, Полша, Хановер, Прусия и Саксония- той напада Норвегия, която по това време е датска територия. При обсадата на една крепост , Карл е убит(1718).

            Наследничката на Карл- сестра му Улрика Елеонора и съпругът и Фридрих I започват преговори за мир. Мир е сключен с всички съюзници на Русия с договори в Стокхолм и Фридрихсборг(1719 и 1720). Август II възвръща всичките си владения; Хановер задържа херцогствата Бремен и Верден , но плаща голямо обезщетение; Дания също си запазва завоеванията; Прусия получава Шчечин и част от Померания, а останалата връща на Швеция; самата Швеция позволява Шлезвиг да остане част от датската корона и се отказва от освобождаването от мита. През 1721г. е сключен договор и с Русия в Нющад. Съгласно него Швеция отстъпва на Русия Ливония( заеднос естония), част от карелия, Ингерманланд, но задържа Финландия. Най- важните резултати от Северната война са, че Швеция губи властта си в северна Европа,за сметка на Русия, руската държава под ръководството на Петър I се превръща във велика европейска сила и придобива така желяният излаз на балтийско море. Войната поставя началото на упадъка на полското кралство.

            Comment


              #21
              абе като говорим за големи войни в историята не е ли по добре да се почне от първите големи войни?
              ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

              Comment


                #22
                Страхотна тема! Браво, CHK!

                БЪЛГАРИНО, СЪБУДИ СЕ!

                Comment


                  #23
                  kakvo to4no vliza v tozi kriteriy.i pohodite na Alexander Veliki sa golemi voini no ot ka4estven haracter a ne koli4estven.poslednata golqma voina e vtorata svetovna voina.kolkoto do 100godi6nata tolkova materialni i 4ove6ki resursi za ni6to.angliq i franciq se vru6tat tam otkudeto trugnaha prez 1337 ili 1066ili 1154 i az ne znam ve4e???????????

                  Comment


                    #24
                    angevins, прав си разбира се, то мисля целта на темата не е да се извади някаква абсолютно обективна класация или сравнение, по-скоро всеки да напише за войната, която него го кефи/интересува
                    XV mile the sea brode is
                    From Turkey to the Ile of Rodez...

                    Comment

                    Working...
                    X