Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Торлаци и Морлаци

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Торлаци и Морлаци

    Интересува ме дали има връзка между тези две групи.

    Морлаците се наричат още влахи или мавровлахи - черни влахи.

    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C...B0%D1%85%D0%B8

    https://en.wikipedia.org/wiki/Morlachs


    Това от сръбската версия:

    Етимологи¼а
    Ри¼еч Морлак изведена ¼е из итали¼анске ри¼ечи Morlacco и латинских Morlachus или Murlachus, што ¼е конгат грчке ри¼ечи Μαυροβλάχοι, што у преводу значи „Црни Власи”. У неким редакци¼ама Šетописа попа Дукšанина из 16. ви¼ека, за œих се користи назив Морлаци или Nigri Latini (Црни Латини).[1] Петар Скок ¼е предложио изведеницу из латинског maurus и грчког maurós (црно), двоглас au и av указу¼у на далмато-романски лексички остатак.[2]

    Докато морлаците са на Далматинското крайбрежие, то торлаците намираме съвсем до нас и при нас на западната ни граница. От Дунава по билото и долините пръснати в Западна Стара планина. Около Берковица, Чипровци, надолу към Ниш.

    Има няколко версии на произхода на името им. Ако направим аналогия с името на Морлаците, то Турлаците ми се струват от същата група с известни различия:

    Μαυροβλάχοι - Мавровлахи - черни власи
    Турлаците: тауро -власи - или торо-власи - тоест говедари...

    Има още едно тълкуване за името им: от Тор: хора живеещи върху торта...

    Като се знае че традиционния поминък на тези хора е отглеждането на говеда, не е чудно и връзката с името им. Едно от нашите торлашки села се нарича: Говежда .

    С времето името Торлаци е загубило етническата си първоначална същност и най-вероятно е станало синоним на занимание - говедовъдство , или за местност: там където са живяли Торлаците , или пък го срещаме и като нарицателно: За говедар: знаете подобни изрази: прост като говедо, говедар, тъп и прост , неук човек и подобни...
    В старите текстове и записани истории където значението на това понятие е по-скоро нарицателно отколкото обозначително.

    Сърбите имат свои тълкувания и претендират за сръбска идентичност на торлаците, нещо повече: сърбите смесват или слагат в една категория торлаци и шопи , което е съвсем неправилно.

    Ако се окаже вярно допускането за Тавро-власи - като предходници на торлаците, то това би било свързваща връзка между даки и траки, езиков преход между тракийците и даките (стига те да са идентични с власите) .
    Факт е обаче че днешните наследници на торлаците са изцяло славяно-говорящи с техен си колоритен диалект.. Това трудно би обяснило една връзка с романо-говорящите власи и даки... Ако знаете специфични диалектни думи от Северозапада моля споделете...
    Last edited by BGTRAK; 08-09-2019, 16:47.

    #2
    След като поразрових малко информация оттук и оттам, променям насоката. Явно че двете понятия не са взаимно свързани.
    Няма стари исторически източници за торлаците като древно славянско , тракийско или дакийско племе. Термина се появава в късното средновековие и е по-скоро регионално обозначение за една от славянските общности (по скоро са племе, но не народ)..
    Не се откриват особени архаични форми, диалектните им думи са със типично славянски корени , разликата е в произношението.
    Заради мобилността от древността откриваме заемки със сръбско произношение, дори има и такива със босненско-хърватско произношение:
    Пример:
    компир – картоф, same in Bosnian / croatian - krompira, krumpir
    krompir - slovenian

    Останали са някои форми от старите падежи. С две думи: типично славянска група с остатъци от старославянските форми.

    Comment

    Working...
    X