Съобщение

Collapse
No announcement yet.

"Превъзпитаване" на пленници

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    "Превъзпитаване" на пленници



    Bowe Robert Bergdahl (born March 28, 1986) is a United States Army soldier who was held captive by the Taliban-aligned Haqqani network in Afghanistan from June 2009 until his release in May 2014. The circumstances under which Bergdahl went missing and how he was captured are the subject of dispute.


    Bowe Bergdahl: Emailed death threats are investigated
    US authorities investigate death threats to the father of Bowe Bergdahl, the soldier freed by the Taliban after five years in captivity.


    The Manchurian Candidate


    Homeland
    When Marine Nicolas Brody is hailed as a hero after he returns home from eight years of captivity in Iraq, intelligence officer Carrie Mathison is the only one who suspects that he may have been "turned".


    Hatufim (Prisoners of War)


    Gilad Shalit



    Пускам нова тема, не си спомням да е разисквано някога.
    Накратко, наскоро беше освободен американския войник Бо Бергдал (може да греша за произнасянето на името), прекарал 5 години в плен на талибаните. През 2011 г. беше освободен израелския войник Гилад Шалит, прекарал 5 години в плен на "Хамас". Та, и в наши дни има случаи на пленници, прекарващи години във вражески плен.

    Горе съм дал редица линкове, някои реални случки, някои фикция. Добре е известен романът "The Manchurian Candidate", за пленници от КНДР, преминали индоктриниране и после освободени, за да служат като тайни агенти-убийци. Преди няколко години мина успешният сериал "Homeland" за войник, пленен в Ирак, индоктриниран в Иран и освободен, за да служи като атентатор. Малко е известно, че режисьорът на "Homeland" е израелецът Гидеон Раф, който прави римейк на свой предишен сериал Hatufim (Prisoners of War). Гледал съм и двата сериала и са с почти идентичен сюжет, с разлика в бюджета и мащабите, разбира се. Първият е за израелската телевизия, вторият е вече с холивудски размах. В израелският сериал освободените са двама, след прекарани 17 години плен в Ливан, като единият има проблеми да възстанови семейството си и има психологически проблеми, другият е подозиран от властите, а в последствие се оказва, че третият от групата, който са мислели за загинал, е жив, приел е исляма и даже е на път да стане водач на джихадистка организация. В Homeland трите персонажа са събрани в един.

    Та въпросът ми към знаещите военна история е следният: известни ли са ви такива реални случаи, извън фикцията? На пленени войници, минали на страната на врага и после връщани сред своите като тайни агенти/шпиони/диверсанти? И мислите ли че е възможно? Аз лично не мога да се сетя за такива.
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

    (Richard III - William Shakespeare)

    #2
    Че то през ВСВ това си е било мания и от двете страни на източният фронт.
    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

    Comment


      #3
      Да, мания, параноя, подозрения, книги, филми - ясно. Но някой сеща ли се поне за един истински такъв случай - някой да е бил пленен, превъзпитан и изпратен обратно, където да си е свършил мисията или да е бил разкрит, но с доказателства, нещо реално документирано?
      Не говоря за масовите екзекуции след ВСВ "по подозрение".
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

      (Richard III - William Shakespeare)

      Comment


        #4
        Макар и леко успоредно на темата се сетих за ей този Дженкинс - http://www.theatlantic.com/magazine/...fector/309436/

        Надолу има за шпионите и програмите, дали е вярно или измислица е друг въпрос.
        „Аз, Драгомир, писах.
        Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

        Модератор на раздел "Военна Авиация"

        Comment


          #5
          Без да се опирам на книги, които съм чел преди 10+ години - имаше споменати такива случаи през ВСВ. В книгите на поне двама руснаци, занимаващи се в областта на разузнаването, в момента нещо не мога да се сетя за имената обаче. По спомени: съветски войник или офицер, пленен през войната и пратен обратно с разузнавателна мисия, имаше нещо за велосипед, предавател и т.н., целта било да стигне до Москва. Разбира се, залавят го и ги екзекутират, в тогавашните държави и през войната не е толкова лесно да се скита насам-натам. Ако се абстрахираме от това: много съветски военнопленници нямат особен избор и служат във Вермахта или в немската администрация. Но случаят не е съвсем същият, да Ако се сетя подробности ...
          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
          Проект 22.06.1941 г.
          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

          Comment


            #6
            Много интересен е случая на корееца Yang Kyoungjong, макар че не е точно по темата. Той е записан в японската армия и е пленен преди началото на Втората световна война от съветите. През 1942г. го пращат (явно насила) да се бие с германците, които го пленяват в началото на 1943г. После (насилствено) е записан в източния батальон и пратен в Нормандия да се бие за Германия. Американците го пленяват през юни 1944г. като първоначално го мислят за японец…
            Има и филм за него, който още не съм гледал. В статията за него в уикито има и други подобни интересни случаи.

            Comment


              #7
              Веднага се сещам за много такива случаи сред пленените при Сталинград немски войници, включително сред офицерите, та до най-високо ниво. Въпросните "обръщенци" след това работят за съветската пропаганда, а последствие се връщат в ГДР. Опирам се на неща, които съм чел отдавна, та не мога от раз да дам конкретните примери, но наистина става въпрос за множество случаи. От другата страна - не малко съветски военнопленници след това участват във войната на страната на Оста под различни форми (най-известиня е Власов, естествено, но не е сам). Така че случаи поне през ВСВ - много (десетки хиляди). При това, не говорим за някакви кой знае колко дълги периоди на пленничество - най-често за месеци.
              Предполагам, че ако се разровим, следва да се открият за повечето конфликти.

              Comment


                #8
                Голъм, не си ме разбрал.
                Разбира се, че в историята има безброй примери на войници, части и цели армии, минали на страната на противника. Армията на Власов, служещи за пропагандни цели и т.н. Но това е, как да кажа, "официално" минаване на страната на врага, нещо което е публично и дори целенасочено се разгласява още повече с пропагандна цел.

                Аз говоря за случаи, в които пленници са се върнали при своите, като преди това тайно са минали на страната на врага. И са се върнали в своя си лагер, но вече като вражески агенти/шпиони/диверсанти.
                "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                "But I know none, and therefore am no beast."

                (Richard III - William Shakespeare)

                Comment


                  #9
                  Аха, ясно. Моята логика е, че за да имаш връщане на тайно превъзпитан бивш пленник, първо трябва да имаш пленник, след това - превъзпитание ("обръщане") и чак след това - завръщане. Но "тънкият" момент е "превъзпитанието"/"обръщането", това е сложната част. Интересното е, че през ВСВ въпреки значителната по обем пропагандна война, идеологически разлики и ожесточение, това се е случвало достатъчно често и за целта не са били нужни години на психологическа обработка. Какво говоря, дори доброволни бягства е имало достатъчно (макар че чисто статистически едва ли са били много) и от двете страни (нещо, което също е общо взето нормално събитие).
                  Що се отнася до примера ми - подозирам, че го е имало и този момент, т.е. част от тези хора са връщани в рамките на някакви тайни операции. Лов/проверки за такива е имало достатъчно. Но всичко това в условията на тотална война, което общо взето улеснява целия процес, макар и значително намалява ефекта от него. Сега, в условията на необявени войни, нещата изглеждат различно. Вероятно психологическата обработка иска повече време и е по-трудна, но пък ефекта е многократно по-голям.

                  Comment


                    #10
                    Да, така е.
                    Имаме и много примери на вербуване на вражески шпиони, вкл. в по-модерни времена - пращат някого да се внедри в лагера на врага като шпионин, там го разкриват и му дават избор - или затвор/екзекуция или да стане двоен агент - или започва да действа за другия лагер. Но това не е примера за който, говоря де. А именно пленници, вербувани по време на плена си и върнати като шпиони при "своите".
                    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                    "But I know none, and therefore am no beast."

                    (Richard III - William Shakespeare)

                    Comment


                      #11


                      Андрей Андреевич Власов е съветски генерал



                      , превъзпитаване като да стане убеден комунист , фашист , демократ , и т.н. , или друго , защото за пари и много пари хората стават всякъкви .

                      Също така за самопревъзпитаване ли говориш , или за превъзпитаване от пленилите го , превъзпитаване насилствено или ненасилствено .
                      Last edited by RAMMSTEIN; 09-06-2014, 15:06.

                      Comment


                        #12
                        Вече го споменах, но както Динаин посочи, темата не е за този род "превъзпитаване", а за тайното внедряване, но не на превръщане на агенти в двойни, а на обикновени хора.

                        ПП
                        , превъзпитаване като да стане убеден комунист , фашист , демократ , и т.н. , или друго , защото за пари и много пари хората стават всякъкви .
                        Съмнявам се, че парите тук са играли каквато и да е роля. Впрочем, определенията "фашист"/"демократ" същи ми се .

                        Comment


                          #13
                          Dinain написа Виж мнение
                          Да, така е.
                          Имаме и много примери на вербуване на вражески шпиони, вкл. в по-модерни времена - пращат някого да се внедри в лагера на врага като шпионин, там го разкриват и му дават избор - или затвор/екзекуция или да стане двоен агент - или започва да действа за другия лагер. Но това не е примера за който, говоря де. А именно пленници, вербувани по време на плена си и върнати като шпиони при "своите".
                          то това както си го написал няма как та стане , такива хора се обявяват за ненадежни и почти нямат място в армията , или може би да са връщани на неотговорни постове с цел пропаганда ( тои нашия воиник дори след мъчъния не се предава ) , а в политиката може и да пробият , но там е друго .

                          Comment


                            #14
                            Това въобще не е вярно. Веднага се сещам например за Ерих Хартман, прекарал 10 години в съветски лагери до 1955 г. След като се връща в Германия (заедно с 16,000 други военнопленници), служи до 1970 г. в Бундесвера като "комодор" на реактивна ескадра(?), мисля с ранг полковник и даже е ранно пенсиониран поради критики към F-104. Teoретично нищо не пречи да е бил таен шпионин през това време и да е снасял информация на съветите
                            "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                            "But I know none, and therefore am no beast."

                            (Richard III - William Shakespeare)

                            Comment


                              #15
                              Еми по време на ВСВ те пленниците са си седели до края на воината в плен , така , че да направят нещо не е имало как , а на хора които са "" избягали"" от плен се гледало с голямо недоверие , освен ако не са ги пускали между заградителните отряди и врагът . Пленените от СССР ако са били до 1955 в плен това е много време , невиждам като какви да ги върнат в Германия в тяхната Армия , която тепърва е новосъздадена След 10 годишната пауза , просто тия хора са загубили всякаква подготовка за 10 години ( отделно , че са ги счупили от тежка работа , лишения , унижения и др. и .т н. . ) , вече са и на друга възраст която не е привлекателна за Бундесфера , . А от Германия и пленените в нея , от 1941 до 1945 за четири години може всякакви магии да са правили , но след 1945 пада желязната завеса и нищо назапад и на изток , към СССР и източния блок не преминава , такаче няма какво толкова да са " снасяли " .

                              за другите конфликти като Виетнамската воина то там има много дълъг период на конфлик още от преди ВСВ , френски индокитаи воината , и Виет.В, и конфликта с Китаи . 40 години воина . и е възможно прехвърляне на някви такива пленници .

                              Да не би да питаш и за Bowe Robert Bergdahl като е пуснат 2014 , дали за толкова време можа да е станал талибан .
                              Ми зависи в какъв плен са го държали , ако за толкова време е научил изслямската религия , цялата среда е такава , това са много години в които е привикнал и в момента в които го освобождават и отива в САЩ , тои ще се чуства повече талибан отколкото американец , зависи как ще се адаптира в САЩ и ако минат 5 години в които вече е далече от талибанията може и пак да си стане американец .Но за този американски воиник постравматичния стрес е бил огромен и тои едва ли някога ще реши да се занимава с армията на САЩ , а и те дали ще иска да го вземат .

                              При воината в афганистан 1979-1988 има съветски руски воиници които след дълъг плен остават в Афганистан и си живеят там с афганските си семеиства .

                              А и този Bowe Robert Bergdahl може да привикнал към опиума и да му трябват дълги години лечение в САЩ , и животът муда му се стори ад , докато се излекува .
                              Last edited by RAMMSTEIN; 09-06-2014, 18:19.

                              Comment

                              Working...
                              X