Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Човекът който спаси света

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Човекът който спаси света

    Гледам си нямаме тема за това колко близо сме били до ядрена война а често се обсъжда в други теми. Нито за процедурите за изтрелване и ранно предупреждение. Пък и мисля че Полковник Станислав Петров си заслужава отделна тема сам по себе си.

    Повода да ми хрумне е че Кевин Костнър, Мат Деймън и Робърт Дениро ще правят документален филм за Станислава Петров озаглавен "Човекът който спаси света". Тук има промо:



    С едно изречение: 1983 заради уникално природно явление, новата и неусвоена сателитна система за ранно предупреждение алармира че САЩ извършва нападение с МБР срещу СССР. Един човек трябва да реши дали да потвърди нападението и да задейства веригата.

    Тук много подробно описание на случаят и системата (чак прекалено подробно, но е на български): http://www.temanews.com/index.php?p=...d=393&aid=9427

    Тук по сбита информация на английски в уикито: http://en.wikipedia.org/wiki/Stanislav_Petrov

    ИМО били сме далеч по-близо до Голямата Случка отколкото през Кубинската Криза.
    Интересно е да се се знае колко човека са били нужни за да се стартира ядрена война. Определено не са били само президентите. За САЩ мисля че бяха трима човека но трябва още да поровя. Президента, Секретарят по отбраната и още един. Май говорителят.
    За СССР идея си нямам.
    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

    #2
    Amazon написа Виж мнение
    Гледам си нямаме тема за това колко близо сме били до ядрена война а често се обсъжда в други теми.
    Някъде писахме по въпроса. Най-близо сме били по време на Norwegian rocket incident. Руския куфар активиран, подводниците изведени на огневи позиции.

    Comment


      #3
      И за двата случая не бях чувал.
      Би било интересно ако се съберат всички (известни разбира се) в една тема

      Comment


        #4
        Мхм, аз с тази идея пуснах темата. И евентуално да обсъдим процедурите за изстрелване (доколкото са достъпни). Аз пък не бях чувал за случая линкнат от Кухулин, сега ще го чета и него.
        This is my signature. There are many like it but this one is mine.

        Comment

        Working...
        X