Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Арабската пролет - обща тема

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    ВалБо написа
    Бъркаш вярата и религията. Едно е да вярваш в по-висши сили, друго е да оставиш религията да те води. При първото вярата и образованието ще са съвместими, докато самите ние не станем богове т.е узнаем всичко.
    Не мисля, че бъркам нещо, защото през цялото време говоря за религия и църква, т.е. за институцията и идеологията, а не за индивидуалната й проява (вяра) или пък за определен тип добиване на информация 1пак вяра, но в друго значение). Не случайно не водя философски разговор. Вярата и образованието, така както и религията, църквата и образованието са съвместими почти винаги и навсякъде, ако говорим за исторически примери (а не за абстрактно мислене на нещата). Въпросът е как точно се съчетават. В нашия случай обсъждаме съчетаването им в относително секуляризирани общества или такива тръгнали по този път - иначе въобще нямаше и да говорим за "вестернизация".
    И въпросът опира до там, че наличието на определен тип знание, добивано основно на база авторитет/вяра (такива са методите в училище) не гарантира премахване на религията от умовете, културата и традицията на преминалите го. Виж, наличието на определена държавна забранява напълно или частично църквите и религията може да ги доведе до изчезване (има такива примери - особено в авторитарна държава), но това въобще не премахва вярата като метод, т.е. общата уязвимост за този тип мислене. Нито пък премахва възможността за извършване на жестокости и ужасии в името на обект на вяра. Но това е отделен въпрос, просто да го уточним - това не е приоритет само на традиционните религиозни общества.

    ВалБо написа
    При второто надали ще повярваш. че трябва да колиш неверници, защото бог повелява това през устата на молата
    Как това се връзва с реалността, при която хора, принаделжащи към водещи отдавна вестернизирани общества въпреки това стават по собствено желание членове на съответната религиозна общност и започват да колят, защото "Бог им е казал така"? Едва ли всичките принадлежат към някакви "неизчистени утайки на обществото". Т.е. проблемът е по-сложен - религията и църквата предлагат определен тип отговори, за които има значително търсене, включително и в напълно секуларни общества, а самата уязвимост - вярата, - е така да се каже вградена в нас на хардуерно ниво.
    Т.е. нещата опират до друго нещо, според мен, не до това от колко време и в каква степен обществата са секулярни, а как са устроени и най-вече в каква фаза (състояние) се намират тези общества. Всяко едно нормално историческо общество (тук има огромен брой базирани на религия) може да бъде стабилно, а това означава, че насилието в него е вкарано в определени рамки. Винаги, разбира се, има хора, които излизат от тях, но те са разбирани като такива (престъпници). Проблемите се появяват тогава, когато обществото загуби стабилност по някаква причина - възможно е това да се разбира като период на криза, а може и като период на възход (разширяване на обхвата), но обединяващото е, че обстоятелствата са изключителни, т.е. различни от нормалните. А колкото повече време продължи това, толкова повече се разрушава нормалността, т.е. нормите, на които е устроено съвместното съществуване. И тогава на преден план излизат хора, които иначе (в нормалната фаза) са разбирани като престъпници.
    Аз така разбирам проблема - затова не смятам, че той се изчерпва с наличието на религия - секулярните общества са напълно способни да вършат същото, просто на мястото на църквата има друг тип сходна институция, а религията е заменена от определена светска идеология.
    Важното е, че всички сме способни да възприемаме нещо като по-висше и излизащо отвъд обикновеното ни човешко съществуване - това ни е вграден проблем. В нормална ситуация това няма да накара почти никого (освен малък процент девианти) да извършат насилствен акт. Но в ненормална ситуация нещата се променят. Т.е. проблемът не е толкова традиционното религиозно общество, колкото ненормалността на ситуацията, до която се стига чрез разширяваща и задълбочаваща се криза.
    Т.е. тук съм склонен да се съглася с Динаин - проблемите идват, когато насилието се превърне в основно средство за промяна и въздействие в нормалното състояние на обществото (т.е. обществото не е съвсем нормално) и друг метод не съществува. А реално избухват тогава, когато това състояние се съчетае с дълбока криза, но двете са свързани (едното се натрупва и води към другото).

    Тук, малко странично, влиза мнението на Кухулин, че една конкретна религия и обществата, базирани на нея, са склонни да се опитват да пребивават в постоянно разширяващо се и ненормално състояние. Аз не съм убеден, че е така - по-скоро това пак си е моментно състояние на криза, което се случва и отминава. Енергията, която го движи, не е постоянно "там".

    Comment


      Вероятно аз не мога да обясня добре.
      Не вярвам някой да мисли, че светът е черно-бял и че всичко има само едно решение.
      Аз лично предлагам общи положения - силен режим, образование от всякакъв вид, докато водещата роля на религията се премахне.
      Кой, как, колко и тн. са вече подробностите, които са прекалено важни, но са си уникални за всяка държава.
      Това няма как да го засегнем в общи приказки относно арабските страни.

      П.П. Голум, завиждам ти на възможности да развиваш дадена тема. Аз не мога да бъда толкова подробен
      Сънят е слаб заместител на кофеина!

      Comment


        gollum написа Виж мнение
        Тук имаме различие в мненията. Съгласен съм, че това е възможно е това е пътят за тях. Съгласен съм, че на нас това никак няма да ни хареса. Въпросът е другаде: ако успеят, този модел няма да е "застинал", а ще се развива. И смятам, че рано или късно ще се трансформира (пак с много кръв вероятно) в нещо значително по-приемливо за нашите разбирания. Но трябва време - вероятно много десетилетия, може би, столетия.
        Според теб колко време му остава на Запада? Може ли да издържи много десетилетия ислямски възход? Или просто трябва да си осигурява спокойствие ден за ден, колкото му е писано...

        gollum написа Виж мнение
        Двете имат определена връзка: утрешната култура е продукт на вчерашната традиция и каквото правим днес, а последното е свързано с това, което ще "поставят" в главите ни. Това е част традиция и много по-голяма част образование и медии (най-голяма част). Т.е. по идея е възможно "инженерство" в определена посока. Въпросът е доколко е осъществимо на практика без тоталитаризъм.
        Разбира се, че е възможно инженерство. Просто за фундаментална подмяна на софтуера, каквато обсъждаме тук, методите са малко по-разлини от разискваните Френската революция е интересен инженерен проект в това отношение. Октомврийската - също. Иначе да, образование, медии, лошо няма.

        Comment


          Кухулин написа Виж мнение
          Ситуацията с мюсюлманите е, че те реално могат да изградят свой успешен модел на база своята култура, изстрадан с много кръв и т.н. Имат огромен потенциал, имат хора, имат и време. А проблема е, че на нас тоя обществен модел хич, ама хич няма да ни хареса. Затова трябва да се мачкат до откат.
          Защо пък да не ни хареса? Нека си живеят по шериата, какво ни пука? Да си направят халифат и да си създадат водородна бомба - и какво от това? Пакистан и сега си има не само бомба, ами и ракети да я достави. Погледнато в перспектива нищо ценно няма в техният хабитат. Вдига се добрата стара желязна завеса и света си свирка.
          Нали не мислиш че ще развият потенциал, за да могат да навредят на някого? Просто ще си направят пясъчна Северна Корея, с върховна джапанка и шериат, вместо с полиестерно прасе и Чучхе. И в момента в който глада победи вярата, нещата лека-полека ще започнат да се нормализират в посока намаляване ролята на религията. А при една пълна изолация, глада ще е страшен.
          This is my signature. There are many like it but this one is mine.

          Comment


            А ние с какво ще караме колите?
            Сънят е слаб заместител на кофеина!

            Comment


              ValBo написа Виж мнение
              А ние с какво ще караме колите?
              Това сериозно ли? Мислиш че нямаме технологии да компенсираме арабският петрол, дето целият я има я не 30% от световното производство? Да не говорим че някой от нас ще си карат електрическите коли. Отделно, че петрола така или иначе скоро свършва. Цяла Северна Америка от години не купува петрол от ОПЕК.
              Апропо: ти не беше ли казал че имаш газова уредба?
              This is my signature. There are many like it but this one is mine.

              Comment


                Пропан-бутана също е продукт на петрола
                Както и голяма част от пластмасата
                Сънят е слаб заместител на кофеина!

                Comment


                  ValBo написа Виж мнение
                  Пропан-бутана също е продукт на петрола
                  Както и голяма част от пластмасата
                  Подробности, ще минеш на метан. Идеята ми е друга, че влиянието на нефта на ОПЕК (от които не всички са араби) за бъдещето на света не е особено голямо. Реално единствената държава в онзи район с наистина сериозни запаси от нефт е СА. Ако от утре СА обяви че никога повече няма да продава нефт, ще има някакво влияние на борсите и толкова. След няколко години никой няма и да помни че джапанките са продавали нефт. За СА ще се чува само като показват саудитски дечица с подути от глад коремчета с призиви за дарения на храна и дрехи, щото са 30 милиона с точно 0(нула) квадратни километра обработваема земя, с нулева индустрия и с начално образование базирано на една доста поостаряла книга.
                  This is my signature. There are many like it but this one is mine.

                  Comment


                    80% от която е библията - и старият, и новият завет :-)
                    Сънят е слаб заместител на кофеина!

                    Comment


                      Паралели между Северна Корея и хипотетичен Халифат не мисля, че могат да се правят. В контекста на историческото време чухче е епизодичен социално-икономически проект, а ислямът - отделна столетна култура. Не религия, не временно течение. И есенцията на тази култура е експанзията и непримиримостта и към всичко различно от нея. Тя е антипод на толерантността и би могла да просперира в очите на собствените си последователи само ако покрие земното кълбо. Не е казано, че това трябва да става с помощ на шахидмобили - важното е да се съхрани и разпространява, останалото е въпрос на детайли. При всички положения обаче, тази експанзия минава през нас (буквално), т.е. дупе да ни е яко.
                      Такова нещо с толерантност не може да буде борено (колкото с гол г.з да се убие таралеж), а образованието би дало само допълнителни оръжия в ръцете на фундаменталистки насторените и не би ги променило (Багдади да не би да е с основно ?). Паралели с ранното християнство колкото искате...
                      Quae fuerant vitia, mores sunt.

                      Comment


                        Amazon написа Виж мнение
                        Вдига се добрата стара желязна завеса и света си свирка.
                        Имало е времена, когато Западната цивилизация се е справяла и с по-сериозни проблеми. Днес обаче е слаба и става все по-слаба. Китай дебне, демографията е много кофти, политическите разногласия едва ли могат да намерят задоволително решение. Затова последното нещо, от което има нужда, е халифат. Трябва да се тепа в зародиш.

                        Comment




                          thorn

                          Средновековните църкви в България

                          Comment

                          Working...
                          X