Съобщение

Collapse
No announcement yet.

14 юни 1959 г. - Доминиканската република

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    14 юни 1959 г. - Доминиканската република

    На тази дата в Доминиканската република извършва десант група патриоти - емигранти, които започват въоръжена борба срещу режима на Трухильо. Откъде обаче бих могъл да се осведомя за стрелковото въоръжение и на тях, и на правителствените сили?

    #2
    Предполагам пушки М-1 "Гаранд"и карабини М-1, картечни пистолети "Томпсън"М1928А1 и М-3 , пистолети "Колт"1911, най общо това..по дифолт...

    Comment


      #3
      Това са ти участниците в десанта:


      Революционерите са получили подкрепата на венесуелското и кубинското правителства и са обучавани на две места в Куба:
      - тези, които е предвидено да пристигнат по въздух - в чифлика "Мадруга", провинция Хавана
      - тези, които е предвидено да пристигнат по море - в чифлика "Мил Кумбрес", провинция Пинар дел Рио.

      Първата вълна от 56 души пристига със закупен в Маями самолет C-46 Curtiss в летището Констанса. Планирано е било самолетът да кацне в Сан Хуан де ла Магуана, но атмосферните условия принуждават венесуелския пилот да кацне в Констанса. 56 си е сериозна цифра, особено за тогава, така че освен по една пушка и хранителни дажби не виждам какво повече са могли да качат на борда.

      По море идват две групи:
      Едната, състояща се от 81 души с яхтата "Кармен Елса" дебаркира в Maимон
      Другата, състояща се от 47 души с яхтата "Тинина" дебаркира в Естеро Ондо

      Доста от революционерите са убити от кораби и самолети на правителствените сили още с десантирането от яхтите. По това време Доминиканските ВВС са едни от най-силните в Латинска Америка! (http://www.acig.org/artman/publish/article_153.shtml) За една седмица боеве из планините почти всички революционери са избити или пленени. Това не е чудно, защото доминиканското правителство пипа здраво в такива случаи. Спомням си, че преди време бях чел в един сайт, истинско бижу, което за жалост се затри (laahs.com - Latin American Aviation History Society), че когато полковник Франсиско Алберто Кааманьо Деньо; дебаркира с брат си и още по различни данни седем или десет бойци в Плая Караколес в началото на 1973г., за да вдигне въстание е посрещнат от 5 000 - 6 000 правителствени сили, или половината от въоръжените сили!

      По отношение на десанта от 1959г. наземните правителствени сили също са били леко въоръжени, предвид много трудния терен от гъсти гори и планински релеф, макар че в статията на acig.org има нещо много интересно:
      The acquisitions from Sweden did not stop there, and 25 De Haviland Vampire F.Mk.1 fighters joined the Mustang’s of Escuadron de Caza at Base Trujillo, San Isidro, becoming the country’s first jet fighters. 25 Landsverk L-60 light tanks and 13 Lynx armoured vehicles were also included in the deal, and these formed an armoured brigade that was directly subordinated to the Ministry of Defence, independent from the National Army. This brigade was based at Base Trujillo and was constantly associated with the AMD, which led to speculations that the AMD had “armoured flying squadrons”. There is photographic evidence to support this.
      Blogger is a blog publishing tool from Google for easily sharing your thoughts with the world. Blogger makes it simple to post text, photos and video onto your personal or team blog.


      Пресеченият терен не е удачен за тази бронирана бригада, но щом е директно подчинена на МО, тоест на сина на диктатора Трухильо значи е била преторианска гвардия, което предполага, че и тя е била там, като по-лоялно съединение в сравнение с редовната армия. Военната авиация също е била покровителствана от двамата Трухильо, така че в потушаването на десанта сигурно са задействани P-47D, AT-6 и вероятно B-25H, а може и P-51D трета ръка от Швеция. Те и в гражданската война се разделят и ВВС се бият за правителството, СВ застават на страната на конституционалистите, a ВМС се разделят между двете фракции. В общи линии доминиканската армия е била по-скоро жандармерия, която да пази правителството от вътрешни размирици, а доминиканските ВВС са пазели правителството от армията. Звучи куриозно, но армията е била почти изцяло лека пехота, а ВВС са имали парашутен батальон, пехотни батальони, артилерия, превъзхождаща по огнева мощ тази на СВ, а машините на споменатата бронирана бригада, която уж е била на директно подчинение на министерството на отбраната са носели кокардите на ВВС.

      Por: Carlos M. Ortega Vergés El Batallón Blindado de la Aviación Militar Dominicana AMD, nombrado como Batallón General de Brigada Felipe ...

      То си пише на танковете - AMD - Доминиканска военна авиация

      Чак бронираната пехотна рота на бригадата е имала и десет десантни катера с двигатели, идентични с тези на AT-6 Texan и въоръжени със зенитни картечници. Използвани са за стоварване на десанти на брега. Ротата е разполагала и с верижни транспортьори със зенитни картечници.

      Доминиканският военен флот със сигурност е задействан тогава. Той сега няма сериозни единици, но тогава е бил доста добре за времето, особено като се има предвид, че така или иначе изпълнява по-скоро функциите на брегова охрана:



      Фрегатата F-102 "Juan Pablo Duarte"


      Фрегатата F-451 "Presidente Trujillo":


      Comment


        #4
        О, благодаря за подробната информация! Със сигурност ще ми е от полза!
        Но проблемът ми е стрелковото оръжие. През лятото ще трябва да се поразходя към Доминиканската република и задачата ми ще е да обуча 500-600 статисти да работят с оръжие. Ще бъда консултант в един филм. С M1 Garand нямам проблеми. С Colt Government M1911 - също. С карабината M1 и гресьорката M3 ще се справя. Проблемът ми е ето този автомат:

        Казва се Cristobal M2, произвеждан е в Доминиканската република в големи количества през втората половина на 50-те годинни и по всяка вероятност ще си имам работа най-вече с него. А за него не знам почти нищо повече от това. И не мога, и не мога, и не мога да го намеря поне в разглобен вид.

        Comment


          #5
          Ами търси инфо за този картечен пистолет:

          Според информацията двата са идентични. Създателят му емигрира в Доминиканската република и там де факто си продава същата разработка, просто леко променена на външен вид.

          Comment

          Working...
          X