Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За религиозната толерантност

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Да се чете като "За" религиозната толерантност
    реших да постна темата след следната новина...

Френският министър на правосъдието - Доминик Пербен нареди да бъде освободена от длъжност съдийка, която носела забрадка. Пербен заяви, че забрадката е символ на потенциална пристрастност и не желае в съдилищата да се виждат показни знаци на религиозна принадлежност. Френското законодателство не допуска религиозно влияние в обществените институции. Продължава разгорещено да се обсъжда, дали забрадките носени от много мюсюлманки са допустими в училища, съдилища, правителствени учреждения във Франция. През последните месеци няколко момичета бяха изключени от училище, защото носела забрадки.

Е, какво мислите нещо подобно може ли да се случи и случва ли се в България и като цяло религиозно толерантен ли е българинът според вас?
    Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
    каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
    каквито са мислите ти,такива са делата ти,
    каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

За целия си живот до момента съм останал с впечатлението че ние българите сме толерантни към религиозните вярвания на нашите сънародници.Друг въпрос е че някои малцинства се опитват да извиват ръцете на правителството сштото водотели а нещо не ни хареса -етническия мир виси на косъм.И наште управници тичат да им угодят защото ги е страх да не стане и тук като в Косово или Босна.
    А и така би трябвало да бъде,все пак живееме в 21 век за да се отдаваме на ткива дребни но много опасни страсти....
    Състраданието е слабост...

Comment

има си някакъв цивилен етикет който трябва да се спазва. Така както трябва да се ходи с костюм на работа там, по същия принцип НЕ трябва да се ходи със забрадка. Няма какво повече да се обсъжда. Въобще религиозни символи от всякакъв вид в такава институция не трябва да се разрешават.
      albireo написа
      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

според скромното ми мнение забрадката изобщо не е религиозен символ.

тъпите французи винаги са били шовинисти и националисти, може би заради голямото количество емигранти в страната им.
        да се освобождава от поста му обществен служител, при това съдия (съдиите, знаете, имат особен статут, имиунитет, който се позовава на презумпцията, че моралните им оценки не подлежат на разглеждане от кого да е) заради такава част от облеклото му е недопустимо от гледна точка на всякакви морални норми.

импириъл, официалното облекло не е задължителна униформа, то има препоръчителен характер и се мени според модата. освен това точно националната носия винаги е официално облекло на всякакви международни срещи, особено на ниво 'посланици'. не си спомням сър Шон Конъри да е бил обвинен че с шотландската си поличка разпространява друидски идеи, когато се яви с нея на Оскарите.

живеем във време на глобализация, както отегчително често ни напомнят всякакви медии и тя бива не само икономическа, но и културна. уеднаквяването на културите е твърде лош според мен процес, но още по-лош го прави фактът, че става по американски образец. сякаш пък те имат кой знае каква култура...
        не можеш да искаш от всички да се държат и изглеждат еднакво, независимо от социалните, културни и законови тенденции в световен мащаб. това граничи твърде близо с тъй мразения от всички в този форум комунизъм.

Comment

Аз съм против постоянно да ни се налагат религиозните символи на обществените места.Особенно откато живея в Ню йорк ми е писнало да гледам,забрадки,шалвари и чалми.По същата логика аз да облека българска народна носия,да сложа в поясът си един 30см.нож и един револвер.Тогава как ще ме възприемат другите?Който иска да си носи народните носии нека да си ги носи в къщи или в храма в който отива да се моли.Адски е депресиращо да гледаш някакви хора,които се правят на маймуни по улицата.погледнете арабите,какво правят щом стъпят на Европийска или Американска земя-веднга си хвърлят чаршафите и обличат елегантните си костюми.
          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

ако според теб фактът, че ти е писнало да гледаш чалми по улиците е достатъчен за да ги забранят (чалмите), би ли ми казал какво пречи на някой, на който му е писнало да гледа теб (примерно) да те забрани?

може да не ти харесват, ама с нищо не ти пречат, което е основата на свободата. просто не може да правиш хората зависими от личните си виждания за мода.
            и според мен всеки, който съчетава анцуг с обувки и кожено яке е умствено непълноценен индивид ,а аз по-скоро бих тръгнал гол отколкото в такова облекло, но не се опитвам да прокарам закон за забрана на анцузите. бих се радвал, ако има такъв, но не смятам че ще бъде честно.

замисли се за унификацията.

замисли се и дали ще ти бъде добре, ако изведнъж се окаже, че си от грешния край на лопатата...
            как би се чувствал тогава?

а това, което става във франция е религиозна/етническа дискриминация в най-лоша форма и според мен трябва веднага да се прекрати. ние в правово общество ли живеем или...

Comment

ти май не разбра Империал - дискриминация е НОСЕНЕТО на забрадка спрямо останалите индивиди един вид. Това е натякване на собствената религия на другите около теб. Много строго погледнато това може да бъде прието за агресия срещу индивидуалната сфера. Но разбира се както казах това е екстремно разбиране на личностната свобода. Факт е обаче, че забрадките определено създават неразбории на такива постове, които традиционно се свръзват с абсолютна неутралност - съдийки, учителки. И доколкото тази концепция за неутралност си е характерна черта на нашата култура ние имаме донякъде правото да си държим на нея. В крайна сметка ако носенето на дънки не се вписва във фирмения имидж изискващ костюм, естествено е фирмата да не взима на работа дънко-носачи, макар някои да се опитват и това да наложат Струва ми се малко перверзия на естествената природна логика
              Проблемът е, че въпросът е много емоционално зареден - всеки е изпитвал това, което Парабелум описа, и това си е естествено. За жалост обаче е трудно да не се насложат тия емоции върху "безпристрасната" оценка на ситуацията. Мисля, че дори някой да отсъди неопровержимо по върпоса на базата на чиста логика или юристика, то пак повечето хора ще кажат ама на мен пък не ми харесва да е така.
              XV mile the sea brode is
              From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

мда, сър-а написа това което исках да кажа но ме мързеше
                albireo написа
                ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Няма какво да добавя в случаят.Впрочем има,преди малко се върнах от работа,на работното си място щях да сгазя с форклифта един мюсюлманин-шофьор на тир,който беше се проснал на един килим и се молеше по посока Мека.В последният момент го видях.Слязох и веднага му направих забележка,да спре да се моли на моето работно място.То ми вдигна скандал ,че съм му наришавал религиозната свобода.Аз съответно се оплаках на Супервайзерите и те го изгониха.След като напусна моето работно място ,този индивид пак си опъна килима и започна да се моли.Аз не се стърпях и му казах,че Мека е в обратната посока-впрочем и до сега не знам в коя посока се намира този град-Той се обърна в посоката която му бях посочил и аз с усмивка на уста продължих работата си и мислено възхвалявах Аллаха,че успях да прецакам говедото,заради което щях да отида в панделата ако бях го смазал.
                  Та ви питам аз,защо трябва на обществени места да проявяваме религиозна търпимост?
                  То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

да бе, точно така стана.

и един мармот завиваше шоколада в станиол....

Comment

Originally posted by "Longanlon"

да бе, точно така стана.

Въпрос?
                      Ти в Чужбина работил ли си?Знаеш ли какъв е животът там?

Comment

Originally posted by "Longanlon"

Това си е чиста реклама Предлагам СЕМ (Съвет за Емператорско Малтретиране ) да глоби Longanlon - 30 тояги на голо и обществено порицание! :lol: :lol:
                        Dulce et decorum est pro patria mori

ОТТУКА ЗАПОЧВА РОДИНАТА -
                        СЪС ГРОБ НА НЕЗНАЕН ЮНАК,
                        НАД КОЙТО СМЪРТТА Е ПРЕМИНАЛА,
                        СМЪРТТА НЕ И ВРАЖИЯ КРАК.

Comment

Опазил ме бог да служа за адвокат на французите , но ми се струва, че в този случай имат право.Представете си, че ставаше дума за членове на секта, която проповядва пълен отказ от това грешно и дяволско дело - къпането! И просто хората не се къпят никога - добре, това е тяхно право. Но смисълът на религиозната толерантност е не да правиш свободно и навсякъде това, което се изисква според каноните на своята религия, а да го правиш на определените за това места - църкви, синагоги, джамии и т.н., като по никакъв начин не нарушаваш правото на останалите да живеят спокойно. Напоследък, не знам защо, се утвърди грешната представа за това, че малцинствата - религиозни или етнически, имат повече права от мнозинството, като например - да не си плащат тока и т.н.
                          "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Ми то всичко опира до "обществения договор". Всеки има право да върши каквото си иска докато не нарушава свободата на другите.
                            XV mile the sea brode is
                            From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

ето, каза ви го човекът.

Comment

Working...
                              X