Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Джоузеф Кони, LRA и войната в Уганда

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Джоузеф Кони, LRA и войната в Уганда

В последните години темата за войната, водена от т.нар. Lord's Resistance Army и "пророка" Джоузеф Кони все повече и повече привлича вниманието ми. Струва ми се, че заедно с конфликта в източно Конго, инспириран до голяма степен от войната между тутси и хуту (първите са ми по-симпатични) в Руанда и Бурунди, ЕлАрЕй се намира в епицентъра на "военната зона" на Африка, която пък, от друга страна, е своеобразна "райска територия" като климат и природа - факт, който според това, което съм чел, е бил оценяван високо от белите колонизатори. Самият Кони пък е номер едно в списъка на Международния съдебен трибунал за издирвани военни престъпници, което хич не е малко (не знам дали дори покойният Милошевич и горкият Караджич го надминават). За начало ще пусна няколко материала по темата, които открих в youtube:

Kony 2012 - пропаганден филм, който тия дни плъзна в нета като част от кампанията на група активисти, борещи се за предоставянето на военна помощ от САЩ на правителството на Уганда за справяне със силите на Кони

Интервю с бивши бунтовници от армията на Кони, амнистирани от правителството на Уганда

Кратко интервю с Джоузеф Кони, осъществено със съдействието на вицепрезидента на Южен Судан. Тук трябва да се припомни, че ЕлАрЕй и армията за освобождение на Южен Судан доскоро бяха съюзници.

Филмче за това, което най-много възмущава световната общественост - отвличането на деца и превръщането им във войници на LRA. Отстрани на страницата в тубата може да видите допълнителни материали по темата.

И така: кой крив, кой прав в тази война? Не ми се ще тази тема да се превръща само в изразяване на възмущение спрямо използването на деца-войници, както в 99 % от материалите из нета (не поради някаква коравосърдечност, а тъй като това не е прецедент само за ЕлАрЕй или пък Уганда), а да обсъдим и политическите и военните аспекти на конфликта.
    A strong toun Rodez hit is,
    The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Някъде из форума май писахме за ЛРА...трябва да се изрови.

По темата, интересно четиво : http://shop.pingvinite.bg/?cid=3&pid=28281, заслужава си според мен.

И така: кой крив, кой прав в тази война?
    Интересен въпрос. Самият Дж. Кони - изрод от класа, такива зверства са за Гинес.
    http://rayofhalifaxproductions.com/26662

Comment

Не съм чел книгата, но съм гледал интервюто (в "Шоуто на Слави" ли беше?) с автора. Не каза нещо особено, честно казано...Бери, не мисля, че нещата са чак толкова прости. Кони без съмнение е "изрод" за ООН и огромна част от света, но за някои от угандийците и околните е "пророк", надарен със "свята сила". Присмехулният поглед към тези вярвания лично на мен ми пречи да проникна по-дълбоко в същността на нещата. Как е възможно ненормален "изрод" да води 30-годишна война непобеден, а и войниците му далеч не само отвлечени деца. Деца се бият и отвличат и в Чад, биеха се и в Либерия, в Сиера Леоне, в Конго и къде ли не. Интересно ми е как така угандийците не могат да се справят с Кони толкова време и как изобщо конфликтът влияе на региона? А най-вече самата история на сраженията и на самия конфликт. Той май започва твърде скоро след оттеглянето на колонизаторите и още при Иди Амин и Бокаса, доколкото разбрах, Кони е "наследник" на някаква угандийска "пророчица", която обаче по някое време била напусната от магическите сили и умряла безславно в Кения.
      A strong toun Rodez hit is,
      The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Working...
      X