Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Войната в Сирия

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Thorn написа Виж мнение
    Динайн, да уточним, че "бунтовниците", които претендират да са върнали Ритиян са всъщност Нусра.

    А асадистите в същото време правят седмица на модата в Латакия.



    Това го пускам във връзка със спора кои са по-светлосивите в конфликта и заради заяждането няколко страници по-назад, че не можело да се нарича режима на Асад светски.

    [ATTACH=CONFIG]29890[/ATTACH]
    Хубава пропаганда, но адресирана единствено към наивната не-мюсюлманска и не-арабска публика и абсолютно безполезна спрямо вътрешно-сирийските Hearts and Minds. Надявам се разбираш че една селективно избрана снимка по никакъв начин не показва реалностите в тази държава, където дори под властта на режима преобладаващият брой жени се обличат според обичаите на консервативния ислям. Ето например видео заснето в каймака на сирийската модернизация:

    А по селата пръснати из цяла територия картинката е доста по-сива.
    Truth will save the world

    Comment


      ndragostinov написа Виж мнение
      А според мен очакванията за последиците от тези събития са твърде завишени и почиват върху мита че бунтовниците воюват против режима заради Турция, Саудитска Арабия и прочее... Например в източните предградия на Дамаск те са с отрязани от всички пътища за снабдяване в продължение на години, но въпреки това държат фронта.
      Има няколко големи разлики между идлибските бунтовници (условно наименование) в района на Алепо и тези примерно в Растан и Дамаск (поне според мен де):
      - Северно Алепо е доста равнинна местност, между селата има дистанции, предразполага към ефективно ползване на танкове (предградията на Дамаск са доста силно застроени примерно и това позволява отбрана + контрабанда)
      - Значително количество от по-модерните танкове на лоялистите са концентрирани в района, съответно отсрещната страна за да не бъде сгазена й е необходимо да има редовни снабдявания с противотанкови оръжия (оттам и връзка към Азаз)
      - В района на Идлиб има всякаква чуждестранна паплач и от бунтовническа страна - в Нусра има маса чеченци, уйгури, саудитци, тунизийци и кой ли не, като реално населението в района е прочистено доста сериозно етнически и са си направили един мини-емират Идлиб с шериат и всички екстри. Оттам и действията им са доста по-държавни и откъм организация - боят е предимно линеен и с фронтови линии, населението предимно бяга напред-назад без да участва чак толкова много. В Дамаск кварталите са доста по-различни защото са предимно местно население което не се кефи на Асад и ко (не пречи да има и ислямисти бтв), съответно мотивацията да се пази специфично село или квартал е по-висока ИМХО. Отделно сериозни атаки на правителството предизвикват обстрели по центъра на града, което не е готино ако се опитваш да се представиш за център на спокойствие
      - друг важен детайл - разните квартали на Дамаск или Растан не са стратегически важни - дали са там или не може да отвлича сили, хора да умират, но реално няма да смени хода на войната. Онези вътре нямат сили да напреднат и оръжие достатъчно за офанзива, а тези отвън имат да гонят по-важни цели, съответно само ги държат в обкръжение. Войната в момента се решава в района на Алепо и Дараа, всичко останало е второстепенно. Бтв, това включва и ИД, те са клоуни (със сигурност опасни, не оспорвам това) които в момента са във война с целия свят и никой няма да ги остави да живеят - нито САЩ, нито ЕС, нито Русия, нито кюрдите, нито Асад, а още по-малко Иран. Ще си поиграят на халифат още 2-3 години и ще бъдат изтрити от лицето на земята (може би единственото сигурно нещо в цялата война ИМХО).

      На тема новоговор - аз не твърдя, че Асад е симпатичен, нито че Иран е пазител на световната правда. Просто казвам, че със сегашното темпо и фактори на земята и в небето положението върви в определена посока (което е и описано в поста). Ако трябва наистина да избирам между Асад и бунтовниците в Идлиб, то ще съм на страната на лоялистите, но аргументацията е напълно "по-малкото зло".

      Бтв, на тема чужда гмеч из Сирия - реално гражданската война около Алепо е интернационалисти от Нусра срещу интернационалисти от Иран, сирийци тук-там в хомеопатични количества. Което не значи, че примерно Дараа, Латакия, Махин, Квейрес не са си фронтове където според мен лоялистите са си предимно сирийци и където напоследък бяха постигнати серионзи успехи (или кръпки, но то в тази война кръпка и успех е синоним май).
      „Аз, Драгомир, писах.
      Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

      Модератор на раздел "Военна Авиация"

      Comment


        Драгостинов, реалността е проста. В контролираните от Асад територии, това е възможно. В неконтролираните от него - не е възможно.


        thorn

        Средновековните църкви в България

        Comment


          Thorn написа Виж мнение
          Драгостинов, реалността е проста. В контролираните от Асад територии, това е възможно. В неконтролираните от него - не е възможно.
          А това ли е по-важно (даже ако си прав за всички неконтролирани от режима територии)?
          Truth will save the world

          Comment


            По-важно от кое?

            П.П. Колкото за "всички", кюрдите ли имаш предвид?


            thorn

            Средновековните църкви в България

            Comment


              http://vk.com/video191349371_1712976...2ed5453643926d - Видео - SAA / Хезболла и ополчение военная операция в Mайер,Северное Алеппо.
              -Според мен ставаме свидетели на началото на края на зелените в северна Сирия,после ще последва и южна Сирия.

              - Пилот да добавя само,че преди халифатците да бъдат изтрити от лицето на земята,тази участ ще сполети зелените.Първо са зелените,след това черните.Бомби ще има за всички от сърце!
              Last edited by iasen ianakiev; 06-02-2016, 09:08.

              Comment


                http://vk.com/away.php?to=http%3A%2F...2450421_560459 - САА и Хезболла начали операцию по освобождения Баянуна и Мискана.

                Comment


                  Thorn написа Виж мнение
                  Драгостинов, реалността е проста. В контролираните от Асад територии, това е възможно. В неконтролираните от него - не е възможно.
                  Трудно се прави конкурс по красота в руините, докато нямаш ток, вода и всекидневно те замерят с варели. Няма как да докажеш, че е "невъзможно". Виж, ако аятолите продължават да добиват влияние в Сирия, навсякъде няма да е възможно.
                  Ндрагостинов е прав доколкото казва, че не това е важното. Това е просто пропаганда за лековерни. Такъв беше лайтмотивът от преди 3-4 години - Башар бранел светския х-р на държавата. Да, сигурно затова идват афганистанци, пакистанци и иракчани, че и руснаци - всички те са искрено загрижени за запазването светския х-р на Сирия. С иранците начело - те най-много милеят за светското и манекенките.
                  Простата реалност е, че режимът може да изтрепе десетки хиляди в затвори, с артоилерия, варели и зарин, но ако го направи " цивилизовано", без да се хвали в интернет, и пусне няколко манекенки в Латакия - лековерните си викат "Башар е ок". Ислямистите заколят хиляда души сумарно и ги качат в нета - " о, те са ужасни". Но това са различни пропаганди, насочени към различни аудитории; докато вярваме на тях и се замеряме с пропагандни клишета, само ще се дразним. Полза няма.
                  "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                  "But I know none, and therefore am no beast."

                  (Richard III - William Shakespeare)

                  Comment


                    http://vk.com/away.php?to=http%3A%2F...2450421_560466 - Хезболла и Сирийская Армия освободили фермы Абу Фарид.

                    Comment


                      Между другото, как се повтаря историята - в ливанската война беше Бейрут, в тази е Алепо. Голям град, разделен с години.



                      Снайперисти-бадристи около Алепо.
                      Last edited by Dinain; 06-02-2016, 11:09.
                      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                      "But I know none, and therefore am no beast."

                      (Richard III - William Shakespeare)

                      Comment


                        https://upload.wikimedia.org/wikiped..._civil_war.png - Карта на ситуацията в Сирия.

                        Comment


                          http://vk.com/away.php?to=http%3A%2F...2450421_560485 - Сирийская армия овладела Аль-Найме(Naymah) вблизи иорданской границы

                          В ночь на пятницу в пр.Дераа , 5-я танковая дивизия 38 бригады Сирийской Арабской Армии в тесной координации с национальными силами обороны (NDF) и Армии освобождения Палестины (PLA) - установили полный контроль над деревней Аль -Naymah после ожесточ¸нного боя с исламистскими повстанцами Jabhat Аль-Нусра (Сирийская Аль-Каида группа) и свободной сирийской армии (FSA). Сирийские вооруженные силы начали свое мощное наступление на Аль-Naymah прошедшим вечером, когда они произвели шквал минометных снарядов по этой деревне, расположенной на восточном склоне Дераа . Освобождение Аль-Naymah приизошлот всего через 18 часов после того, как сирийские вооруженные силы установили контроль над городом 'Itman вблизи провинциальной столицы Дераа .
                          С освобождением Аль-Naymah и «Itman , сирийские вооруженные силы лишили возможности боевиков атаковать северные и восточные фланги г.Дераа. В результате военных операций в районе провинциальной столицы сегодня сирийские вооруженные силы вс¸ ближе к обеспечению контроля над иорданской границей и потери ,подконтрольного боевикам, пограничного Nassib.

                          Comment


                            http://warsonline.info/images/storie...ppo5feb16m.jpg - Карта на обстановката северно от Алепо от 5 февруари 2016 г.

                            http://warsonline.info/images/storie...eraa5feb16.jpg - Карта на обстановката в района на Дераа от 5 февруари 2016 г.

                            Comment


                              How Saudi Arabia sending ground forces into Syria will have huge ramifications on the civil war
                              While the soldiers are intended to fight Isis, they may find themselves clashing with Iranian ‘volunteers’ and Lebanese Hezbollah fighters in what is a highly combustible situation



                              Бунтовниците последните дни възстановили 4 от разбитите и пленени танкове на северноалепския фронт. Егати импровизациите.


                              Tози клип от вчера е от сев. Хама, Залаят. В колата пътувал някакъв офицер. Сценарият се повтаря - шпиони/доносници им донасят за движението на офицери по фронта, причакват ги и ги елиминират с ПТРК. Но майсторството си е забележително.


                              Карта на растанския анклав (западната му част). Отбелязана е Харбинафса, където се водеха скорошни сражения. Последните месеци бунтовниците бяха плъзнали навън да разширяват анклава, но после асадистите постепенно ги върнаха на изходните позиции. Забележителното е, че обсаждащите асадисти са толкова слаби, че освен всекидневен обстрел с артилерия и бомбардировки, не правят нищо, даже периодично се налага да отбиват атаки на бунтовниците. Няколкото атаки на Харбинафса се провалиха, там са NDF (опълчение), сигурно са такива и по целия периметър - гарнизонни войски, само за това стават.
                              "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                              "But I know none, and therefore am no beast."

                              (Richard III - William Shakespeare)

                              Comment


                                Dinain написа Виж мнение
                                Трудно се прави конкурс по красота в руините, докато нямаш ток, вода и всекидневно те замерят с варели. Няма как да докажеш, че е "невъзможно". Виж, ако аятолите продължават да добиват влияние в Сирия, навсякъде няма да е възможно.
                                Ндрагостинов е прав доколкото казва, че не това е важното. Това е просто пропаганда за лековерни. Такъв беше лайтмотивът от преди 3-4 години - Башар бранел светския х-р на държавата. Да, сигурно затова идват афганистанци, пакистанци и иракчани, че и руснаци - всички те са искрено загрижени за запазването светския х-р на Сирия. С иранците начело - те най-много милеят за светското и манекенките.
                                Простата реалност е, че режимът може да изтрепе десетки хиляди в затвори, с артоилерия, варели и зарин, но ако го направи " цивилизовано", без да се хвали в интернет, и пусне няколко манекенки в Латакия - лековерните си викат "Башар е ок". Ислямистите заколят хиляда души сумарно и ги качат в нета - " о, те са ужасни". Но това са различни пропаганди, насочени към различни аудитории; докато вярваме на тях и се замеряме с пропагандни клишета, само ще се дразним. Полза няма.
                                Не виждаш разликата. А разликата е между ексцесии, действия извършвани уж по-принуда, с които се стремят да не се хвалят, които се стремят да оправдаят с "военна необходимост", с ожесточение и т. н., но са възприемани или поне представяни за за нещо ненормално и подобните действия от другата страна, с които се хвалят, пропагандират и официално узаконяват. Където с възприема за ненормално и неморално да се бориш с тях. Тази разлика в действителност е огромна, въпреки, че външните проявления могат и да са сходни. Но както казваме ние юристите - анимусът е различен.

                                Както и да е, няма повече да водя такъв спор с теб и драгостинов, но темата се чете и от достатъчно други, заради които си струва да продължи.


                                thorn

                                Средновековните църкви в България

                                Comment

                                Working...
                                X