Zalmoxis написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Войната в Сирия
Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X
-
Не от ислямистите. Колкото по-малко помощ получават от нас сирийските въстаници, толкова повече пред ислямистите се отварят възможности и поле за навлизане в Сирия. На някой може да им е парадоксално, но ако Русия и Китай не бяха блокирали ранните резолюции в Съвета за сигурност и се беше стигнало до военна намеса, досега Асад отдавна щеше да е аут от играта и ислямистите щяха да има неизмеримо по-малък footprint в сирийските дела. И сега нямаше да се налага да се слушат мрънкания за това, колко е лошо, че ислямистите правели X и Y и прочее.
Макар че силно подозирам, че това разбира се си е само претекст. Повечето (бе какво повечето, направо всички!) "поддръжници на Асад" въобще не ги е еня нито са Сирия, нито за Асад, нито за сирийците - какво значение имат там някакви си протести и бруталното им смазване. Те просто обичат да се правят на форумни 'жилетки от пике' чрез proxy.
Comment
-
Zalmoxis, както каза Путин вчера - ситуацията в Сирия може да се разбере само на бутилка водка
Zalmoxis написа Виж мнениеЗащо им е да смъкват режим, на чието място може да дойдат кой знае какви фанатици на власт? И ще имат ли влияние върху тях?
Влиянието върху фанатиците не е проблем - виж Саудитска Арабия и Катар. Влиянието върху Иран и Русия е проблем. За Китай да не говорим.
Zalmoxis написа Виж мнениеНали затова бяха в Мали? И това само заради Иран?
Comment
-
Може, да. Според мен като цяло са си объркали приоритетите - на мен цялата история с Иран ми изглежда безсмислена и ненужно раздухвана. А върху СА и Катар не знам кой има влияние - те даже стабилно си изнасят фанатизъм. Но това е ОТ. Беше ми интересно да видя какво смятат форумците за мотивацията на Запада. Това за сферите на влияние на Иран и Русия сигурно е от голямо значение за САЩ, все още не виждам Европа къде се намества в картинката.
Comment
-
Zalmoxis, има анкета към темата, освен това силно подозирам, че не си я прочел цялата (темата), нали? Силно препоръчително е, за информация и за да не задават отново въпроси, обсъждани 20-30 и повече страници назад."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеСлед като ислямистите ни демонстрираха висш пилотаж в използването на дейзи-чеин, явно са достигнали нови висини:
SAA tank takes a double hit
Аз за пръв път виждам такава система. Вътре едва ли е останал някой жив.
Автономното обикновенно представлява две метални пластини с пружина между тях + батерия. При натиск от преминаваща машина двете пластини правят контакт, протича ток и детонарът се задейства. Разбира се, може да се наглася за определно тегло, така че да не се задейства от камион, а само от танк (примерно). Т.е. това си е дефакто самоделна противотанкова мина - няма никакъв проблем да се монтират и 10 такива устройства на пътя едно след друго. Не се изисква никакво особено техническо умение.
В конкретния случай предполагам, че е автономно, защото двете експлозии са доста бързо една след друга и взривовете са точно под преминаващия танк - не че е невъзможно, но такава прецизност е трудно постижима при ръчно задействане. Още повече, че трябва да се оперира и с камерата.
Но интересното е друго. Тръгнеш ли да атакуваш по този начин бронирани машини, трябва да изработваш и залагаш много и големи заряди на различни места; това изисква ОГРОМНИ количества взривно вещество. Всеки такъв заряд съдържа няколко десетки до няколко стотин килограма взривно вещество (Кухулин пусна днес останки на напълно унищожен танк). С преработване на изкуствена тор и подобни импровизации не могат да се набавят такива количества - което значи, че през последните месеци бунтовниците са получили достъп до големи количества експлозиви. Десетки и стотици тонове.
ПП Друг прийом е "взривната арена". Залага се едно голямо автономно IED на основния път, а наоколо - множество по-малки заряди с дистанционно задействане. Минава танк, взривява се на основното IED и вика помощ. Пристигат подкрепления, пехотинци заема позиции около пострадалия танк, спасителни екипи вадят ранените танкисти. В този момент операторът от храстите задейства малките заряди и избива хората около танка. Възможностите са безкрайни разбира се - двойни, тройни и пр. "арени"."No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
-
Извинявам се, че разводних темата. Явно моите въпроси са ти се сторили глупави, реторични даже, докато в същото време главните участници не просто сте се разделили на лагери, ами намеквате и за proxy wars, asymmetrical warfare и т.н. Прочел съм я цялата, от началото до края - не мисля, че е учтиво да пишеш в една тема, без нищо да си чел от нея.
Comment
-
Никаква представа за самата достоверност, но малко писано за конфликта и от нашите медии - http://www.capital.bg/politika_i_iko...i_za_siriiski/
Между другото аз съм останал с впечатлението, че колкото и огромна да изглежда една експлозия, танкът е кораво нещо и често остава сравнително здрав. Оттам и ако не е показан после унищожен, нищо не му пречи да е оживял, дори и да са се вдигнала масата прахоляк и да е имало няколко експлозии. Интересно ми е мнението на Динайн за това - реално как се ловят танкове по този начин - просто слагаш експлозива, или има някакви трикове да насочиш експлозията в правилната посока (така че да можеш с по-малко експлозив да си свършиш работата), колко големи експерти трябва да са хората, слагащи експлозива, за да го направят?„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"
Comment
-
Има насочен взрив, пенетратори и дори кумулативни боеприпаси, но това зависи от нивото на експертиза на ползващите. Контейнер с взривно вещество е най-простия вариант - може да се използва бойлер или варел. Ако не се лъжа имаше специална тема за IED в раздел Въоръжение.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
-
Има насочен взрив, пенетратори и дори кумулативни боеприпаси, но това зависи от нивото на експертиза на ползващите. Контейнер с взривно вещество е най-простия вариант - може да се използва бойлер или варел. Ако не се лъжа имаше специална тема за IED в раздел Въоръжение.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
-
[QUOTE=Пилот;315110]Никаква представа за самата достоверност, но малко писано за конфликта и от нашите медии - http://www.capital.bg/politika_i_iko...i_za_siriiski/
Още малко в тази насока:
САЩ ще изхранват и лекуват съпротивата в Сирия. България също внесе своя принос в увеличаването на натиска срещу Башар ал Асад
Министърът на външните работи в оставка Николай Младенов продължи дипломатическите усилия на България за по-голяма видимост в Близкия изток с домакинство на среща на международна работна група за санкциите срещу Сирия.
Източник: http://www.capital.bg/politika_i_iko...p=1#storystart
Comment
-
Dinain написа Виж мнениеИма насочен взрив, пенетратори и дори кумулативни боеприпаси, но това зависи от нивото на експертиза на ползващите. Контейнер с взривно вещество е най-простия вариант - може да се използва бойлер или варел. Ако не се лъжа имаше специална тема за IED в раздел Въоръжение.
Comment
Comment