Ок, сега сме наясно - някой наистина има толкова опростенчески мисловен процес.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Войната в Сирия
Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X
-
Ясно, някой наистина обича демагогия.
В действителност - животът е много по-лесно.
Е пари - е бизнес.
Няма пари - няма бизнес.
(В противен случай - коммунизм)
Макар че ... може би нещо, което аз не знам.
Така например.
В Сирия куршумите (от автомат) безплатно.
Храна за бунтовници безплатно.
Медикаменти за бунтовници безплатно.
П.С.
А фанатик с камък - не е страшно.
Comment
-
@Eguo, нямам какво да добавя към предната си констатация.
Нещо любопитно по темата - всяка война ражда свои герои:
Syria: the former English teacher turned Aleppo's female sniper
Her fame has spread throughout Aleppo. Her comrades have nicknamed her 'Guevara', but to many of the city's residents she is known simply as: 'the female sniper'.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Months ago, her children, a boy and girl aged seven and 10 were killed when an airstrike demolished their home.
Жена снайперист - морално чудовище.
Ако тя убива някой друг децата - няма да е лесно за никого.
До 2011 г. - живее в мир и дружба.
Никой не бомбардирани.
Сега Катар и Саудитска Арабия (с одобрението на Запада) дава финансиране на бунтовници.
Засегнатите цивилни хора.
десетки, стотни хиляди бежанци от окупираните на бунтовниците територии.
60 000 убити.
За какво?
Comment
-
Months ago, her children, a boy and girl aged seven and 10 were killed when an airstrike demolished their home.
Жена снайперист - морално чудовище.
Нали разбираш, цялата разлика е във възприятието на конфликта. За теб (и част от останалите участници в темата) това е външно нашествие. Т.е. ти си представяш (може би) нещо като съветско-немската война 1941-1945 г. Според мен това е гражданска война, т.е. нещо съвсем различно.
Бих казал, че и разбирането, че в Сирия преди всичко е било "мир и дружба, никой никого не потиска и нищо лошо не му прави" вероятно не е много реалистично. Не веднъж писах в темата - такива конфликти не се получава на празно място и само защото някой бил започнал да налива пари отвън. Без вътрешни причини не става - особено пък в тези мащаби. Затова и подхванах цялата тази тема за заплащането и мотивацията.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеМного странна логика - по-скоро достатъчно нормална човека реакция, която се случва на много места и може да се намери във всеки - особено такъв, конфликт. Честно казано, ако у нас избухне гражданска война и амолет на едната фракция хвърли бомба върху жилището ми и убие двете ми дъщери, няма да си мисля, че тези, които са го направили са "нечии деца също", а вероятно ще направя всичко по силите си, за да им отмъстя. Не мисля, че това ще ме превърне в "морално чудовище".
gollum написа Виж мнениеЗа теб (и част от останалите участници в темата) това е външно нашествие. Т.е. ти си представяш (може би) нещо като съветско-немската война 1941-1945 г. Според мен това е гражданска война, т.е. нещо съвсем различно.
Без външно финансиране - войната спира. Ще остават фанатици с камъни.
Десетки хиляди хора ще останат живи.
Comment
-
Някой хора явно или имат много къса памет за това как започна всичко в Сирия или за тях това са неща без значение. Какво значат там някакви си протестиращи, какво значат едни момчета, които ги затвориха, биха и измъчваха за един надпис по стената "докторе, ти си следващият". Какво значи стрелбата (с бойни муниции) по излезлите след това на протест демонстранти, какво значи запечатването за външния свят на цял град и обстрелът му (буквално за обстрел става дума), след като властта не успя да овладее демонстрантите. Та явно всичко това са нелегитимни причини за случилото се в Сирия. И всички протестиращи са явно фанатици с камъни, дезертьорите от армията също, офицерите, които тайно съобщаваха на бунтовниците, къде ще бъде нанесен следващия въздушен удар, така че онези да се изнесат от там (съпротивата срещу режима има много изражения) всичко това е нищо - диваци с камъни...
Но виж външното финансиране, външнополитическите ходове, страните от Залива, които разпалват война - само това има значение.
Ще кажа едно - който има конспиративно мислене - той обяснява света чрез конспирация, за който значение имат само държавите и техния интерес, но не и хората в тях, за него вътрешнополитическите събития са незначителни.
P.S. И Eguo, престанете да слагате Шри Ланка към тоя тип конфликти, защото това са пълни глупости! В Шри Ланка нещата стояха по съвсем друг начин и войната беше спечелена по други причини и с други методи.
Comment
-
Eugo написаЖена снайперист - морално чудовище.
Моето мнение (защото това, разбира се, е въпрос на мнение, а не на факти) е, че полът няма много общо с тези неща.
Eugo написаНе. То като войната в Чечения, Шри Ланка, Палестина.
Без външно финансиране - войната спира. Ще остават фанатици с камъни.
Десетки хиляди хора ще останат живи.
Ролята на въпросното "външно финансиране" е на катализатор в най-добрия случай (ще ми простите тази химическа метафора), т.е. може да интензифицира конфликта, но не повече. Като характерно е, че всяка от страните в такъв конфликт зависи повече или по-малко от същия фактор.
В конкретния случай със Сирия - в ръцете на отделните фракции със сигурност е попаднало огромно количество оръжие и боеприпаси от разграбени складове (а далеч не само отвън), така че спадането на нивото на външна намеса в никакъв случай няма да потуши конфликта, просто ще означава временно надмощие за тази от фракциите, която има по-големи запаси и достъп до оръжие плюс по-добър териториален контрол (който, между другото, съвсем не е въпрос само на оръжие или военно надмощие).
има някаква вероятност конфликта да се върне към малко по-тихата форма на "тероризъм срещу армия" (лично мое работно название, ако се налага, ще го обясня по-дълго), но няма да се реши.
RAMMSTEIN написас тази разлика , че пропускаш нещо , тогава те са деиствали в отбрана , срещу демоничен враг натрапник вероломен нашественик извършил неизброими злодеиства , и са били само от армията на оста .
Съвсем различни неща .
ПП Тъпото в цялата работа е, че отново се отнесохме извън темата, защото някои напират да говорят неща, които са изцяло въпрос на мнение, а не на факти. Ще дойде горския и ще ни изгони и - с право.Last edited by gollum; 10-02-2013, 18:03.
Comment
-
Eugo написаедна жена, която убива децата на други хора
Comment
-
Eguo написа Виж мнениеЖена снайперист - морално чудовище.
До 2011 г. - живее в мир и дружба.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеПравителствените войници едва ли са "деца", но както и да е. Но аз да попитам пак, същият критерий прилагаш ли го към рускините-снайперистки от ВСВ?
Comment
-
KIZIL DELI написа Виж мнениеКато оставим явния сексизъм на страна, лафът за "мир и дружба преди 2011 г." направо ме хвърли в недоумение? На една и съща планета ли живеем? Мир и дружба по съветски ли? И въобще някога ходил ли си в Сирия?
60000?
Виж видео в YouTube Алепо през 2010 г. и днес.
Comment
-
Ок, Eugo, благодаря за отговора. Т.е., тази жена, да речем, е също "морално чудовище", според теб (при това, очевидно, много по-голямо чудовище, защото е убила много повече "деца на други майки", освен това, отишла е доброволно да се занимава с това)? Е, въпрос на мнение, както написах - аз не мисля така. За тях, включително.
Comment
Comment