Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Бъдещето на израелско-египетските и израелско-турските отношения

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Бъдещето на израелско-египетските и израелско-турските отношения

    БойнаСлава е военноисторически, но често тук се гледа и напред.

    С оглед сегашните събития, отношенията между Израел е малкото му съюзници (може да се поспори) в мюсюлманския свят променят сериозно близкоизточния баланс. Това, естествено не е от вчера и една птичка/посолство пролет не прави. Но влошаването на израелско-турските отношения е още от 9 години, а Арабската пролет влошава и без това не розовите отношения между Кайро и Тел Авив.

    Египет - предстоят избори, а повечето кандидати са анти-израелски настроени, настоявайки да се отвори Рафа към Газа. Турция - размяната на закани и реплики стигна дотам, че Ердоган заплаши, че турски военноморски кораби ще навлязат в израелските териториални води, а външният министър на Израел, Либерман, заплаши (макар да не премиер...), че Йерусалим ще търси връзки с ПКК. По принцип районът е от най-бързо променящите се, полюсите вървят към "пълна промяна".

    Надявам се статията да не бъде счетена от администраторите като неприсъща за форума, надявам се да няма политикантстване. Но все пак в една друга тема сега се обсъждат крокодили, костенурки, маймуни, британци и Бог.
    http://rayofhalifaxproductions.com/26662

    #2
    Ако египтяните си приберат Газа и озаптят там Хамас, като върнат положението от преди 1967, това би бил добър вариант за Израел. Лошото е че връщането на положението от пред 1967 може и да стане и във формата на постоянни терористични нападения през египетската граница. Всичко зависи от това колко радикални всъщност ще се окажат Мюсюлмански братя, когато официално вземат властта в Египет. Защото едни проблеми с Израел могат напълно да им убият туризма, но на тях може и да не им пука за това. Иначе поне в близко бъдеще истинска война едва ли ще има - съмнявам се египетската армия да е толкова самоуверена.

    Турция се скара с Израел, това да. Но плаването на някакви корабчета в източното Средиземноморие не означава нищо съществено. Красив безполезен жест за вътрешна консумация.

    Проблем ще е ако падне режимът в Сирия и ислямистите вземат властта и там. Тогава шансът и йорданците да запазят приличните си отношения с Израел ще изчезнат и като се има предвид, че дори и сега Ливан е силно зависим от Сирия, много е възможно след година-две- три КАсами, че и по- сериозни гадости да се сипят от всички граници.


    thorn

    Средновековните църкви в България

    Comment


      #3
      Моля, отговорете на мен, митологичния човечец, който съм със представата, че Израел е безсмъртна, бидейки галеницата на САЩ, и че никой сериозен играч няма здрави гащи да я раздруса, под заплахата от ядрена зима!

      Това - самоубийствени атентати, самоделни ракети - това са дребни играчи, които нито си струват железен удар, нито има много какво да им удариш...
      Според вас ще има опит за нокаут, или ще продължава играта на котка и мишка?

      Comment


        #4
        Скандалът между Турция и Израел е правене от мухата слон по идеята на Давутоглу поради няколко прости причини.Първо, това е част от неговата идея за издигане авторитета на Турция сред останалите Близкоизточни мюсюлмански страни и какъв по-добър начин от това като и Турция метне, привидно, няколко камъка по Израел и подхване темата за независимостта на Газа.Към това прибавям и привидната "ислямизация" в Турция която цели да покаже страната пак като братска мюсюлманска страна, а не като американски Троянски кон.Второ, това е начин да се покаже на САЩ кой наистина е най-важният `и съюзник в региона и едно по-хладно отношение към Израел, който винаги е бил нещо като галеник, ще е значим политически триумф за Анкара.Смятам, че това е политически театър, а не някакъв рязък политически завой.Защо?Първо защото е несериозно да се мисли че Турция при всичките си проблеми с кюрдите ще подема някаква реална кампания за даване на независимост и откъсване на територии от други страни, а за цялостно обръщане към "про-мюсюлмански" курс и дума не може да става.Давутоглу , и той е историк по душа, сигурно добре знае че сегашното положение на Турция не се дължи на пеенето от минаретата и от волята на Аллах.

        За положението с Египет, според мен ще може да се каже с по-голяма сигурност какво ще стане след изборите, но не смятам, че Запада, било то чрез политическото си влияние или чрез натиск от службите, ще позволи ислямисти да се докопат до изпълнителната власт, независимо кой как гласува.
        Политикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало

        Comment


          #5
          Мисля, че предишната власт на Кайро да бъде в Газа е би бил добър вариант, но е невъзможен, никое правителство не би си прерязало само гърлото. Колкото до Мюсюлманското братство - ако египтяните гласуват днес, МБ няма да получат нужните гласове. Но най-вероятно ще са важен фактор в една бъдеща коалиция.

          Това с корабите не е толкова безобидно, именно и заради това след няколко дена от Анкара излезнаха с изявление, че ставало дума за грешен цитат и изваждане извън контекст (казаното иначе беше по ал-Джазира). Аз не мисля, че който и да е разумен управник ще иска да започва война с ядрена сила.

          Засега от Арабската пролет сериозни влошения по границата на Израел има само по Синай, изключвайки агитките на сирийската граница. Йорданската власт държи фронта, а и има лош опит с предозиране с тероризъм.

          Про-мюсюлманския курс на Турция е факт, не е нещо в бъдещето. Не говорим за талибанско управление, но по-добрите отношения със Сирия, Хамас и Иран са факт, както и влошаването на отношенията с Израел, всичко от 2002 година насам. На английски обикновено категоризират АКП като "mildly islamic", което според мен пасва - разграничава от Иран, Афганистан, но нормални не са.
          http://rayofhalifaxproductions.com/26662

          Comment


            #6
            Хора, събудете се. Египет няма да си прибере никаква Газа. За какво му е тази пренаселена ивица земя, пълна с безработни, въоръжени и озлобени хора? А самите газани да не би да се сражават години срещу израелската окупация, за да приемат египетска такава? Постановката е напълно фантастична, нито Египет, нито палестинците го искат.

            Втората заблуда е връзката между "анти-израелски настроения" и отваряне на египетско-газанската граница. Границата се отваря или затваря, според желанието на Египет да се помогне на палестинците, а не желанието да се направи мръсно на Израел. Причинно-следствената връзка отсъства напълно??

            Мубарак държеше границата затворена поради основателните си опасения, че Хамас ще проникне в Египет и ще сътрудничи с Мюсюлманските братя. Израел издигна ограда като мярка против трафика на оръжие през границата; след изтеглянето от Газа беше въпрос на време неохраняемата ограда да бъде съборена (египетските граничари не ги броя) - това стана три години по-късно:



            Пробивът беше затворен няколко дни по-късно, а заловените имигранти - върнати. По този повод тогавашният египетски министър заплаши, че ако някой отново се опита да влезе нелегално в Египет, ще му бъдат счупени краката. Пиша всичко това, за да покажа колко несъстоятелно е мисленето "ако Египет си вземе пак Газа" - Египет просто не иска да има нищо общо с Газа.
            "No beast so fierce but knows some touch of pity."
            "But I know none, and therefore am no beast."

            (Richard III - William Shakespeare)

            Comment

            Working...
            X