Thorn написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Новини
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Хана какво се учудваш - няма нещо по типично за руските традиции от това писмо.Кой знае "демократичната диктатура" на Путин може пък наистина да харесва на руснаците.Навремето Буров е дал много интересна характеристика на руснаците - те могат да умират от глад,да нямат никакви права но щом знаят че живеят в силна държава чиято дума са чува в Европа са доволни.Външният блясък е нещо на което руското общество винаги е държало.В тази връзка видимо нарасналото самочувствие на руската държава по времето на Путин и откровената опозиция по отношение на САЩ по редица въпроси / нещо за което Елцин и Горбачов не са и помисляли/ вероятно се харесва на широки кръгове в Русия.
Comment
-
Не, аз не се учудвам на писмото, учудвам се, че човек, достатъчно космополитен и независим от руската политика като професия и реализация, е тръгнал да се занимава с такива неща. Да се каже, че след време ще пишат за Путин като за руски държавен глава, живял по времето на Михалков, е малко пресилено, но в общи линии това имам предвид - че в глобален, културен и цивилизационен смисъл един добър режисьор е много над един политик. Поне в моите очи това е така.
Comment
-
Да се каже, че след време ще пишат за Путин като за руски държавен глава, живял по времето на Михалков, е малко пресилено, но в общи линии това имам предвид - че в глобален, културен и цивилизационен смисъл един добър режисьор е много над един политик.
Впрочем, Хана, учудването ти от Михалков ми говори, че може би не следиш последните му филми. Те откровено показват търсенето на силната личност, на авторитарното в управлението и заедно с това - стремеж към нещо традиционно руско (и в този смисъл, пред-съветско). Вярно е, че вероятно повечето съветски националисти въобще не биха го признали, но това само показва, че има различни тенденции в руския национализъм, които само по някои въпроси се сближават (например, в търсенето на "Русия - Велика държава").
Comment
-
Для Ханы
Про Михалкова.
То, что он режисер и актер - это не вся жизнь Михалкова, это его афиша, на самом Михалков – монархист, то есть сторонник тоталитарных методов управления обществом. Будь его воля, он посадил бы нынешнего президента на пожизненный трон. И здесь нет никакого лизоблюдства, Михалков финансово независим и может жить в любой стране по своему выбору. Просто у Никиты такие взгляды были всегда. Михалков в кино - это одно, а Михалков в жизни - это совсем другое."Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .
Comment
-
Виталий, една поправка - "монархист" не е равнозначно на "тоталитарист", по-скоро монархията е вид авторитарен режим, макар че и това не е съвсем точно. С останалото съм съгласен - определението ти е точно. Не знам дали тези му убеждения са "от край време" или са по-нови, но се забелязват от доста време. А "блюдолизството" или ако щеш "коленопреклонението" (по-точно в неговия случай) няма нищо общо с наличието или липсата на зависимост, то е вид устройство на личността (социалната) и разбирания. Неговите са изцяло в посока на строгата пирамидална структура, водена от еднолично силно управление. В това отношение мисля възгледите му не се отличават кой знае колко от тези на повечето жители на Руската федерация. Различните народи живеят в различен исторически контекст и имат различни разбирания и очаквания от социалното устройство. Няма такова устройство, което да върши работа във всички случаи или пък да е приемливо за всички (макар че определено повечето идеологии предполагат обратното).
Comment
-
Ако не ме лъже паметта, Михалков беше официален режисьор на последната церемония по ,,коронясването" на Владимир Путин. Освен това понякога лети заедно с руския президент на неговия правителствен самолет. Във всеки негов следващ филм все по-отчетливо се усеща неистова носталгия по онази Русия, която те загубиха... Той особено е обсебен от понятието ,,руски офицер" , което в съзнанието му (и не само в неговото) е събирателно за всичко онова, което руското общество е било преди болшевиките да унищожат руската империя. Разбира се, както на всеки гений, и на него след време ще му бъдат простени много неща, а това писмо сигурно ще го знаят само заядливи историци на руското кино. Моят фаворит сред неговите филми е ,,Свой сред чужди, чужд сред свои". Обърнете внимание коя роля той лично избра да изиграе в този си филм. И каква роля избра в последния си засега ,,12" ...Hannibal ante portas.
Comment
-
на самом деле эти письма не важны. Они могут подействовать на президента точно так как например на Golluma - Никак . Путин уже 120 раз сказал, что не будет президентом третий раз подряд.
И нет оснований сомневаться в этом.
P.S. "Свой среди чужих, чужой среди своих" и мой любимый фильм с Михалковым. Наконец-то мы с Човеком нашли что-то общее."Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .
Comment
-
Бойни коли-роботи ще бъдат представени в Калифорния
БГНЕС - 02 Ноември 03:50
Прототипи на коли-роботи на бъдещето ще бъдат показани в Калифорния в събота на вниманието на представители на Пентагона, желаещи да разберат дали машините един ден ще се справят по-добре от хората в градски военни зони.
Според експертите контролираните от роботи автомобили могат да бъдат решение за опазване на военния персонал от инциденти. Състезанието този уикенд е организирано от изследователския отдел на Пентагона. В него ще участват 11 екипа. През 2004 година бе проведен подобен експеримент, при който агенцията пусна 15 безпилотни автомобила на 220-километрово трасе, от точка А до точка Б, в пустинен район. Нито една от тях не завърши успешно.
P.S. Дали няма да се появят интересни клипчета в мрежата?"Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
Государственная дума РФ приостановила действие Договора об обычных вооруженных силах в Европе (ДОВСЕ) в России. Соответствующий закон был сегодня ратифицирован 418 голосами (единогласно).
Интересно, ну и что дальше... А ничего, собака лает, а караван идет."Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .
Comment
-
Министр по вопросам урегулирования конфликтов Грузии Давид Бакрадзе заявил, что в Абхазию якобы вводятся российские войска. Как сообщил он сегодня журналистам со ссылкой на оперативную информацию, в порт Очамчира, где базируется военная часть Минобороны РФ, переброшены пять танков, четыре установки типа "Град", пять бронетранспортеров, семь гаубиц.
Кроме того, по словам Д.Бакрадзе, в указанный район переброшено 200 военнослужащих - в основном граждан Чеченской Республики . В настоящее время поступление личного состава российской армии продолжается, отметил Д.Бакрадзе.
"Это крайне возмутительно, это прямой шаг к эскалации напряженности в Абхазии и провоцирование конфликта", - указал он. Госминистр заявил: "Грузия категорически предупреждает всех, что любое увеличение российского военного присутствия в Абхазии совершенно незаконно и грузинская сторона даст на это соответствующий ответ".
Реєстрація доменів. Найбільший реєстратор доменів в Україні. Реєстрація українських та міжнародних доменів зараз! ☎ +380 44 593-32-22.
В начале декабря много интересных дат. Косово, ДОВСЕ, доклад по Ирану... Нас ждут интересные события"Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .
Comment
-
Откриха малка късноримска крепост
12 ноември 2007 / БТА / dir.bg
Археологическо проучване край русенското село Сваленик е достигнало до неизвестни досега останки на малка късноримска крепост, част от стара укрепителната система на римляните в дн. Северна България.
Съобщението е от Регионалния исторически музей в Русе. Крепостта възниква през IV в. като стражево укрепление, контролиращо пътя в поречието на река Малки Лом. Разкрита е част от южната крепостна стена и две помещения във вътрешността на крепостта. Находките - монети и керамика, дават основание да се счита, че крепостта оцелява и след големите хунски и готски нашествия от V в., но вече като укрепено селище на земеделско население. Отделни материали, предимно керамични съдове и върхове на стрели, показват, че животът тук е продължил и в периода на Второто българско царство, обясняват специалистите в русенския музей.
Археологическото проучване е под под ръководството на ст.н.с. д-р Сергей Торбатов от НАИМ при БАН.
P.S. Въобще, доколкото съм чувала, района е "дет не си копнал, там не е изскочило" - поне от Руско-Турската война."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
Бразилия смята да влети в ОПЕК
Такава възможност ще й предостави успешното усвояване на новооткрито находище в юго-западния шелф на страната, съдържащо по предварителни оценки от 5 до 8 милиарда барела висококачествен нефт.
Цялата новина - на utro.ru"Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
Comment