Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Местни Избори 2003

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Местни Избори 2003

    Тази година за пръв път имам право да направя избор и да гласувам за местна управа. Но като размислих малко се натикнах на няколко въпроса, които ме притесняват.
    Първо родният "политически плурализъм" е по-скоро в минус, а не в полза за развитието на родната демокрация. Искам да кажа, че наличието на десетки кандидати, които нямат нито умение, нито амбиция, нито подръжници, нито дори жажда за власт ни доказват, че са "шарлатани" като се възползват от "пукнатините" в закона ( липсата на органи следящи за правилното усвояване на отпуснатите от бюджета средства за предизборна агитация) и присвояват парите на данъкопладците.
    Вторият въпрос, които сериозно ме притеснява е: Няма никаква информация относно кандидат кметовете и техните съветници. Вярно че в предизборните кампании пред обществото "дефилират" кандидат кметове, но нищо не се разбира за съветниците, които може да са пълни некъдърници. Единственото, което е по силите ми е да погледна списъците, но това което виждам са само имена на хора, които фигурират само защото са близки до някои кръгове и се домогват до властта само заради свои користни цели.
    Третият сериозен въпрос се отнася до тудноразбираемите "неща,които ще свършим след като доидем на власт", тоест хората са прави като казват "всички са еднакви" Изобщо говоря за предизборните обещания, от които не става ясно каква е будещата политическа линия на еди-кое-си управление. Закючавам че у нас няма партии нито от лявото, нито от дясното политически пространсва. Всяка "родна" политическа сила защитава интересите на "средната класа", сякаш социалистическите и националистическите партии съществуват за да са в полза на буржуазията. Открито заявявам: "У нас левите не защитават пролетарята, те не се борят заради работника, а апелират за защита и насърчаване на "средния бизнес". Липсата на аристокрация донякъде извинява десните, но ясно си личи че не деистват законите относно "едрия бизнес" и незнаино защо родните "консерватори" защитават "бюргерските интереси"?!
    Това са и моите "причини", заради които няма да гласувам. Идеално разбирам, че това е единстения законен инструмент, които имам за да накарам управляващите да работят за мен (мога да го използвам през няколко години за местна, парламентарна и президенска власт, но си давам сметка, че България не е Швеицария и местната власт освен да прави "спънки" изобщо не отстоява интересите ми).
    1
    Íå
    0.00%
    0
    Äà
    100.00%
    1
    Îáìèñëÿì
    0.00%
    0
    "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

    И други затворници
    нека четат пред вратите
    нашата памет остъклена
    с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"



    #2
    Местни Избори 2003

    Въсощност, демокрацията е фикция. Въпреки че всеки има право на глас, това право съвсем не означава информираност или умение. Няма никакво значение какви ще са нито титулярите, за които се гласува, нито останалата част от хората в листите, защото няма как да познаваме всекиго, пък и средствата за масова информация не служат на обективното информиране на населението (нещо също толкова фиктивно, впрочем). Да не говорим, че правото на глас не означава умение за преценка на хората, нито пък осъзнаване на това какви умения са необходими за да може даден човек да управлява ефективно. Така че изборите по идея са вид шоу или пазар, ако щете. В по-"демократичните" страни тази ситуация малко се облекчава от осъзнаването на това, че даденият кандидат по идея трябва да представи програма, в която да посочи какво конкретно смята да направи по важните проблеми (а всяка общност е наясно горе-долу с основните проблеми). Ако това е съчетано и с някакъв вид механизъм за обратна връзка, то може да се говори за известна степен на демократичност на управлението. При нас обаче не е така.
    Това е и причината ми да гласувам откакто имам право на глас единствено отрицателно - т.е., за по-малкото зло (според това какво смятам за по-малко зло в момента - оказвало се е и че съм сгрешил ).
    Аз няма да гласувам, освен ако не се наложи (горната ситуация).

    Comment


      #3
      не

      Има една много хубава мисъл, която горещо подкрепям: Ако изборите наистина променяха нещо, щяха да бъдат забранени.
      "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

      Comment


        #4
        Недейте така нихилистично, колеги! Реки от кръв са се проливали, докато хората извоюват своето всеобщо избирателно право!
        Si vis pacem - para bellum!

        Comment


          #5
          И кой знае какви "реки от кръв" ще са необходими за да се откажат от това си право хората (или пък - ако сте оптимисти - за да му придадат някакъв смисъл) .

          Comment


            #6
            ха

            Човек не се отказва от извоювано право; виж, от задължение, ще го направи с удоволствие Дори когато изпълняването на някакво задължение е в негов непосредствен интерес! Еееех, несъвършена е човешката природа, колега Gollum
            Si vis pacem - para bellum!

            Comment


              #7
              уви, много бързо и лесно се отказва в практиката, за съжаление.

              Comment


                #8
                да

                хер капитан, тук подкрепям носителя на пръстена напълно. Демокрацията наистина е една масова илюзия и то не толкова поради някакви физически проблеми от сорта на подправяне на резултати или нещо подобно - това са груби методи които се ползват само в треторазрядни държави където и без друго никой с нищо не е наясно Виж в развитите държави проблема е в незаинтересуваността И неинформираността на населението, които и двете се манипулират и насочват доста изкусно от медиите, които пък служат на тези или онези интереси. Факт е че в САЩ печели не по-добрият кандидат, ами този с по-добра шоупрограма. Факт е че почти същото, макар и изкривено през нашата си призма, става и в Б-я (просто шоупрограмата е политическа). И във всяка друга източноевропейска държава. В западна европа принципно има относително по-висока политическа култура на населението, обаче незаинтересоваността и там е повсеместна.
                albireo написа
                ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

                Comment


                  #9
                  Аз няма да гласувам,защото ще трябва да си вдигна задника и да отида в нашето консулство-много път за нищо
                  То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

                  Comment


                    #10
                    как бе, аз си мислех, че за местни избори не става в косулството, ами само в България ?? Не че ще се дигна за едното гласуване де...
                    XV mile the sea brode is
                    From Turkey to the Ile of Rodez...

                    Comment


                      #11
                      "Не съм съгласен с теб, но съм готов да умра за правото ви на мнение"

                      Това е единсвената полза от правото на "свободни" избори.
                      "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

                      И други затворници
                      нека четат пред вратите
                      нашата памет остъклена
                      с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"


                      Comment


                        #12
                        аз пък съвсем не съм готов да умра за правото на мнение на поне 90% от населението
                        albireo написа
                        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

                        Comment


                          #13
                          Прав си
                          "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

                          И други затворници
                          нека четат пред вратите
                          нашата памет остъклена
                          с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"


                          Comment


                            #14
                            "Най-много се лъже преди избори и след лов"

                            Да се гласува или не е "право" на личен избор на всекиго и едвали някой би се отказал доброволно от това (виж за "задълженията" въпроса стои по друг начин ). Но каквото и да е решението ни, то не би променило нищо. Това се подсилва и от факта, че голяма част от кандидат-кметовете се кандидатират без да имат и най-малка представа как да управляват съответната община, град или село и разчитат на презумпцията "Абе те да ме изберат, пък после ще му мислим". Като изключение считам единствено кандидатите за София, където кмета и ОбС имат някаква "що годе" финансова независимост, която им позволява да реализират голяма част от предизборните си програми.

                            Така, че просто трябва да си изберем лъжата, която най-много ни допада и "напред братя" към урните. Ако ли не, то единственото което ни остава е да се наслаждаваме по TV на шоуто наречено избори.
                            Dulce et decorum est pro patria mori

                            ОТТУКА ЗАПОЧВА РОДИНАТА -
                            СЪС ГРОБ НА НЕЗНАЕН ЮНАК,
                            НАД КОЙТО СМЪРТТА Е ПРЕМИНАЛА,
                            СМЪРТТА НЕ И ВРАЖИЯ КРАК.

                            Comment


                              #15
                              няма да гласувам. вижданията ми за избирателната система се припокриват до голяма степен с тези на Голум, затова няма какво да кажа по този въпрос. (добре де, защо кандидатите хвърлят толкова пари за предизборна агитация? с едната заплатка ли след това си връщат загубите от кампанията? а как излизат на печалба?)
                              бих гласувал само ако някой, някога каже не какво ще стане ако го изберат, ако какво ще стане ако не успее да изпълни обещанията си. и докато народът продължава чинно да си гласува на всички избори , без да предявява претенции към кандидатите , проблемът с управниците няма да бъде решен. няма реално значение дали ще избереш "обещавам работа","обещавам сигурност" или "обещавам просперитет", трябва най-после някой да управлява с лозунга " съдете ме , ако не изпълня обещанията си".
                              никой не го прави, за никого няма да гласувам.
                              "Лейкауф, один из высших командиров вермахта, с полным основанием употреблял местоимение «мы»: «мы», немецкие оккупанты; «мы», вермахт и СС, несем полную ответственность за убийства евреев и военнопленных, за голодную смерть многих жителей Украины. " Wolfram
                              Wette

                              Comment

                              Working...
                              X