Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Организация за Освобождение на Палестина

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Организация за Освобождение на Палестина

    Организацията за Освобождение на Палестина(ООП) е създадена през 1964 година с решение на Арабската Лига(на среща в Кайро малко по-рано). Това е чадърна организация за групировки като Фатах, Народен Фронт за Освобождение на Палестина(НФОП), Демократичен Фронт за освобождение на Палестина и др.. Организациите Хамас и Движение за Ислямски Джихад в Палестина не са членове на ООП, но поради значението си ще разглеждам тях, Фатах и НФОП.
    ООП е създадено през 1964, но тогава целта на организацията е била присъединяване на "окупираните територии" към арабски държави(Йордания и Египет). Под окупирани територии в Израел днес се разбира Газа, Западния Бряг и Голанските Възвишения, но и трите не са били под контрола на Израел през 1964. Голанските Възвишения са били неуспоримо част от Сирия до 1967(Шестдневната Война), когато Израел ги пленява.
    Западния Бряг и Газа са остатъците от непросъществувалата(според плана за разделяне на ООН от 1947) държава Палестина, окупирани съответно от Йордания и Египет след войната през 1948-1949. В тази война Израел печели във всяко едно отношение и хваща няколко хиляди квадратни километра земя от предназначената за арабска държава част от Британска Палестина.
    Ето три карти
    Палестина според плана на ООН през 1947


    Палестина след войната 1948-1949


    Палестина след войната през 1967


    Днес Фатах(водещата сила в ООП) поставя искания за независима палестинска държава с територия Газа, Западния Бряг и Източен Йерусалим - според плана на ООН през 1947 Йерусалим е трябвало да бъде неутрален град, администриран от ООН, но през 1948-1949 Израел взима западната част, Йордания източната част. През 1967 Израел взима и източен Йерусалим(както и Западния Бряг) от Йордания. Йерусалим е приобщен напълно към държавата Израел(заразлика от Газа и Западния Бряг) и е столица на държавата(според самата нея, според всички останали - не, посолствата са в Тел Авив). Едно от официалните искания на Фатах е Източен Йерусалим да бъде столица на бъдещата палестинска държава, искане, което голяма част от международната общност подкрепя.
    През 1964 обаче създалата се ООП няма за цел самостоятелна държава Палестина, а присъединяване на остатъка от Британска Палестина(иначе казано Израел) към арабската власт. Чак през 1988 ООП приема(поне на хартия) двунационалното решение(the two state solution) като своя цел, с параметри посочени по-горе, както и други нетериториални искания - правото на бежанците от 48-49 и 67 да се върнат, репарации и т.н..

    Макар ООП да е създадена през 1964, Фатах е създадена през 1954 година, един от създателите е Ясер Арафат. Първите десетина години е имало известна дейност от страна на групировките, но първия сериозен удар Фатах(вече под шапката на ООП) правят през 1965 при опита си да разрушат израелския национален водопровод, пренасящ вода от северен Израел към централние части. Атаките си срещу израелски цели ООП извършват от съседни територии в Сирия, Йордания и Египет.

    След арабската загуба през 1967, египетския контрол и подкрепа към ООП намалява, Йордания взема челно място. Шестдневната война е последвана от ракетен обстрел над пленения от Израел във войната Западен Бряг. Атаките са извършвани от Фатах, което е било водеща сила в ООП. В отговор на тези атаки Израел праща войски. Събитието остава в историята като битката за Карамех. След като йорданска пехотна дивизия и бронирана бригада се вкючват на страната на палестинците(по-рано Народния Фронт за Освобождение на Палестина изтегля бойците си от там) Израел се оттегля, а Арафат печели слава на добър командир, макар тактически незаслужено.
    Тук е момента да кажа, че половината от арабите в Йордания се самоопределят като палеснци(97% са араби в страната), но власт рядко им бива поверявана в Хашемитска Йордания. След вълните от сблъсъци между Израел и палестински групировки, крал Хюсеин започва да вижда истинска заплаха в лицето на палестинския национализъм, които иска . Започнат преговори, а с тях и сблъсъци. От страна на НФОП има опити за покушение над краля. В конфликта(известен като Черния Септември) се намесва и Сирия. Сирийски бойци(дефакто сирийски войници, маскирани като отделна групировка) се изливат от север. Хюсеин моли Израел за помощ, след отказ се обръща към САЩ, които притискат Израел да сплаши Сирия. Ефектът е налице - Сирия се изтегля от Йордания. Следват още преговори, последвани от жестоки сражения. С много усилия Йорданската Армия успява да изтика палестинските групировки в южен Ливан. Това е причината за създаването на палестинска групировка Черния Септември, изключително анти-йорданска и (естесвено) анти-израелска организация.

    Черния Септември е крило на Фатах, просъществувало само няколко години в началото на 70-те. Най-известни са с мюнхенския атентат, когато въоръжени терористи от ЧС взимат за заложници израелски спортисти повреме на олимпийските игри в страната. Поради полицейска некадърност се стига до престрелка, в която умират терористите и останалите заложници. Израел издава смъртна присъда на виновните за атентата, преди да бъде ясно кои точно са те. Години наред отговорните за атентата са били намирани от Мосад и убивани по всякакви начини и в редица европейски държави.
    За повече информация - http://www.globalsecurity.org/milita...rdan-civil.htm препоръчвам и филма Мюнхен(2005), макар да се усеща малко холивудското в него.

    След Черния Септември повечето от бойците на ООП се намират в Ливан, изтикани там от йорданската армия. Началото на Ливанската Гражданска Война(1975) ООП заварва като фиктивна конфедерация между различни групировки - леви и десни, религиозни и светски. Но по-важно е било съперничеството и жаждата за власт отколкото различията, които понякога са били пренебрежими. Тогава Арафат предлага своята идея за дву-националното решение, като се създадат две държави според границите отпреди 1967(но след 1948-1949). Радикалните елементи от ООП(спонсорирани от Сирия, Либия и Ирак) не приемат решението му, но все пак ООП успява да наложи почти тотален контрол над южен Ливан. Това докарва на организацията гнева на много елементи в Ливан, която традиционно е най-нееднородната в религиозно отношение държава в Близкия Изток. Има голям процент християни, като по-крайните елементи от тях се изявяват като най-големи врагове на ООП(виж кланетата в Сабра и Шатила).
    За Ливанската Гражданска Война има отделна статия в форума в Модерна Епоха и Съвремие, така че няма да изпадам в подробности.
    Поради непрестанните атаки от страна на ООП Израел влиза в Ливан, като един от резултатие е изтикването на ООП, които избират Тунис за новия си команден пункт. От там продължават да осъществяват атаки срещу израелски цели. В този период едно от най-силните оръжия на ООП е т.нар. Отряд17.

    Отряд17 е елитната част бойци на Фатах, съответно част от ООП. Отрядът съзадедн в началото на 70-те години от Али Хасан Саламех, човекът зад Мюнхенския атентат. Саламех е бил и в близки връзки с американските служби(ЦРУ), като се спекулира, че ненападайки и дори защитавайки американски цели той се е надявал да спечели повече подкрепа от САЩ за палестинската кауза. Отрядът който е създал са били добре обучени и въоръжение бойци, наричат ги палестинските командоси. Голям удар върху боеспособността на Отряд17 е нанесен от Израел през 1973 при операция Пролетта на Младежта. Израелски части правят акции в Бейрут и Сидон, Ливан, целта са били хора от ООП, като немалко от убитите са били хора от Отряд17, висшестоящи от ООП(или конкретно Черния Септември, Фатах) и хора, считани от Мосад за отговорни за Мюнхенския Атентат през 1972. Някои от целите са били и хора на НФОП. Операцията е извършена главно от израелските командоси Сайерет Маткал, водени от бъдещия министър-председател Ехуд Барак. Също така братът на Бенямин Нетаняху(бивш и настоящ премиер на Израел) - Йонатан е бил сред участниците в оперицията, същия умира в Уганда, повреме на операцията на летището в Ентебе, ръководена от него самия. Отряд17 все още не е разпуснат напълно и взе голям участие при сблъсъците между Фатах и Хамас в Газа и Западния Бряг през 2005-2007.

    Палестинските командоси от Отряд17 на обучение, снимка на Assosiated Press.


    Операция Ентебе
    На 27 юни самолет от Тел Авив, презареждащ в Атина излита за Париж. Повреме на полета е похитен от 4-ма от пътниците - двама палестинци, членове на левичарския НФОП и двама немци, членове на радикалната организация Революционни Клетки(RZ). Самолетът каца в Бенгази, Либия, после се отправя към Ентебе, Уганда. По това време Уганда е управляване от знаменития диктатор Иди Амин-Дада(тук е мястото да препоръчам филма The Last King of Scotland, 2006, с участието на Форест Уитъкър, основната част на филма е за Иди Амин, завършва с въпросната операция). Израелски самолети С-130 Херкулес кацат в африканската държава на 4 юли и лимузина Мерцедес(с каквато лидерите на Уганда са се разхождали) успяват да стигнат достатъчно близо. След тежки сражения загива един израелски командос(Й.Нетаняху), 7 палестински терористи и над 40 войници на Амин. 4-ма заложника умират, останалите са изнесени благополучно, а международната общност реагира единствено с коментари към Израел, но не и официално решение на ООН или каквото и да е било сериозно.



    На 25 септември, 1985, елитните палестински командоси от Отряд17 убиват трима израелски цивилни. В отговор на тази атака няколко дена по-късно започва Операция Дървен Крак на Израелските ВВС. 8 самолета Ф15 са пратени до централата на ООП в Тунис, като поради голямото разстояние(над 2000км) се е наложило да презаредят във въздуха с Бойнг 707 над Средиземно Море. Централата е поразена от управляемиете ракето на ИАФ, но Ясер Арафат, главната цел, се спасява - бил е в друг град точни същия ден. В атаката са умрели и тунизийски цивилни, което навлича на Израел протестна нота от САЩ, Египет и ООН, но не и сериозни последици.


    Ще довърша.
    Last edited by beri_cd; 18-12-2009, 17:41.
    http://rayofhalifaxproductions.com/26662

    #2
    asd

    asdClick image for larger version

Name:	123.JPG
Views:	1
Size:	121.4 КБ
ID:	528770
    http://rayofhalifaxproductions.com/26662

    Comment


      #3
      Интересен материал...
      една снимка , мисля че пасва на темата:


      Hamas 22nd anniversary

      Hamas supporters came out in tens of thousands for a rally in Gaza City to mark the 22nd anniversary of the Palestinian organisation’s founding

      Comment


        #4
        asd

        Eто и още една, която според мен ислюстрира много добре картината на Газа
        http://rayofhalifaxproductions.com/26662

        Comment


          #5
          ьяа

          Още по темата :

          ПРЕДИСТОРИЯ През 1958 Ясер Арафат и негови съмишленици, с благословията на Египет и други араби страни основават организацията Фатах, една от водещите групи в израелско-палестинския конфликт. Самот…

          Абу Джихад и израелския рейд в Тунис

          ПРЕДИСТОРИЯ

          През 1958 Ясер Арафат и негови съмишленици, с благословията на Египет и други араби страни основават организацията Фатах, една от водещите групи в израелско-палестинския конфликт. Самото име Фатах е акроним за палестинско национално-освободително движение и често лидерите му го определят като светско, националистическо движение. Самата дума обаче има и религиозен смисъл – препратка към първите години на Ислямските (арабските) завоевания. Силните на деня в 50-те години на 20-ти век са били СССР, поради което и на пръв поглед левите и комунистическите фракции обикновено са получавали хубави субсидии. На власт в много арабски държави по онова време са били току-що издигнали се (чрез преврат) социалистически диктатури.
          През 1964 година се основа ООП – организацията за освобождение на Палестина, която служи за чадър или шапка, под която спадат множество палестински фракции. Основната е Фатах, но през годините НФОП – народния фронт за освобождение на Палестина, взема изключително важна роля. Днес НФОП отдавна не е сред „големите” играчи.

          През 1964 ООП и арабската лига си поставят официална цел – „освобождението на Палестина чрез въоръжена съпротива”. По това време Западния Бряг и Газа са били окупирани и анексирани съответно от Йордания и Египет. Днес ООП твърди, че иска единствено тях, макар никакви усилия да не са положени за да сложат палестинска власт в тях преди 1967 година. В онези години една от най-широко приеманите идеологии в арабския свят е била пан-арабизма – идеята, че всички араби са един народ и трябва да живеят в една държава.

          АБУ ДЖИХАД

          Халил Ибрахим Махмуд ал-Вазир е роден на 10 Октомври, 1935г в Рамала. Още като тийнейджър и преди формирането на Фатах той се среща с бъдещия палестински лидер Ясер Арафат. В онези среди получава прякора Абу Джихад (бащата на джихада, ислямския дълг за борба според Корана), с който и става известен по цял свят.
          Започва образованието си в престижния Александрийски Университет в Египет, но така и не завършва. Въпреки това е смятан и описван от редица анализатори, историци и близки като човек с изключителен ум, прецизен перфекционист, с хладнокръвна и аналитична интелигентност. Тези му качества вероятно са причината да са издигне в редиците на Фатах и да стане дясната ръка на Арафат или втория най-важен човек изобщо в редиците на палестинските групировки. Смятан е за персонално отговорен за редица нападения над израелски цели :
          1974 – 4 убити и 2 ранени при нападение над селцето Нахария, Израел.

          1975 – атаката над хотел Савой в Тел Авив, в която умират 10 израелци.

          1978 – палестински терористи слизат на брега близо до Тел Авив и започват безразборна стрелба, пленяват автобус със заложиници, стрелят и хвърлят гранати по колите на пътия. В крайна сметка умират 38 души, 13 от които деца и още 71 души са ранени. В отговор Израел провежда операция и убива голяма част от терористите на ООП в южен Ливан, карайки ги да се оттеглят към северната част на страната. ООП са изгонени от Йордания след кървави сблъсъци известни като Черния Септември. Тогава, през 1970 година, по-крайните елементи в ООП се опитват да наложат палестинска власт в Хашемитска Йордания (която е част от областта Палестина и 2/3 от чието население са палестински араби), но държавата реагира сурово и прогонва ООП в Ливан. За няколко месеца умират повече хора, от колкото са умирали в целия палестинско-израелски конфликт.
          Абу Джихад е персонално отговорен и за нападението над автобус през 1988, в което умират десетки цивилни и други терористични действия. Интересно е също и нападението през 1988 година, когато членове на Фатах вземат автобус със заложници и убиват две жени и шофьора на автобуса. Твърди се, че Абу Джихад лично е участвал в нападението, но е избягал преди идването на спец.частите и полицията.

          ДЖИХАД В ТУНИС

          ООП бива отблъснато от северен Ливан през 1982 година след израелското нападение и организация бяга в Тунис. Там става новата щаб-квартира на групата, организацията се ползва с държавни привилегии и охрана от държавните сили, включително и елитните части. Най-късото разстояние между Израел и Тунис е почти 2500км, което е вдъхвало сигурност у Абу Джихад и компания. Но Израелските Отбранителни Сили неведнъж доказват, че понякога невъзможните неща са просто трудни. Правителството решава да нанесе удар на щабквартирата на ООП в Тунис и да убие Абу Джихад. Започва масова подготовка за операцията, смятана от някои за невъзможна. Отиването и връщането от Израел до Тунис е почти 5000км, една от най-сериозните пречки.

          РАЗУЗНАВАНЕ

          Операцията отнема много ресурси и време – създадени са фирми-фантоми, издадени са редица фалшиви паспорти на несъществуващи хора, търсени са квартири и информатори в Тунис. Вербовките на израелското разузнаване са се „осъществявали от името на европейски или американски разузнавателни служби, тъй като не може да се очаква, че араби ще работят лоялно за Израел”. Военното разузнаване събира всякаква информация – снимки на местността, показания от вербовчици, информация за методите и разположението на полицията в Тунис. Генералния Щаб на Израел прави искане и получава сателитни снимки на местността от ЦРУ, като така успяват да направят детайлни образци на къщата, двора и околността. Вземат се предвид даже и как пада светлината от Луната в различните и фази според датата. Денонощно се подслушват радио и телефонния обмен на информация. Изследва се бреговата ивица и се търсят най-удобните места за десант. За да се предотврати случайно изтичане на инфромация за предстоящата операция, работата с агентурата в Тунис е прекратена неподсредтвено преди началото на активната й фаза.

          ПОДГОТОВКА

          Тъй като операцията не е била притисната от времето (каквато е Операция Ентебе да речем) е било възможно да се проведат множество учения за подготовката, а именно край средиземноморския израелски град Хайфа. Там е построено точно копие на вилата и квартала, в който се укрива Абу Джихад. За точното изграждане на моделите са използвани всички налични разузнавателни фотографии, включително и вътрешни снимки на постройката, дадени от МОСАД. Ученията се извършват когато няма поглед на американските и съветските сателити над страната. В тях участват части от Сайерет Маткал, както и вероятно и от ВМС и ВВС. В ученията на групите са били нужни 22 секунди са установяване на пълен контрол на вилата.

          УЧАСТНИЦИ

          Формира се организационна структура – в операцията са включени елементи от наземен, морски и въздушен компонент.
          - Сухопътни войски

          Главната цел (ликвидацията на Абу Джихад) се поставя на наземната част, съставена от щурмова и осигурителна групи. Щурмовата група наброява 20 души разделени в четири петчленни екипа, обозначени като Алеф, Бет, Гимел и Далет (първите 4 букви от азбуката на иврит). Четирите щурмови екипа са нарамени със задачата да ликвидират Абу Джихад, да неутрализират охраната и да подсигурят района.

          .

          - Военноморска част

          Морският компонент включва група от спец-частите Командо-Ями, четири корвети, една подводница, две бързоходни лодки Кобра, пет гумени лодки Зодиак, хеликоптери Бел 206 и съответнити им екипажи. Катерите и хеликоптерът са натоварени на корветите и служат за огнева поддръжка, основна роля изобщо на морския компонент е транспорт на щурмовата група, огнева поддръжка и поддръжка при оттеглянето. На един от крабите е разположен командият пункт на силите, там се намира и командира на операцията, също и оперативния щаб. Подводницата има ролята да се доближи до брега преди идването на останалите и от подводно положение да води наблюдение.

          - Военновъздушна част

          Включва два Боинг 707, единия оборудван като въздушен команден пункт, а другия за радиоелектронно разузнаване и борба (РЕРБ). Първият има за цел да координира всички действия на осигуряващите елементи от рейда, а втория осигурява връзката и координатите при десанта на бреговата ивица след навлизане в териториалните води. Командния пункт организира и данните от електронните датчици за местоположение, с каквито са снабдени всичките командоси, прехвърлянето им на дигитална карта, както и подслушването на разговорите в реално време.
          Охраната на двата Боинга се осъществява от 4 изтребителя Ф-15. Разстоянието в едната посока до Тунис от Израел е близо 2500км, поради което за осигуряване на изтребителите в операцията са включени и две летящи цистерни.

          ОПЕРАЦИЯТА

          Началото на активната част на операцията започва когато екип от 7 души, маскирани като ливански туристи пристига в столицата с различни полети. На следващия ден идва командира на Сайерет Маткал. За заблуда на врага транспортирането на основните сили по вода е маскирано като военноморско учение, което е обявено в официалната преса. Щурмовата група е натоварена на две корвети, които се срещат с други две корвети край Кипър два дена след отплаване. Групата кораби се отправя към централната част на Средиземно Море като на 16 Април достига териториалните води на Тунис. Две корвети продължават да се движат успоредно на морската граница, а другите две с щурмовата група на борда се отправят към брега. Кооридинацията е осигурена от самолета за РЕРБ, летящ на 30км от брега.
          Щурмовата група десантира на пустия плаж Рауд, близо до Картаген и на 20км от обекта. В близост до него се разполага част от предната разузнавателна група от МОСАД и командира на Сайерет Маткал, които са взели под наем 3 автомобила и чакат колегите си.
          На около 2км от брега корветите спират и спускат във водата четирима водолази с елестрически мини-подводници („подводен джет”). Четворката се насочва към мястото на десанта и установява контакт с предната разузнавателна група. Когато се уверяват, че всичко е наред подават сигнал и щурмовата група тръгва с гумени лодки към брега. Корветите се оттеглят в международни води. Щурмовата група и разузнавачите са качват на наетите автомобили и се отправят към Сиди Бусейд, където е вилата на обекта.
          През цялото време от МОСАД извършват пряко наблюдение, като в 1ч през нощта съобщават, че Абу Джихад още не се прибрал. След половин част забелязват как се връща вкъщи с охраната си, а около 2 и 30 през нощта лампите в къщата се изгасват.
          Екип Далет изолира района и прекъсва телефонните линии. Екип Гимел блокира вилата и неутрализира охраната. Екипите Алеф и Бет влизат през задния и предния вход, като Бет неутрализират охраната на първия етаж и установяват контрол. Екип Алеф отиват към втория етаж, където е спалнята на Абу Джихад. Влизат в спалнята му където е с жена си и изстрелват 70 куршума по него. Жена му остава невредима, както и петте му деца. Цялата операция отнема 13 секунди! Иззети са списъци с войнствени лидери, снимки и техни координати. Командосите се оттеглят и прибират в Израел благополучно. САЩ и ООН се обявяват против операцията, наричайки я политическо убийство. Без значение, че „политическата” жертва е персонално отговорен за десетки терористични актове и смъртта на стотици невинни граждани.
          ПРЕДИСТОРИЯ През 1958 Ясер Арафат и негови съмишленици, с благословията на Египет и други араби страни основават организацията Фатах, една от водещите групи в израелско-палестинския конфликт. Самот…
          http://rayofhalifaxproductions.com/26662

          Comment

          Working...
          X