Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Афганистанските Въоръжени Сили

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Афганистанските Въоръжени Сили

Афганистанските Въоръжени Сили(АВС) се състоят от Афганистанската Национална Армия(АНА) и Афганистанския Национален Военновъздушен Корпус(АНВК). Към АВС има и различни милиции.
    Министър на отбраната на Афганистан е Абдул Рахим Уардак, командващ АНА - Бисмила Кан Мохамади, командващ АНВК - ген.Мохамад Дауран.
    АВС имат персонал над 100,000 души, годишния бюджет за 2008 - 188 милиона долара, но САЩ наливат милиони и милиарди на АВС под различни форми. Пример http://www.washingtonpost.com/wp-dyn...101701695.html Само за последните три години САЩ са дали около 2.7 милиарда долара.

Според много автори, анализатори и доклади един от най-големите проблеми при бързо разрастващите се АВС е липсата на компетенто ръководство. Качествения, обучен и готов ръковеден персонал е дефицит.

Growing the ANA too fast will result in poorly trained, less effective units on the battlefield. Lacking adequate leadership, ANA soldiers are much more likely to engage in criminal activity. Corruption and AWOLs will increase, and the reputation of the ANA will decline, as more allegations of abuse against the Afghan people surface. With poorly led, quickly manufactured units, the chances increase of ANA units breaking and running on the battlefield — it has happened before with a few brave advisors preventing disaster.

Collaboration with the enemy could also increase. Worst-case scenario - entire formations could switch sides, as ANA units have occasionally done throughout Afghanistan’s history, a point ANA officers shared with the author in confidence. These problems are, indeed, a recurrent theme in the history of counterinsurgency. As Moyar noted in his recent New York Times article, “Past counterinsurgents who tried to expand under similar conditions, like the British in Malaya (1948 to 1960) and the Salvadorans (1980 to 1992), discovered that too many inexperienced officers took command and the experienced officers were spread too thinly. In addition to fighting poorly, badly led troops usually alienate the population by misbehaving and they often desert or defect.”

Тук изплува и още един проблем при АВС, който е от национален характер. Афганистан е държава с дълга история, но никога не е имало напълно централизирана власт. Дори талибанския режим не е успял да наложи ред в цялата страна, като най-показателен пример е Северния Съюз, който не е сломен от Мула Омар. В Афганистан днес правителството на Хамид Карзай е почти фиктивно, нещата се решават от местните феодали, главатари(главорези), наркобарони. Липсата на централизирана власт е и причина за Афганистанската Гражданска Война - всеки е искал по-голям залък. Донякъде талибаните са успели да обединят различни части на страната, но във АВС така и не добиват вид на монолитна и единна армия. Предизвикателството към изграждането на единна национална армия се пада на международната общност, начело със САЩ. Усилия за постигане на тази цел има още от 2002(годината след падането на талибаните от Кабул). На място е пратен обучаваш персонал, различни специалисти и инженери, както и много, много пари.
    За цивилизационната изостаналост и специфичната народопсихология на афганците ще дам два примера, които съм давал и преди. Не веднъж в битка войниците на АНА показват ниското си обучение. Не изпълняват заповедите на висшестоящите, разделят се и всеки тръгва само срещу врага или бяга. Дисциплината е под всякаква критика. В същия брой се коментира и цивилизационната им изостаналост. Документиран е един случай, когато войници се опитали да поправят гранатомет с пирони и чук. Друг път изкъртили мивка от казармата(построена от американски строителни фирми) за да си мият краката в нея преди вечерната молитва.

Обучаващия персонал също е в дефицит. САЩ молят за помощ европейските си съюзници като Италия. От италианските Карабиниери са изпратени хора, тъй като Карабиниерите са полицейска част, но част от въоръжените сили на Италия, редом с Армията, ВМС и ВВС, а САЩ нямат еквивалент на такива части.

Въоръжение на Афганистанската Национална Армия.

ТТ.......................7.62x25mm Токарев
    П Макаров............9x18mm M
    М9.......................9x19mm Parabellum

Стечкин................9x18mm Makarov

AK47 Rifle..............7,62x39мм(също и Тип56)
    AK74 Rifle..............5.45x39мм
    M16A2 Rifle............5.56x45mm NATO / M855
    М4А1....................5.56x45mm NATO / M855
    С7........................5.56x45mm NATO / M855

РПК......................7,62x39мм
    М249....................5.56x45mm NATO
    ПК........................7,62X54мм.
    M240....................7.62x51mm NATO
    ДШК.....................12.7x108mm
    М2 Браунинг..........12,7x99m(.50BMG)

СВД.....................7.62x54R
    М24.....................7.62x51mm NATO

РПГ-7
    СПГ9
    82мм минохвъргачки
    81мм минохвъргачки М252
    60мм минохвъргачки М224

Танкове
    T-55 Tank
    T-62 Tank

БМ(над 800)
    БМП-1
    БТР-80BMP-1 ICV
    М113 БТРBTR-80 APC
    Хъмви (213 на въоръжение)

122мм АУ Д-30D-30 122mm Howitzer
    155мм САУ M114

Други
    4.5т камиони (над 50)
    2.5т камиони (над 100)
    Джипове (над 120)
    Линейки (над 15)

На церемония в Получарку, Афганистан, войници от 1st Afghanistan National Army (ANA) Armored Battalion, формация от ОБТ-ове Т-62.

От ноемврийския брой на AirForces Monthly за 2009
    Афганистан проучва възможностите си за закупуване на лек нападателен самолет\за обучение(light attack aircraft\trainer) за ВВС-а си(АНВК) до средата на 2013 година. Това е съобщено от говорители на армията, след като САЩ "подари" на АНВК първия модернизиран и ремонтиран Г-222 през сепнември, 2009, в Италия. САЩ купуват самолета от Италианските ВВС, AleniaNorthAmerica печели конкурс за модернизация на машината и след това бива продаден(!) на АНВК. Подписан е договр между САЩ, Афганистан и Италия за 18 такива самолета, като 1 е предаден, над 11 се работи, последния трябва да бъде предаден през 2011 година. И пак - от Италианските ВВС го предават на USAF и в клона на AleniaNorthAmerica до Неапол бива ремонтиран и модернизиран. Обсъжда се цената за системите за ранно предубпреждаване от РЗВ(със същата компания). Полк. Брад Гамбо, командир на USAF 438th Air Expeditionary Advisory Group, нарамена със задачата да помага на АНА да създаде модерни ВВС, съобщава, че за леки нападателни самолети се разглеждат дасега два варианта.

1. Embraer AMX от AleniaNorthAmerica http://www.fas.org/man/dod-101/sys/ac/row/amx.htm

2. Втория претендент е L159 на AERO Vodochody. http://www.aviastar.org/air/czech/aero_l-159.php

Основните направления са да се изкупуват стари модели от Италианските и Чешките ВВС, да се модернизират от Alenia в Италия и да се купуват от АНА. Двете споменати компании заявяват, че биха могли да приемат изкупят и ремонтират още самолети. Чехите предлагат 48 L-159-ци, а италиано-американците - 58 бройки AMX, които са на въоръжение в момемнта в съответно Чешките и Италианските ВВС.

На въоръжение в АНВК(данните са от Август, 2009).

модел..................тип........................ ...............брой

Ми-17в5...............транспортен хеликоптер............15
    Ми-17ДВ..... .........ВИП транспортен хеликоптер......3
    Ми-35..................щурмови хеликоптер..................9
    АН-32....... ..........транспортен самолет.................5
    АН-26..................транспортен самолет.................2
    Л-39......... ..........лек щурмовик\тренировъчен......1(+1)
    Г.222...................транспортен самолет.................1

Състоянието на техника(като изключим Л-39 и Г.222) e отделна тема.

За Афганския ВВС - http://www.airliners.net/search/phot...an+-+Air+Force
    и

линкове

GlobalSecurity.org is the leading source for reliable news and security information, directed by John Pike

The Center's publications make a significant research contribution in the field of security and strategic studies, while at the same time fostering public debate on Swiss and international security policy.

27
    Ëèïñà íà öåíòðàëèçèðàíî óïðàâëåíèå
    22.22%
    6
    Ëèïñà íà äîñòàòú÷íî ïîìîù îò ÑÀÙ è Åâðîïà
    0.00%
    0
    Ëèïñà íà äîñòàòú÷íî îáó÷àâàù è èíæåíåðåí ïåðñîíàë îò ÑÀÙ è Åâðîïà
    3.70%
    1
    Íåæåëàíèåòî íà ãîëÿìà ÷àñò îò íàñåëåíèåòî äà ðàáîòÿò ñúñ ÑÀÙ
    22.22%
    6
    Èñëÿìñêèòå äîãìè, çàëîæåíè â íàðîäîïñèõîëîãèÿòà
    25.93%
    7
    Ðåãèîíàëíèòå Ôåîäàëè
    22.22%
    6
    Îñòàðÿëàòà è íåìîäåðíèçèðàíà òåõíèêà
    3.70%
    1
    Last edited by beri_cd; 11-12-2009, 22:36.
    http://rayofhalifaxproductions.com/26662

Посочих "регионалните феодали", защото е най-близко до правилния отговор.
    Всъщност не феодалите са проблема, а етническото разделение на населението. Афганистанска нация де факто няма - има пущуни, таджики, узбеки, хазари и т.н. Подобен проблеми са имали през историята много държави, като Австро-Унгария и Османската империя например. Трудно е да се състави армия, която да действа на над-етническо ниво, което е определящ фактор за повечето процеси в страната. Талибаните са предимно пущуни, а пущуните в армията са си пак пущуни, т.е. трябва да накараш пущуни да воюват с пущуни - и това е проблем, не искат.
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

beri_cd, пропусна основно стрелково оръжие - картечница "Калашников" /ПК/7,62X54мм.

Comment

asd

Благодаря, добавих.

Comment

в тези държави като Афганистан,съм съгласен с Dinain за етническото разделение в "държавата" ,просто истински армии не могат да действат що годе ефективно.особено като прочетов написаното от beri_cd за проблемите и другите неволи на армията,направо ми стана странно,плюс това те къде се тренират,оръжията са нормални,поне за мен,защото аз не разбирам много от модерна война.страста ми е към Средновековието и Античноста.както и да е.........Това с откъртената мивка си е просто религия,то не е толкова важно.Въпроса,според мен,е как се набират и дали по свое желание отиват в армията или дори може да са някакви шпиони

Comment

kamos написа Виж мнение
            в тези държави като Афганистан,съм съгласен с Dinain за етническото разделение в "държавата" ,просто истински армии не могат да действат що годе ефективно.особено като прочетов написаното от beri_cd за проблемите и другите неволи на армията,направо ми стана странно,плюс това те къде се тренират,оръжията са нормални,поне за мен,защото аз не разбирам много от модерна война.страста ми е към Средновековието и Античноста.както и да е.........Това с откъртената мивка си е просто религия,то не е толкова важно.Въпроса,според мен,е как се набират и дали по свое желание отиват в армията или дори може да са някакви шпиони
            Това с мивката го каза един американски военен, който е участвал в обучаването на афганистанци за армията. Интервюто беше в Ню Йорк Таймс и ми направи голямо впечатления. Потърсих и други подобни случаи.
            Това си е една дива държава, а и не като между само пущуни да няма вражди. Самите пущуни пък са едва половината от държавата, има и други малцинства. Изобщо враждите са всякакви. От психологическа гледна точка, трудност в изграждането на такава армия е факта, че повечето хора се самоопределят на ниво клан (регион, главатар, племе, род), а не като нация. Това важи за много държави с мешано население, но дори сред пущуните няма и следа от еднство. Това си една изостанала, феодална държава. Родово-общинния строй е жив и процъфтява. Моето мнение е, че на такива държави им трябва диктатура, демокрация не вирее. Трябва силна централна власт, но заразлика от талибанската тя трябва да е приятелска със запада и все пак да е прогресивна. А не диваци като Мула Мохамед Омар. За съжаление в малко мюсюлмански държави хора като Масуд и Пахлави са се задържали. Има и изключения, де, но диктатурата според мен е необходима. Или това, или да се разцепи държавата, което никой не иска (от големите играчи).

Comment

ьяа

Още малко по темата.

В по-широк смисъл конфликта в северен Пакистан е пряко свързан с афганистанския конфликт. Част от граничните афганско-пакистански райони са т.нар. наречени FATA(Federally Administered Tribal Areas – Федерално Администрирани Племенни Райони, ФАПР) и са населени предимно от пущуни. Пущуните са и най-големия етнос в Афганистан, където съставляват 40% от населението или 12 милиона от 28-милионната страна. В 170-милионен Пакистан пущуните наброяват 28 милиона, но са съсредоточени в граничните райони.
              Талибаните са ислямистка сунитска групировка, която идва на власт в Афганистан след кървавата гражданска война от началото на 90-те, макар тази война в Афганистан да не е спирала последните 50 години. Тогава бившите муджахидини, борили се срещу „безбожниците“ от СССР, се изправят един срещу друг за територия, наркопазар, изобщо типична феодална гражданска война в страна, която никога в историята си не е имала централна власт. По съветско време в борбата си срещу Москва и Кабул муджахидините са били подкрепяни от разни държави, като САЩ, Пакистан и др.. Но пък талибанското движение на Мула Мохамед Омар се качва на власт с помощта главно на Саудитска Арабия и Пакистан(чийто тайни служби са пословични в този регион). Личността на едноокия предводител на талибаните Омар е забулена в мистерия, дори лицето му е тайна за повечето хора на земята. Според неговото тълкование да се заснема човешкия образ е против повелите на Бог, единственото изображение на Мула Омар е кадър от видео, с лошо качество. Губи окото си в битка с руснаците.

Мохамед Омар, едноокия мула(учител, предводител).

За талибаните е хубаво да се спомене, че са основно от пущунския етнос, който е мнозинство в Афганистан, съсредоточен в южната част на страната. Те са близо половината от 28-милионен Афганистан. Съсредоточени са в южната част на страна и по границата с Пакистан. Пущуните също така съставляват и най-голямото малцинство в Пакистан, където са над 28 милиона. Съсредоточени са в северозападната част на Пакистан, където формират компактно регионално мнозинство. В този контекст държавните граници и националнотите принадлжености отстъпват на племенните и родово-общинните съюзи. Границата между талибанското полит-религиозно движение и пущунския национализъм и сепаратизъм е размита. След 2001 освен самия Афганистан северен Пакистан също става арена на кървави атентати и престрелки. На извършителите може да се гледа по два начина – като на талибани, целящи да наложат възгледите си над определен регион или като на пущуни, които живят от двете страни на афгано-пакистанската граница, които искат да се обединят помежду си и отцепят от съседите си. Двете неща не се изключват. С оглед на тези факти не е изобщо изненада, че пакистанската помощ за талибаните, която е била особено щедра докато са били на власт, бързо се изпарява след 2001. Все пак повечето талибански лидери са прогонени в граничните за двете държави планински райони където измислените черти на световната карта имат малко стойност.

Етническа карта на Афганистан

Eтническа карта на Пакистан

С идването си на власт през 90-те години талибаните така и не успяват да наложат обаче централизирана власт над тази изстрадала страна. В северната част се образува бастион на анти-талибанските сили, известни като Северния Съюз. Северния съюз е нееднородна конфедерация – съставляват я разнообразни групировки, регионални феодали, военни, политически и религиозни лидери. Организациите са ислямистки, комунистически, националистически и др., а обединяващия фактор е войната срещу талибаните в Кабул. Ситуацията съвсем не е чужда за страна, а и региона – интересите се менят бързо, приятелите също. Хората от Северния Съюз са били единни по съветско време, моментално след това почват война помежду си, след идването на талибаните се обединяват срещу тях, след падането им отново почват ограничени кампании един срещу друг. Омагьосан кръг от насилие и борби. Инересна личност е Ахмед Шах Масуд – един от лидерите на Северния Съюз, герой от войната срещу СССР, „Лъвът от Панджшир“. Масуд е етнически таджик, роден в добро семейство той получава завидно за страната си образование. Владял е пущунски, фарси, урду, хинди, френски, английски и арабски. През 2002 е номиниран за Нобелова Награда (убит е година по-рано).

Ахмед Шах Масуд, Лъвът от Панджшир

Освен на икономическа, регионална и религиозна основа делението в Афганистан е и на етническа – на север присъстват компактни малцинства от тюркски и монголски народи. Враждата между талибани и Северния Съюз може да се разглежда и като борба за власт и територия, и като междуетническа вражда. Талибаните са предимно пущуни, а Северния Съюз е съставен предимно от малцинства на страната – таджики, узбеки, хазарейци(да не се бърка с тюркското племе хазари), които са концентрирани на север. Трудно е да се сложи ясно чертата между политическите, религиозните, феодалните и етническите конфликти. Просто няма точна класификация, универсална формула или правило.

Интересното за Северния Съюз е, че поради нехомогенността си получава подкрепа от много и различни държави – САЩ, Великобритания, Иран, Русия, Индия, Турция, централноазиатските бивши съветски републики и други. Всяка държава подкрепя конкретна група от иначе разнородния съюз, като причините са различни – геополитически, идеологически, етнически(някои от малцинствата са „гранични“). Естествено моментната изгода е решаващ фактор.

Comment

много ми е странно как американците и другите там държави подкрепят тези групировки,някак си ми звучи странно.
                Иначе за етническите общности е ясно,само не знам защо не ми се показат картите на етническите общности.

Comment

asd

kamos написа Виж мнение
                  много ми е странно как американците и другите там държави подкрепят тези групировки,някак си ми звучи странно.
                  Иначе за етническите общности е ясно,само не знам защо не ми се показат картите на етническите общности.
                  Цитата е само текст.

Различните държави подкрепят различни групировки. Това е конфедерация от 1000 групировки, едни получават пари от САЩ, други от Иран, трети от Индия, четвърти от Таджикистан. Талибаните са имали само един приятел - Пакистан. Вече не са приятели.

Comment

съжалявам,моя грешка.Иначе благодаря за картите

Comment

Working...