Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Историческа реконструкция (Historical reenactment)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Историческа реконструкция (Historical reenactment)

    Какво е клуб "Средновековна кръгла маса"




    Основната цел на съществуване на клуб "Средновековна кръгла маса" е той да бъде на първо място една символична "кръгла маса" около която да се събират хора, споделящи своите интереси към Средновековието...

    Средните векове са пресечна точка във времето и пространството, акумулираща в себе си културните традиции и наследство на Античния Свят и подготвяща раждането на Новото Време. Един своеобразен мост между Минало и Бъдеще и, в крайна сметка, един уникален свят, който, сам по себе, си формира една цялостна цивилизация със свой собствен мироглед, чувствителност и разбиране за човека и мястото му във Вселената.
    Клуб "Средновековна кръгла маса" се интересува изключително от “живия живот" на средновековието в неговото многообразие и си поставя за цел да изследва и реконструира не толкова политическите и социално -икономически структури, колкото да акцентира върху аспектите на културата на ежедневието.
    Има два основни принципа, които отразяват основните възгледи на клуба.
    Изучаване на средновековието и селективно реконструиране (пресъздаване) на неговия живот и култура във всеки аспект, който, по някакъв начин, вълнува и интересува някой от членовете на клуба. Същноста на нещата е във връзката между тези два принципа - изучаваме, за да можем да реконструираме и реконструираме за да можем да изучаваме ...
    Всичко това се нарича Историческо реконструиране (Historical reenactment).
    Или, както чудесно са го казали в SCA (Society for Creative Anachronism), "...Тo learn SCA infantry fighting , you make armor, weapons, shields, etc., and put them on and go learn how it feels to wear them when somebody is swinging a (rattan) sword at you..."
    Целта и смисъла на тази връзка между нещата е да се почувства онази Друга Реалност, в която са живели хората тогава...
    Мисля, че е глупаво единствено да си представяш нещо, вместо да се опиташ да го преживееш лично... това важи не само за реконструирането на средновековния живот!
    В крайна сметка, има много начини човек да научи нещо, но това е начинът, чрез който се стремим да го правим в Клуб "Средновековна кръгла маса".

    "Средновековна кръгла маса"
    е дискусионен клуб
    на "МODVS VIVENDI - Средновековно общество в България".

    За контакт: modvsvivendi@abv.bg
    Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

    #2
    Историческа реконструкция (Historical reenactment)

    Уважаеми средновековници,
    имаме удоволствието официално да ви поканим на сбирката
    на "MODVS VIVENDI" - Средновековно общество в България,
    която ще се проведе на 10.07.(четвъртък) в 19.30 ч.
    в страноприемница "Жадната Ламя",
    намираща се на ул. "13-ти март",
    близо до пресечката с ул."6-ти септември" в София.

    Онези от вас, които не са официални членове на Обществото и не са идвали до сега на нашите срещи, или пък не знаят къде се намира страноприемницата, ще чакаме 30 минути по-рано, в 19.00 ч. пред кино "Одеон" (опознавателни белези: Bronzenbeard - червеникава брада и руса коса до раменете; de Santiago - къса черна коса и мустаци)
    На сбирката, ще бъде обявена официалната регистрация
    на МODVS VIVENDI, ще бъде представен уставът и програмата на Обществото, ще бъдат поставени и дискутирани основните задачи, тенденции и перспективи, в които ще се развива Средновековното Общество в България, според двете основно заложени посоки: научно-изследователска и експериментална (селективна историческа реконструкция).

    N.B.! Ще се радваме на присъствието на ентусиазирани, но преди всичко, сериозно мотивирани хора!
    за всеки случай погледнете тук постингите "Какво е..." и "Какво не е ..." МODVS VIVENDI, преди да решите да дойдете, за да си спестим предварително евентуалните взаимни разочарования.
    Благодарим ви!

    Моля,потвърдете тук с едно "ОК"/ или по телефон,или на modvsvivendi@abv.bg/,ако решите да присъствате на сбирката,за да знаем за колко човека да запазим места.Благодарим ви!
    Добре сте дошли и доскоро!

    Bronzenbeard и de Santiago
    Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

    Comment


      #3
      Както се разбрахме на последната ни среща - хората, които смятат да участват в експерименталните ни събирания и лагери (които живот и здраве скоро ще организираме), ще трябва да се "пременят" както подобава за случая!

      Това включва, минимум, комплект средновековни дрехи и елементарни аксесоари като обувки, колан, евентуално, кесия и каквото друго сметнете за добре, естествено.

      На срещата, ще разгледаме няколко въвеждащи семинара за реконструиране на средновековно облекло, водени от членове на SCA , както и допълнителен материал от книгите, с които разполагаме.

      Хубаво би било, всеки да се подготви, доколкото има възможност по темата, за да не губим излишно време в общи приказки!

      Ориентировъчно, срещата ще е следващата седмица - уточнения за време и място - тук.
      Който има някакви предложения и препоръки - отново тук!

      ~Qvalis Avis Talis Cantvs~
      Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

      Comment


        #4
        kratka zabelejka - neshto datata kuza ili prosto weche wyprosnata sreshta e otdawna minalo
        XV mile the sea brode is
        From Turkey to the Ile of Rodez...

        Comment


          #5
          Намирам ТОВА за премного интересно, ето ви пример от Франция, област Ванде - там съ били шуаните и въстанието, наре4ено Вандейско...









          Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

          Comment


            #6
            Сдружение “Общество Дъбова Порта” набира сътрудници, майстори и специалисти по историческо руконструиране(от праистория до17 век след Хр.) на занаяти, технологични процеси, изкуства и умения за реализирането на проект с работно заглавие “Ден на древните изкуства, занаяти и умения в гр.София”.

            Ако имате желание и способности за участие – пишете ни.
            Ще се радваме на обратна връзка, предложения и различни идеи, които могат да направят мероприятието по-добро.

            За контакти:
            vitomov@abv.bg

            Поздрви на средновековната общност,
            Венци Томов
            (ръководител на проекта)



            Следва кратко описание на проекта:

            “Проекът е новаторска инициатива, замислена да послужи като начален тласък за организирането на ежегоден празник на древни форми на изкуства, занаяти и практически умения.
            В рамките на празненствата по случей деня на детето в обявена за експозиция паркова зона в гр. София, деца, родители, радетели на древната история на занаятите по българските земи/и света/ или просто любознателни минувачи ще имат възможност безплатно да наблюдават и да придобият теоретичен, но и сетивен опит за естеството на различни стари техники в традиционните занаяти. Например грънчарство и такачество, практичеки умения от ежедневние бит на нашите древни предци като запалване на огън с огниво, стриване зърно с хромелен камък и изкуства като обработката на кост, камък и метал. Всички общообразователни дейности ще бъдат проведени според стриктните изисквания за безопасност и под зоркото ръководство на сътрудници от Археологическия институт с музей към БАН, опитни майстори и специалисти в историческото реконструиране.”

            ДЕЙНОСТИ

            II. В съдържателен план:

            Изложението ще бъде организирано с помоща на Х експозиционни еденици, разположени върху парковата площ и ограничени с обозначителна лента, но достъпни за желаещите да научат повече за съответната дейност.
            Изброените по-долу примерни еденици ще функционират като специализирани зони за демонстрации на даден занаят, древно умение, работна техника или изкуство. Дейностите в тях ще включват възпроизвеждане на различни оръдия на труда, предмети, украшения, обучение, дискусии и пр.

            Зона “Обработка на кост и рог”
            Зона “Обработка на кремък и каменни оръдия”
            Зона “Грънчарство”
            Зона “Тъкане и предене”
            Зона “Кошничарство”
            Зона “Бои, багрила и боядисване”
            Зона “Древно готварство”
            Зона “Обработка и работа с кожа”
            Зона “Дърводелство
            Зона “Леарство и бижутерство”
            Зона “Архаични ежедневни умения”
            - палене на огън
            - стриване на зърно с хромел
            - сечене с каменна брадва
            - рязане с кремък
            - хвърляне на копие, стрелба с лък
            - други
            Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

            Comment


              #7
              За голямо съжаление, нямам нито едно от горепосочените умения... Но ако има примерно категория Средновековно изкуство "Чупене на глави с топор" - там съм!
              На нож!

              Comment


                #8
                Другиден (събота) съм на реенактмент на рицарски турнир на един замък тук в околността (ако не вали де, че ся е баси лапавицата навънка. Ония пичове с тежките брони не ги виждам Ще стране кат при Ажинкор ) Ще нащракам снимки задължително.

                А иначе тези инициативи са супер интересни. ДАно да се получи организацията.
                XV mile the sea brode is
                From Turkey to the Ile of Rodez...

                Comment

                Working...
                X