Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Съпротивата в Балтийските държави 45-55г.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Знаете ли нещо подробно за съпротивата срещу съветската окупация в Литва, Латвия и Естония? Аз съм чел само откъслечни истории, но дори от тях съм останал впечатлен от интензитета и упоритостта на съпротивата. КГБ доста се озорва с потушаването на партизаните, дори на моменти руснаците са почти изгонени от провинциалните области. Те се виждат принудени да действат с голяма бруталност (често изгаряйки селски ферми заедно с семействата на фермерите вътре) за да си възвърнат контрол върху страните. Ако не се лъжа в Латвия съпротивата е най-голяма, дотам че дори руските заселници са отказвали да отидат в страната. В предвид огромното превъзходство на руснаците е учудващо как партизаните издържат цели 10 години без никаква помощ отвън (английското разузнаване е имало връзки с тях, но май никаква конкретна помощ не изпраща)
    XV mile the sea brode is
    From Turkey to the Ile of Rodez...

Аз нищо не знам по въпроса и затова ще ми е много интересно, ако напишеш нещо повече . Но съм само слушател втази област .

Comment

Уф, защо ли по толкова много теми се получават същите отговори....
      albireo написа
      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

За съжаление и аз не знам много по тази конкретна тема, но съм забелязал едно нещо - държавите, където има най-голяма съпротива срещу чужд режим обикновено, ако не успеят да се освободят се оказват след време с много смесено население - агресора обикновено (няма значение от националността, всички агресори действат по един и същи начин, с кажи-речи еднаква жестокост) унищожава част от местните, в тези области, където има най-голяма съпротива и заселва свое население на тяхно място. Примери много - например на Балканския полуостров - Албания.

А за Прибалтика - Латвия явно е била една от тези страни и сега там доколкото знам населението е 50 на 50, местни и руснаци.
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Доколкото съм запознат, Воланде, точно такава май е била ситуацията.
          Ма и моите познания в тази област са крайно ограничени :cry:
          Нека Всевишний укрепи десницата на народа и войската, за да запази честта, правата и славата на Отечеството и на избраний от народа монарх. Да живее България!!!

Comment

ами и аз се присъединявам към очакващите разяснение, само не разваляйте темата с политически пристрастия.
            "Лейкауф, один из высших командиров вермахта, с полным основанием употреблял местоимение «мы»: «мы», немецкие оккупанты; «мы», вермахт и СС, несем полную ответственность за убийства евреев и военнопленных, за голодную смерть многих жителей Украины. " Wolfram
            Wette

Comment

после тумана в подписи не должно быть припинательного знака
              Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
              [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
              きさまはしんでくださいませんか
              [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Ами нали точно това е, и аз не знам много :lol: Всичко, което знам съм го чел като странична информация в материали по съвсем други теми. Ще гледам да преровя каквото имам, но пък другиден пътувам, та не се знае нищо. търсете и вие
                XV mile the sea brode is

Comment

намерих тази статия, доста обща, но става
                  XV mile the sea brode is

Comment

На тези страници има малко информация за окупацията и партизанските действия:

He, who controls the past, controls the future, and he, who controls the present, controls the past

Comment

Прибалтика-окупация.
                      А что по вашему не окупация?Сибирь тоже окупирована?
                      Дальний восток?Калининградская область?

Партизаны в прибалтике?Да эти партизаны только в SS служить могли
                      и беззащитных людей вешать. "Огромное превосходство русских"-а
                      кто прибалтам мешал строить оружейные заводы? Конечно на фермах свиней выращивать спокойней и прибыльней. Всю историю они были под кем-то, то под шведами,то под немцами,то под русскими,то под американцами, и краткие их периоды независимости -не за счет их
                      смелости и героизма, а за счет ослабления их очередного начальника.
                      Такие партизаны ночью стрельнут разок, потом весь день за детишек прячутся.
                      "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

Това малко твърде ксилно е казано, драги Виталий. Никой не иска от вас да се чувствате виновни, но и тази "злоба" (която струи от изказването Ви)е пресилена - все пак не само са били окупирани и държани много време под властта на съветската империя, но и много вреди са им нанесени. И не мисля, че техните партизани с нещо са се отличавали от вашите (освен, може би, факта, че първо е трябвало да се борят със съветските окупатори, после с немските и отново със съветските, след това).

Comment

Originally posted by "виталий"

Прибалтика-окупация.
                          А что по вашему не окупация?Сибирь тоже окупирована?
                          Дальний восток?Калининградская область?

.
                          Бил съм в Рига за няколко дни само, но мога да кажа, че ако има нещо, което Латвийците мразят истински, това са Руснаците. И факта на окупацията е толкова кристално ясен, че няма защо въобще да говорим по този въпрос. Интересно защо, след като всички бивши републики "доброволно" се присъединиха към руската империя в по-далечно или по-близко време, тя се разпадна като "карточный домик" за броени дни.
                          "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Я сам в эти выходные купался в Балтийском море, но на Русской земле.
                            А латыши-помните кто такие "Латышские стрелки"?Именно из них и состояли растрельные команды после революции . Посмотрите у кого были русские фамилии из всех этих коммисаров.Можно сосчитать по пальцам, а латышские стрелки если подсчитать, уничтожили гораздо больше русских,украинцев и белоруссов чем Советская армия уничтожила их трусливых партизан.Эти люди всегда считали русских за варваров,
                            (а самим кроме деревянных башмаков гордится больше нечем). Сейчас
                            бывших членов SS у себя в стране награждают, а нашим ветеранам литва
                            визы не дает для проезда в Калининград. Даже при Советском Союзе
                            западным немцам из ФРГ было проще проехать в Западный Берлин.
                            А насчет вреда?Плохим танцорам всегда что-то мешает. Некогда не поверю что русский хуже латыша.Наверное они одинаковые.Только русскому народу некто не подарил его города, реки , и моря и строил он заводы по16 часов в день впроголодь, не надеясь на англичан и франсузов.И не прятался на хуторах пожевывая свиной окорок. А жила прибалтика при СССР гораздо лучше чем Россия, кто был в то время в СССР -не даст соврать. И здорово я сомневаюсь ,что латыши и литовцы трудолюбивей русских.Каждый народ заслуживает то ,что имеет. Сейчас над Русскими не изголяется только ленивый, значит мой народ сейчас этого стоит.
                            Когда часть прибалтики "добровольно" принадлежала шведам,то местных жителей даже не пускали в города.А при немца у многих местных небыло имен,только клички.
                            "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

Тук нещо подменяте темата на спора с някакви свои комплекси, Виталий. Никой тук не твърди, че някакъв нерадо е "по-добър" от друг. По-скоро става въпрос за право на самоопределение. А това под чии ботуш по-добре се живее не е най-важният въпрос, когато става въпрос за самоопределение. За това, че те награждават свойте SS-овци са виновни преди всичко години съветска окупация.
                              А споменаването на Калининград не знам какво цели - все пак, вероятно знаете, че Калиниград, всъщност е Кьонигсберг и си е немски град, окупиран и усвоен от съветската империя (да му се не види - все пак е родното място на Кант).

Comment

Working...
                              X