Panzerjager написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Армията на Германската Демократична Република
Collapse
X
-
uzi71 написаКаските на армията на ГДР са много интересни. Моля, ако някой може да даде повече информация за тях - произход, ТТ данни, предимства и недостатъци.
Предварително благодаря!
Има хипотеза, че в основата на каската стои прототип,разработен през 1942-1943, но отхвърлен през 1944 от Хитлер, тъй като според него формата на новата каска се отклонява значително от традициите на германската армия.
След създаването си, NVA подобно на всички останали армии от Източния блок (освен българската) е окомплектована със съветски каски СШ-40. П о това време обаче интендантската и техническата служба на ГДР, работят под началството на инж. Ерих Кизан за разработка на роден образец шлем. Новата каска става факт на 1 май. 1956, когато представителните части на NVA маршируват в Берлин с променения си външен вид. Ето защо в наши дни шлемът е известен като М56. Всички образци са боядисани в наситен сив цвят, като в поевата си версия каската се носи с зелена мрежа или камуфлажен чохъл.
И сега малко за защитните характеристики на каската:
- до 10 м. понася успешно изстрел от ТТ-31
-над 500 м. издържа на стрелба от картечен пистолет.
-то 1 м. понася удар от осколка.
В началото на 90-ете години каската се носи от хърватските милиции във войната срещу ЮНА.Last edited by Sturmpionier; 02-05-2008, 18:55.
Comment
-
По отношение армията на бившата ГДР.
Помня че навремето се четеше една справка "За поведението на нашите войски в Чехословакия" от тогавашния зам.-министър по бойната подготовка Ген.Кирил Косев (същият, който по-късно Желю Желев го разжалва на редник за греховете му в края на 40-те години). Там беше много точно описано коя армия как се е държала. Включително и с критиките за всички поделения на Варш.договор, освен за съветските.
Та в тази Справка имаше много хвалебствия за армията на ГДР по време на окупацията на Чехословакия - говореше се за някаква ТВ-кула, откъдето чехите стреляли и пречели на ГДР-войските да минат по пътя. Германците им дали срок от 30 минути да напуснат, онези искали преговори. ГДР-ейският командир не говорил повече, наредил обстрел, кулата паднала и пътя се отворил. По-късно от Източен Берлин наградили този командир за постъпката му и на техни разноски започнали да възстановяват съборената кула.
Търсил съм този документ, но засега не съм го открил. Дали някои форум-ник, ако има такива, все пак, не си спомня нещо и по този повод ?
Германците са си германци, още повече че ГДР беше на територията на някогашното кралство Прусия, което -не случайно и по изричната воля на Сталин е обявена за несъществуващо след 1945 година. Считано е като родина на германския милитаризъм. С другите немски държавици не е постъпвао така Саксония, Бавария и пр. Поне формално.
Comment
-
Гвардейски полковник писа, че гедерейските униформи 90 процента са в
духа на старата армия, отколкото тези на бундесвера. Вярно е, но бундес вера се дели на две - части подчинени на НАТО и части, който не са под
чинени на НАТО.
Частите подчинени на НАТО са съвсем по американски. Тази снимка бях пуснал някъде (забравих къде). Едва ли някой може да каже, че тези са
от бундесвера.
На втората снимка са части, които не са подчинени на НАТО. Както вижда те съвсем си приличат на нацистките, е нямат същите знаци естествено.
Не знам дали това разделение все още съществува.
Comment
-
еМГето написаГвардейски полковник писа, че гедерейските униформи 90 процента са в
духа на старата армия, отколкото тези на бундесвера. Вярно е, но бундес вера се дели на две - части подчинени на НАТО и части, който не са под
чинени на НАТО.
Частите подчинени на НАТО са съвсем по американски. Тази снимка бях пуснал някъде (забравих къде). Едва ли някой може да каже, че тези са
от бундесвера.
На втората снимка са части, които не са подчинени на НАТО. Както вижда те съвсем си приличат на нацистките, е нямат същите знаци естествено.
Не знам дали това разделение все още съществува.
Според мен втората снимка е или от много ранен период, когато са използвали останали запаси от Вермахтът или е пропагандна!
Още веднъж благодарности на еМГето за интересната информация!!!
еМГето написаФуражки, барети, петлици и наръкавни знаци.
Транспортна колона от камиони "Робур".
Главни транспортни средства в армията на ГДР. От тях само "Робур" не е
съветски, а вероятно немски. Ако някой има ТД за тези камиони, нека драсне някой ред. Татрата всички знаем е чехска. Забележете, че на вратите на колите е поставено знамето на ГДР.Last edited by Гвардейски полковник; 03-05-2008, 19:31. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
Comment
-
подарък за пожелалите го... аз много се смях... http://de.wikipedia.org/wiki/Bild:Tr...A4rversion.jpgВсяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.
Comment
Comment