Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Войната между Либия Чад

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Dinain написа Виж мнение
    Кадафи купува наистина към 3000 модерни танка от всякакви модели, но няма екипажи за всичките, нито подходяща инфраструктура и логистика.
    Така е. Голяма част от строителните обекти на Техноекспортстрой в Либия бяха точно танкови укрития и се изпълняваха много интензивно. Бях дете, но съм запазил хубавите спомени

    Comment


      #17


      През септ.1969 на власт в Либия идва полковник Муамар Кадафи,който много скоро започва ентусиазирано да подкрепя всички братя по вяра и идеолгоия,преследвайки свои собственни цели.Негов съюзник става Фронта за Национално Освобождение на Чад,пролибийска,комунистическа организация ръководена от Гуокони Уедай.Така през 1973г. възползвайки се от междуособиците в Чад и ползвайки се с подкрепата на Уедай,Либия анексира богатата на уран и нефт ивица Ауза,простираща се по либийско-чадската граница.

      ..и така на 9 окт.1980 няколко ТУ-22 по молба на Уедай нанасят удари по позициите на силите на Хисен Хабре край Наджмена.След тези либийски бомбандировки следват удари и по други обекти. В въздушните атакаи взимат участие чужди военни съветници служещи в либийските ВВС-севернокорейци,сирийци,източногерманци.По някои данни на територията на Чад се намират и съветски инструктори.По официални данни на руския Генщаб за периода 1976-78г. на територията на Чад са пребивавали 25 съветски военни.Но дали са взимали пряко участие в бойните действия не е доказано.

      Непосредственна огнева поддръжка на силите на Уедай и либийския Пан-Африкански легион в боевете за Наджмена водят бойни вертолети МИ-24 (HIND).Много скоро разгромените части на Хабре отстъпват кум суданската граница.ПО време на боевете в граничната зона либийските самолети без да се собразяват с международните норми нанасят удари по суданските градове и села,които служат за бази на силите на Хабре.

      През юни 1982 силите на Хабре облъскват силите на врага далеко на север и превземат Наджмена,а лидера на въстанниците се
      провъзгласява за президент на Чад.В началото на следващата година армията на Уедай при пряката поддръжка на Либия предприема контра-настъпление към северните райони на Чад.Ожесточени боеве се разгръщат в района на град Файо-Ларжо.

      На 6ти август 1983 либийците губят първия си боен самолет в Чад.По време на атака на правителственните войски един либийски Су-22 е свален от ПЗРК "Стрела".Летецът попада в плен.

      На фона на тези събития през май 1984 неочаквано избухва война между Чад и Нигерия,повод за която става спор за няколко островчета разположени в юго-източната част на езерото Чад.Нигерийската войска унищожава в хода на внезапна атака чадски гарнизон,убивайки около 300 войници.В отговор на това френски наемници изтласкват нигерийците от острова.Нигерийските генерали дават заповеди за начало на крупни военни действия.В хода на подготовката за наземни операции,ВВС на НИгерия започва да бомбандира чадски села.Но войната приключва така внезапно,както и започва.Още през юли е подписано примирие и всички забравят за спорните острови.
      През октомври 1986 Кадафи увеличава числеността на своя контингент в Чад до 4000 човека.

      На 2 януари 1987 армията на Хабре атакува и си връща обратно град Фада.В боевете са убити около 700 либийци,а в околностите на града е свален вертолет Ми-25 (експортна версия на HIND)
      На 8 март войските на Хабре започват настъпление към Уади-Дум,едно от главните летища,на което са разположени повечето от
      самолетите на либийския експедиционен корпус.След ожесточени боеве на 22 март авиобазата е превзета.Като трофеи чадските сили пленяват 3 Ми-25 и няколко самолета.Вбесеният Кадафи заповядва да бомбандират Уади-Дум.Няколко Ту-22 нанасят по авиобазата удар но резултата е нищожен.

      През август чадкста армия си връща анексирания от Либия район на Ауза.

      На 5 септември войските на Хабре разгромяват авиобазата Маатен Ес-Сарра,намираща се вече на територията на Либия.
      В боевете за базата чадските зенитчици свалят три миг-а и един вертолет ми-25 .Още 22 либийски самолета са унищожени на земята.
      Два дена по-късно в отговор на атаката,полковник Кадафи дава заповед либийските ВВС да атакуват Нджмена.

      В края на краищата скоро след поражението на либийската армия в боевете за северен Чад и южна Либия двете страни подписват примирие,което в общи линии се спазва.


      Хабре
      Last edited by Henry Sinclair; 04-07-2008, 23:00.
      Войната е лека за зрителите...

      Comment


        #18
        Vlad Dracul, благодаря ти много за усилието!
        А долу можете да видите дяволче-туарег
        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
        "But I know none, and therefore am no beast."

        (Richard III - William Shakespeare)

        Comment


          #19
          А това пък е една моя скица на полковник Кадафи от времената на революцията, явно съм му бил фен като малък

          (\_/)
          (°_°)
          (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

          Comment

          Working...
          X