If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Здравейте!Интерсувам се за войната на Франция срещу Виетнам.Ако може да дадете информация и се извинявам за това ако има вече пусната такава тема.Благодаря предварително
Линкът е добър само че английският ми куца.Относно горния пост интерсува ме през коя година е започнала война през коя година свършва доколкото знам Франция е загубила война и какви са причините за загубата й.
Трудно е да се каже кога точно е започнала войната.
Нейните причини се корянят още във ВСВ. С две думи комунистическата съпротива срещу японската окупация на Виетнам се осъзнава навреме (използват хаоса и реално безвластието) и с китайска помощ установява нещо като държава в Северен Виетнам след капитулацията на японците през август 1945 г.
Все пак френчитата се договарят с китайците (а и самите виетнамци не са много щасливи от китайското присъствие) и към края на 1945 г. си възвръщат контрола над страната (по-големите градове и основни пътища всъщност), но злото вече е сторено. Налична е силна съпротива сред виентамският народ срещу френската колониална власт и след 1946 г. войната вече си е факт (през първите години е по-скоро партизанско движение). През 1949 г. Франция създава държавата Виетнам, но хората на Хо Ши Мин не са доволни от това.
Реално сериозните бойни действия започват след 1950 г. Интересно е да се разгледат последвалите събития като едно продължение на ставащото в Корея.
Франция в крайна сметка губи (решаваща е загубата в Битката за Диен Буен Фу) и на 21 юли 1954 г. в Женева е подписан договор, който официално разделя Виетнам на две. На север Комунягите, а на юг прозападно ориеантирана марионетна държава, която в крайна сметка е превзета на 30 април 1975 г.
Peace Through Strength -- Victory Through Devastation
Да, и аз щях да предложа да видиш темата за Диен биен фу. В тази тема би могъл да откриеш нещо за причините, а 1951 ти е посочил годините. Ако ти трябва нещо повече питай.
Comment