messire Woland написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Регистрация на ОМО „Илинден”-ПИРИН? Разбира се, че трябва! - статия
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Според Конституцията са забранени партии на етническа, верска и расова основа. Ако в устава, който не се отваря, има подобни положения, съдът е в правото си да отхвърли молбата за регистрация. Ако няма - по тази точка не може да се откаже регистрация, независимо от подозренията, че партията може и да е етническа де факто. ДПС например по документи не е етническа партия.
По закона за политическите партии са необходими 5000 ЕГН, три имена и адрес. Съдът абсолютно е в правото си да проверява тези ЕГН, още повече че това учредяване на партия е позволено само на хора, които не са лишени от избирателни права - примерно нормално е да се провери дали няма сред тях такива лишени от избирателни права. Чавдар Маринов може да бъде абсолютно сигурен, че и на Бойко Борисов ще му поискат точно 5000 учредители и нито един по-малко. Аргументът, че собствеността на мафиотите не се проверява, е журналистически, а не юридически и не е основание и всичко останало в България да не се проверява както е по закон.
Comment
-
Винаги съм се "палел", когато се спомене Македония (корените ми са от там и имам братовчеди "оттатък"). Паля се и когато чуя за ОМО "Илинден", с Пирин или без накрая. На "огъня" ми никой не може да попречи, извира ми отвътре. Така е и с повечето българи, които използват емоциите си вместо разума си, когато стане дума за Македония. Спорове, омраза, ненавист. Но не и логични и разумни доводи.
Не отричам българският произход на македонците, но и не твърдя, че македонска нация няма. Тя е факт и всички ние трябва да се съобразяваме с тази реалност. Повярвайте ми болно ми е да напиша това, камо ли да го произнеса (ще ми се скърши езикът или пък дедите ми ще се обърнат в гробовете). Как е изградена македонската нация -с измами и фалшификации, днес няма реално значение. Важен е единствено резултатът. Днес повечето от говорещите западни български диалекти хора около Вардара се чувстват македонци и ние само можем да загубим, ако се държим пренебрежително и даже покровителствено с тях.
А що се отнася до македонците в нашата държава, то те са такъв незначителен брой, че не би трябвало да им се обръща внимание. Което не правят обаче полицията и съдът. Затова и крясъците на ОМО-вци стигат чак до ЕП. Нашата държава не трябва да пречи (камо ли да забранява) на хората да се сдружават. Грешни (според мен) са и постановките на самата ни Конституция. Откъде накъде там трябва да фигурира текст, който да забранява партиите на етническа или религиозна основа. Това също е пресилен момент, върху който може да се помисли за в бъдеще.
Сравняването ни с Гърция едва ли е удачно -тази държава не би трябвало да ни е еталон за подражание, особено в политиката си спрямо малцинствата.
Comment
-
Агенция Фокус, 31.10.2006
Софийски градски съд (СГС) отказа вписване на политическа партия ОМО “Илинден”-Пирин, съобщиха от съда.
В мотивите се посочва, че на съда е представен списък с 530 учредители, но според експертна справка в 25 случая едни и същи лица са попълнили 116 учредителни декларации. 91 души не са попълнили саморъчно декларациите си както изисква законът.
Липсват данни за броя и състав на участниците в учредителния форум, а така също и саморъчно попълнени декларации от тях.
Налице е молба за вписване в регистъра на политическите партии на новоучредената партия ОМО “Илинден”-Пирин. От удостоверението за уникалност на име се установява, че то е издадено на политическа партия Обединена Македонска организация Илинден – партия за икономическо развитие и интеграция на населението.
Списъкът на членовете е неточен и непълен – липсват имена, ЕГН и адреси на отделни участници.
Липсват данни за кворум на изискуемия от закона Инициативен комитет от най-малко 50 души.
Учредителното събрание е на политическа партия ОМО “Илинден” – Пирин, мандатната комисия на което не е индивидуализирана. Аналогична е ситуацията с останалите органи на партията – председателство, централен съвет, контролно-ревизионна комисия, където не са посочени ЕГН на участниците, не са попълнени пълните им имена (т. е. е налице негодно доказателство). Представеното копие от устава не е заверено.
Не са представени графичните изображения на символите на организацията, а само са описани. Описаните в устава символи противоречат на текста на чл. 5 от Закона за политическите партии.
Съдът намира, че молбата за вписване е неоснователна заради изложените по-горе допуснати правни несъответствия. Съдът приема, че е налице ненадлежно учредяване на политическата партия, поради което оставя без уважение като неоснователно заявлението за регистриране.
Решението подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд в 7-дневен срок от узнаването му.
Comment
-
Tom_Calm написа"огъня" ми никой не може да попречи, извира ми отвътре.
С повечето написано от теб съм съгласен, особено за македонската нация. Независимо как, защо и кога са се появили, факт е че има една група хора, които се самоопределят като "македонци". И последното, което трябва да ги интересува е дали съседите им (българите) одобряват или не, "разрешават" или не това определение. За забраната на партиите на етническа основа говорихме преди време в една друга тема и трябва да кажа че и аз не съм никак убеден в ползата от тази забрана. Наистина тя по начало има смисъл именно да предотвратява етнически разделения, но дали успява в тази задача - не съм убеден. Да не говорим че такива разделения има и винаги е имало, включително и преди тази промяна в конституцията. И може би забраната на такива партии в дългосрочен план ще се окаже заравяне на главата в пясъка. Дано не."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
кало, мисля че отговора на Хана е окончателен. аз се въздържах поради това, че бих прибавил излишно много емоции.
лош закон но закон. и трябва да се спазва. и на мен не ми харесват сума закони ама ги спазвам. ако ли не ги спазваме следва това което става по улиците ни в момента, щото на някой не им изнася да спазват закона за движение по пътищата.
Меко казано
Освен, че авторът на статията се дразни много на ГЕРБ, май от нея друго не става ясно...
Според мен от ОМО нарочно искат да не ги регистрират, за да се създава някакъв шум около тях, да прибират пари от патриотично настроени македонци в чужбина примерно и т.н. Това си е доста вероятна, особено като се има предвид как винаги на разни чествания ходеха в същото време като ВМРО там и разбира се винаги ставаше нещо. А дори да иска съдът да ги регистрира, ако примерно устава им е не както трябва, няма да могат. Жалко е, че се обръща толкова внимание на това тука, а още по-жалко, че се обръща 10 пъти повече внимание на това в Македония.
Ако се регистрира, каквото и да прави няма потенциал за нещо повече от някое друго кметско място, макар че нищо не пречи на техните хора да се явяват като независими на изборите. Изобщо пълна простотия е цялата история, дано скоро се забрави.
Comment
-
От цитата на Хана става ясно , че твърденията на автора на статията за "внимателно съчинени , явно от професионални юристи документи", не съответстват на действителността. При изложените процедурни нарушения , решението на съда е очевидно правилно и законосъобразно, и не виждам основания за обвинения в конюктурност.
Съвсем друг е въпросът как е процедирано със съставителите на неистински официални документи/престъпление по чл.308 и следв.НК/...и защо не сме чули да има подведени под наказателна отговорност лица за тези деяния...
Comment
-
Гост
Не знам защо, но като чета и слушам разни прищявки на определени групи от обществото, за самоопределение, за етническа и религиозна принадлежност, за културни и расови различия и не знам си какви още потребности, се сещам за добре известния принцип - РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ!!! Че на тия 5000 или 50000 (не ги знам колко са...) подписали се за регистрацията на въпросната партия им е през "оная работа" към кой етнос и култура принадлежът е ясно по начало. Интересното тука е кой ги подстрекава, кой им дава "тон" за подобни действия и с каква цел го прави. Външни или вътрешни фактори са замесени в тази работа и защо това става точно сега, когато страната е на прага на влизането в Европейския съюз?
Comment
-
Струва ми се, че единствените които вземат тази организация на сериозно, сме само ние. Никой друг не я бръсне за нищо - това имам в предвид.
Случаят ми напомня за онзи турски ултра-националист от Кърджали, който попадна под светлината на медийните прожектори за един среднопродължителен период (не му помня името). Беше вдигната истинска врява - атакистите около Сидеров искаха да го дават на съд, на прокуратура и т.н. И един ден чух по телевизията, че ще има интервю с него. Веднага се зарибих да го видя с очите си какъв е този злодей. А той се оказа някакъв изкуфял дъртак на около 70 години, живеещ в една порутена селска къща. Смешно е дори да им се обръща внимание на такива хаховци.Truth will save the world
Comment
-
Parabellum написаИскам някой да ми обясни за какво се борят ОМО „Илинден”-ПИРИН?
Наистина не съм наясно по въпроса.
Аз доколкото знам и съм чел те се борят за лошото на България, това ти го казвам съвсем просто, кратко и ясно.Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
Comment
Comment