Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Нова държава на Балканите

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #61
    Хана написа
    Защо? Ти гадже ли си търсиш, па макар и от мъжки пол? Ще те разочаровам, но си сбъркал си форума, тук повечето са straight :shrug:
    Започвам да се оглеждам недоверчиво и гледам да си осигуря гърба до някоя стена....
    XV mile the sea brode is
    From Turkey to the Ile of Rodez...

    Comment


      #62
      Хана написа
      Защо? Ти гадже ли си търсиш, па макар и от мъжки пол? Ще те разочаровам, но си сбъркал си форума, тук повечето са straight :shrug:
      Ако си търся гадже,този форум е мястото ,където никога не бих търсил.Ясно е че жени тук няма,а и да има не е тук мястото.А отоносно годините на участниците-искам да знам с какви хора водя дискусия!

      Само информативно ,ако мислите че търся мъжко гадже-боя се че ще ви разочаровам! :tdown
      Затворенив гета били, а? Имам два въпроса:
      1. Знаеш ли какво е значението на думата "гето"?
      2. Дори да допуснем, че испанските цигани са затворени в гета. Виждаш ли в това положителен пример?

      Произхода на думата не ми е ясен,но употребата и в съвремения български език -да.Незнам дали е положително да се затварят малцинствата в гета,но знам че испанците нямат проблеми с техните.Виждам по изложените данни ,че англичаните са се справили до някъде добре с този проблем.Само че малко трудно ще накараме наще да си плащат данъците,да не говорим за тока.Пак казвам-във всяко стадо си има мърша.Не казвам че абсолютно всички цигани са крадци,убиици и изнасилвачи-не са такива хората.Даже мога да кажа че те са кокошкари и те обират вината винаги.До това положение без съмнение ги е довела държавата.Хаиде сега да даде някой идея как да направим живота им по-интегриран ?Да не давам клишираните примери с успелите цигани в България.Всички знаем за Проф.Александър Чирков.Понеже аз уча медицина и що годе съм наясно с тази област ,ще ви кажа че невероятно много хора го уважават,като най-добрия сърдечносъдов хирург в България.



      Явно аз съм доста под средната възраст на участниците във форума,което ме прави леко недозрял.Ако мислите че мнението на някакво "хлапе" няма значение,просто не ми обръщаите внимание :nod: .

      Comment


        #63
        Проблемът е изключително сложен и не ще се реши с гета. Е, може да се реши де, че и "окончателно" даже, но никой няма да ни пусне в днешния свят.

        А относно "зрелостта", тя не е пряко пропорционална на годините
        XV mile the sea brode is
        From Turkey to the Ile of Rodez...

        Comment


          #64
          Подкрепям мнението на Сър Г(р)ей Внимавай, те са на всеки километър!

          Рубен, "гето" идва от италианския език. Значението и е част от град (квартал) в който са длъжни да живеят даден тип хора - по расови, етнически, религиозни или други белези. За първи път се изполва мисля в 16-и век във Венеция - за еврейското гето става дума. Това е което знам, има и по-разбиращи в тази сфера (филологията), ако нещо съм сгрешил, да ме поправят.

          Популярното и значение в днешния език е поредния резултат от журналистическата неграмотност и стремеж към сензации. Ако се замислиш, допреди няколко години в България нямаше "цигански гета", имаше "цигански квартали". Всъщност нищо не се променило, само дето господа журналята и покрай тях някои политици без капка мозък започнаха да си служат с "модерни" думички и така се появиха цигански "гета". Може би като имитация на негърските "гета" в САЩ, не знам. Аз лично използвам думата в точния и смисъл, а именно квартал, в който хората са задължени да живеят.
          "No beast so fierce but knows some touch of pity."
          "But I know none, and therefore am no beast."

          (Richard III - William Shakespeare)

          Comment


            #65
            Dinain написа
            Подкрепям мнението на Сър Г(р)ей Внимавай, те са на всеки километър!
            Гррррр!!!!
            XV mile the sea brode is
            From Turkey to the Ile of Rodez...

            Comment


              #66
              Динаин ,благодаря ти за разясняването на думата "гето"!Колкото темата за малцинствата мисля че Сър Греи най-добре даде оценка.Лесно може да се реши проблема,ама после хелзински комитет други такива организации ще ни направят на луди и щастливи.

              Само една молба-хайде да не се разправяме тук относно гейовете,не му е тук мястото.На мен хората не ми пречат,нека си правят каквото си знаят.Ако наистина държите да дискутираме нещо относно тях,да се направи такава тема за дискусия :lol:!Може даже да се направи дискусия на тема-обратните през вековете и тяхното присъствие в историята-положително или отрицателно

              Comment


                #67
                Грей е съвсем прав - възрастта не е мерило в този случай, още повече, че скромния ми житейски опит ми е показал, че множеството възрасти, които се поддават на измерване (интелектуална, физиологична, календарна, емоционална, културна) много рядко съвпадат у конкретен човек.

                Ruben написа
                Колкото темата за малцинствата мисля че Сър Греи най-добре даде оценка.Лесно може да се реши проблема,ама после хелзински комитет други такива организации ще ни направят на луди и щастливи.
                Предполагам, че не си разбрал сър Грей добре (надявам се, де ). Въобще не е лесно или възможно разрешаването на този порблем по подобен път. Възможно е временонто му скриване, което означава и задълбочаване, така че проблемът като бумеранг ще се върне и ще цапне наследниците ни.

                Ruben написа
                Хаиде сега да даде някой идея как да направим живота им по-интегриран
                Из форума има поне няколко теми, където се е обсъждал този въпрос. Можеш лесно да ги откриеш и да прочетеш предложените решения, ако пуснеш търсене по думата "циганин".

                Comment


                  #68
                  Ruben написа
                  Може даже да се направи дискусия на тема-обратните през вековете и тяхното присъствие в историята-положително или отрицателно
                  Няма смисъл, доколкото струва ми се не са творили революцията в сексуален или "обратен" план. А и "обратните" им наклонности смята са имали минимално да не кажа никакво отношение към историята.
                  Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                  Неизвестен руски адмирал

                  Comment


                    #69
                    Сори за офтопика, но ми е интересно как идват всъщност циганите в България. Чувал съм, че пристигат заедно с османските турци, на които са
                    свирили и веселили.

                    Comment


                      #70
                      Наистина интересен въпрос. Поне хронологично съвпада, доколкото знам идват преди около 6 века.

                      ПП Темата за циганите е интересна, обаче не е много свързана с Черна Гора, затова предлагам да се отдели и по-добре да се "присади" към някоя съществуваща с подобна тематика (чух че имало 2-3 вече).
                      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                      "But I know none, and therefore am no beast."

                      (Richard III - William Shakespeare)

                      Comment


                        #71
                        Предлагам тема "Историята на циганите в България". Мисля, че ще е интерсно.

                        Comment


                          #72
                          Според мен не бива да се бъркат две неща - първо поведението на обсъжданите хора като политици, и второ - поведението им като хора или бизменсмени (пфууу... предприемачи според мен стои по-добре).
                          Никой не отрича опита на Слободан Милошевич и неговата фамилия, както и близки до него хора, да обсебят цяла Сърбия. Това е факт който няма как да се скрие. Но за цялата тази работа има редица предпоставки. Първата и най-немаловажна е според мен моралното израждане на политическите елити по света. Мисля няма държава където римската поговорка "дойде беден управник в богата провинция, а след две години си тръгна богат управник от бедна провинция", да не важи. Просто ми се струва, че нормата на кражба е различна. Втората предпоставка, която допринесе за забогатяването на управляващия елит на Сърбия и сръбските републики в съседните страни беше наложеното ембарго. Мисля ще се съгласите, че няма по-сладък бизнес от този в ембаргова държава. Е, ако държиш митниците, или си национален герой, за какъвто минаваше Аркан, колко си затруднен да прекарваш цистерни, шлепове или камиони? Мисля никак.
                          Втория аспект беше политическата дейност на Слободан Милошевич и тук мисля оценките диаметрално се разминават поради факта, че различните хора мерят с различен аршин. Но според мен най-верния аршин си остава този на сърбите. Те си го познаваха най-добре. И тъй като нямам достатъчно контакти с обикновенните сърби по този въпрос мисля, че не мога да дам смислено мнение.
                          Черна Гора, като държава е почти толкова самостоятелна, колкото би било и независимо Косово. И досега има силни съмнения за "леко" нагласяне на резултатите до исканите от ЕС 55%. Друг е въпроса, че от съюзната държава черногорците печелеха повече, отколкото биха спечелили сега. Но след като са гласували за независимостта - успех за по-нататък.
                          Друго обаче ми прави впечатление. Това е част от така нелюбимите ми конспиративни теории, обаче мисля си има друго обяснение. В началото на 20-и век във Франция някакъв лейтенант докладва с план на масонска ложа да придизвика война в Европа с цел раздробяването на Австро-Унгария и създаването на няколко малки държави от Балтийско до Егейско море, така че споменатите държави да са лесно управляеми и послушни на Франция, която тогава е била лихваря на Европа.
                          Разбира се това според мен е доста елементарно обяснение за ПСВ, както и за раздробеността на Средна и Източна Европа, но не може да се отрече, че тази постановка с малките, враждуващи държави, послушни на Големия брат работи идеално. Поне в последните 30-40 години.
                          Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                          Неизвестен руски адмирал

                          Comment


                            #73
                            Темата е разчистена. Призоваване потребителите да не се впрягат на откровено глупави постове и да хабят енергия в отговори. Хидрата с някоя от главите си ще се погрижи за тях
                            Форумен Правилник

                            Comment


                              #74
                              Шефе, да не се обърка нещо? Постовете за Аркан и Югославия ги изтри, а тези за циганите - не?! Както и еди куп глупости по-нагоре (в които и аз участвам).
                              "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                              "But I know none, and therefore am no beast."

                              (Richard III - William Shakespeare)

                              Comment

                              Working...
                              X