Франьо Туджман?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Нова държава на Балканите
Collapse
X
-
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
-
Между другото, Черна гора по силата и на старата югославска конституция можеше да се отдели от федерацията, както между другото и останалите държави от бивша Югославия. Дали е на добро? Трудно е да се кажа, във всеки случай това е волята на мнозинството черногорци, които са гласували, а мнозинството, дори и малко относително, си е мнозинство. За бивша Югославия ще кажа само, че си беше изцяло изкуствено образование, създадено с конкретна цел през 1919, крепено единствено благодарение политическата конюнктура и после мъдрата политика на един човек и срутило се за по-малко от десетилетие след смъртта му. Жалко само за 300 000 сърби, босненци, хървати, словенци и косовари, които загинаха невинни в грамадното си мнозинство. Нека греха го берат Хартвиг, Клемансо, Лойд Джордж, Милошевич и прочее "далновидни" държавници.
Аз единствено се надявам, че народите от бивша Югославия ще намерят път към помирението. Искрено се надявам в Обединена Европа, където няма да има граници, тези черни години да са само събития от историята, над които си бият главите само ентусиасти :twak: като нас с вас. Знам, че звучи малко надъхано и високопарно, особено за моя си смирен :nworthy: стил, но това са си искрените ми чувства.
Comment
-
Смятам, че по въпроса за държавното образувание "Югославия" вече се изказах, абсолютно кьопав проект. По въпроса за бъдещето, след изчистването на няколко "не спешни", но в никакъв случай "не забравени" въпроса, да заповядат в Съюза. Европа е съюз на държави, който по подразбиране трябва да ни прави по-силни. Ние още не сме там, така, че всякакви приказки ще са прибързани.
Без емоции, смятам, че сръбската държава е отговорна за значителни престъпления, граничещи с геноцид, не само в Западните Балкани. Драгош и Плетвар не са оправдаеми дори и днес, в тези релативистични времена. Убийствата на учители и духовници, кощунствата в манастира Св. Архангел Михаил край Трън са необясними от гледна точка на военни действия. Карнегиевата комисия е описала добросъвестно всичко. "Мъртвият не ми е вече враг", но държавата им е престъпна, докато не се изчисти от гадостите, които е извършила. Не я жалете. А пък инцидента "с прислужницата" и отдаването на почести от българска военна част на националния им флаг през 20-те г. в столицата ни София е петно и върху нас. Пак казвам, без емоции, държавите не могат да си прощават такива работи.
Comment
-
Да, ама босненският се казваше Алия Изетбегович. А "Аслан" сигурно е Аркан. ???
Изетбегович може би беше сменен от Караджич? Не че има голямо значение сега."No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
-
von Danitz написаДа, ама босненският се казваше Алия Изетбегович. А "Аслан" сигурно е Аркан. ???
Жѐлко Ражна̀тович (на сръбски: Жеšко Ражнатовиž / Željko Ražnatović), с псевдоним А̀ркан (Arkan), е известен командир на паравоенното формирование Тигри (Tigrovi), обвинявано за редица военни престъпления в Хърватска и Босна и Херцеговина, е роден на 17 април 1952 г. в Брежице, Словения, където служел баща му, Велко Ражнатович, тогава офицер от Югославската народна армия. Бащата се отнасял към Желко и трите му по-големи сестри строго, като към подчинените си1. Велко Ражнатович се издига до чин полковник и става политкомисар във военновъздушните сили на СФРЮ, а по-късно за известно време е министър на транспорта и комуникациите, след което бива пенсиониран.
...И кажи ми ти страннико,
чувал ли си звук,
по- велик от тропота на хиляди коне!!?...
Comment
-
Warlord написаКолкото до враждите и раздробеността на Балканите - началото на това беше поставено още в края на Х²Х в. и подклаждано от Великите сили през целия ХХ, а балканския темперамент и манталитет на тукашните народи беше много благоприятна почва за разпалването на язвителни пожари, които наистина ще тлеят десетилетия, а може би и векове, но техните пламъци няма да опарят Запада
Николай написаЗа бивша Югославия ще кажа само, че си беше изцяло изкуствено образование, създадено с конкретна цел през 1919, крепено единствено благодарение политическата конюнктура и после мъдрата политика на един човек и срутило се за по-малко от десетилетие след смъртта му.Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.
Злобата крепи човека, а мързела го грози!
(собствен патент)
Comment
-
Batko Charly написаЕй за тва става въпрос. Дори винаги съм се опасявал, че западни тайни служби имат много пръст във фрагментацията на Югославия. Те (Великите Сили) я направиха, те и сложиха края. В българската история има много сходни епизоди.
Нима именно запада, нямаше най-голяма полза от запазването на Федеративна Република Югославия?
Ако разпадането на Югославия е нарочно предизвикано, както ти казваш, веднага изкача въпроса: "qui bono?". Твоята теория е "не може да не са западните тайни служби, те навсякъде се месят и само злини носят. Те я направиха тая държава, значи и те трябва да ся разрушили!"
На това му се казва глупости на търкалета Чарли.
Защо за момент не допуснеш, че разпадането на Югославия си беше естествен процес? Чийто корени си бяха на местна почва и които дори дългото титово управлени не успя да унищожи. И всъщност ако си спомняш нещо от 1989 и началото на 90те година, може би ще си припомниш, че именно запада се стремеше тогава да поддържа вече клатещата се под напора на различни национализми югославска държава. А защо? Оставям те да помислиш сам над тоя въпрос. Определено ще е по-умно, отколкото да си тормозиш главата с различни теории на конспирацията.
Comment
-
Айде малко от веселата страна
Черногорци са известни като най-мързеливият народ в Европа.
Утринната гимнастика по радиото била такава:
"Едно, две, едно, две. А сега и с другия клепач".
На всички са известни, вероятно, прочутите черногорски заповеди:
1. Човек се ражда уморен и живее, за да си отпочине
2. Обичай кревата си като самия себе си
3. Денем почивай, за да можеш нощем да се наспиш
4. Не работи - работата убива
5. Ако видиш някой да си почива-помогни му
6. Работи по- малко, отколкото можеш, а онова, което можеш, отстъпи другиму!
7. Спасението е в хладната сянка - от почивка никой не е умрял
8. Работата носи болести- недей да умираш млад!
9. Когато случайно ти се прииска да поработиш, седни, почакай, ще видиш, че ще ти мине!
10. Когато видиш някъде да ядат и пият - приближи се, ако видиш, че работят - тръгни си да не пречиш.
От познати ходили доста там - наистина са си такива. Но пък с най-високите и красиви хора в Европа.
Comment
-
с пълното уважение към правото на всеки един да се самоопределя ще кажа, че не ми харесва разделянето. причината не е, че тъгувам по "лошото време", а защото ми е ясно какво ще им се случи и на едните, и на другите. вероятно ще се превърнат в следващите Българии. в смисъл на разградени дворове, в които истинските управляващи се движат в автомобили с дипломатически номера.
от разделянето на югославия до момента печелят само словения и хърватско. особенно последната република, по простата причина, че благодарение на нея в момента Босна няма един милиметър излаз на море. иначе хърватска в момента е туристическа дестинация, разбираш ли, благодаря именно на тънката крайбрежна ивица. както и да е.
а за Косово - хич не си и помисляйте - това е все едно източните родопи да обявят независимост. там със сърбите сме се били и ние за тия земи- не с албанците, със сърбите. албанците са се размножили като зайци именно по време на социалистическа югославия, не преди това. преди изкуственото образуване на Югославия винаги са били малцинство в областта. не отричам, че имат право да живеят там, както и не отричам, че в началото на 20ти век вкл. по време на балканската война сърбите са ги клали като животни. и все пак това не им дава право да издевателстват над всички останали на базата на минали събития и настоящото си числено превъзходтсво (веднага си представям квартал захарна фабрика, прощавайте).
та думата ми беше, че може да стане както в легендата за петимата синове на хан Кубрат (добре де, "кан" е титлата ама не мога да и свикна на тази дума). някой ще се обади, че благодарение на югославия на милошевич черногорците са попаднали в същата изолация като сърбите... и ще е прав - донякъде. аз например съм питал чехи и словаци какво толкова не са си харесвали, че се разделиха. и едните и другите ми казаха "не ние, а политиците го поискаха". само времето ще покаже доколко е била оправдана радостта в Подгорица (и други градове). и не тържествувайте над незаринатия гроб, че може да паднете в него...
Comment
-
albireo написаНима именно запада, нямаше най-голяма полза от запазването на Федеративна Република Югославия?
Но пък в същото време съм напълно съгласен с това:
albireo написаЗащо за момент не допуснеш, че разпадането на Югославия си беше естествен процес? Чийто корени си бяха на местна почва и които дори дългото титово управлени не успя да унищожи.
von Danitz написаЪм чи как, братя, ко да ги праиш?
3F122 написаа за Косово - хич не си и помисляйте(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Comment
-
Izl, Черна гора има население едва 700 000. Бъдещето и е същото като на Хърватско, Босна, Словения, както и на целите Балкани - туризъм. Това и е единствения сериозен ресурс - все още зелени гори, църквички и пейзажчета, плажове, рекички и езерца, които на Запад за съжаление вече са заменени с магистрали и индустриални зони
Уорлорд написаАлбирео, това е така, но Тито си беше "техен човек" и им беше много удобен, докато Милошевич..."No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
-
Абе може и да е бил такъв образът му в началото, ама после какъв стана - диктатор ултранационалист. Та понеже много им беше удобен на запада за разлика от Тито (както ти разправяш) така за разнообразие решиха да го бомбардират, а после да го съдят в Хага и накрая да го отровят!(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Comment
Comment