Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Следвоенен Ирак

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Всъщност, наистина има своеобразни "вакуумни бомби", но те нямат нищо общо със бронебойните снаряди със сърцевина о т обеднен уран - става въпрос за баротермични заряди и други подобни "хубавини", дет е достигнала нашата технологична цивилизация.

Comment

Сигурно имате предвид обемно-детониращите заряди-много гнусно оръжие,нанасящо на оцелелите изключително тежки и трудно лечими в полеви условия наранявания.Но щом е за американците-МОЖЕ,те имат право да ги ползват,щом са решили че така е правилно :evil: :evil:
      Състраданието е слабост...

Comment

Я се пообяснете малко, за едни и същи работи ли говорите или за различни? Аз съм чувал за едни гадости дет при експлозия създават над 3000 градуса температура на даден обем, която огнена топка изгаря въздуха и се получава вакуум. Това донякъде ми прилича ем на "вакуумните бомби" на Голъм, ем на обемно-детониращите снаряди на фон Цеков. Виждал съм филмчета с опити с такива муниции, наистина ужасяващи. Удар до една къща накара всичките мебели и кукли дето ги бяха наслагали вътре просто да бъдат катапултирани навън, като че ли в самата къща е избухнала титанична експлозия, а всъщност като се разсея прахоляка къщата си седеше, леко подпалена само. Мисля, че тия муниции са забранени, поради високата им леталност - шансът да оцелее някой е практически нулев.
        XV mile the sea brode is
        From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Уточнявам се
          Това, за което аз говоря, знам че е на въоръжение в руската и американската армия със сигурност (дори на ниво артилерийски боеприпаси - ракети, по-точно). Идеята е горе-долу следната - Бойната глава е напълнена с нещо като запалителен гел, който при детонацията на боеприпаса се рапръсква на фини капчици във въздуха, като заема определен обем. Възпламеняването на гела се извършва чак след като той е изпълнил съответният обем. Резултатът е, че целият този обем въздух се изгаря (като всичко намиращо се там получава стабилни изгаряния - температурата на горене е много висока, не помня точно колко) и се получава своеобразен вакуум. Съответно, оттам се получава и вторичният ефект, подобен на вакуумните бомби (но основният е запалителен).
          Доколкото съм чувал, "вакуумните бомби" са на подобен принцип, но доста по-големи като обем на бойната част. Те съществуват май само като авиационни боеприпаси (но сигурно това вече се е променило) и есплоадират във въздуха на ивестна височина. Но основният им ефект е именно имплозионен (май така се наричаха също) и мисля, че се постигаше чрез понижаване, а не чрез повишаване на температурата (но много насилвам паметта си вече).
          Резлтатът и в двата случая е ужасен и човеконенавистен, така че едва ли има принципна разлика (то и при пушката, в крайна сметка си е така). Но пък казват, че така се смазвали колелата на прогреса.

Comment

Аз май за първите знам
            XV mile the sea brode is
            From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Working...
            X