Съобщение

Collapse
No announcement yet.

"Виждайки другата страна на хълма"

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

"Виждайки другата страна на хълма"

Това е едно есе, обсъждащо мястото на съвременните информационни технологии в днешното бойно поле, положителните и отрицателните страни на новите възможности за информационно осигуряване и обработка (иначе казано информационния метаболизъм) и ползите, които може да извлече командващия за установяване на превъзхождащ темп над противниковите сили. Статията е хубава, защото обобщава като цяло модерната концепция за Network-Centric Warfare, която се шири във все пак най-модерната и с най-голям боен опит армия в момента . Също така доста добре се обсъждат и се поясняват концепции като информационен метаболизъм, информационно превъзходство над противника и като цяло "информационната война" (не в популярния, технологичен вид, а като надпревара в събирането, обработването и реализирането на информацията, цикълът НОРД), по който въпрос си спомням, че едно време щяхме да продължаваме дискусията с Ханс, започната в темата за Блицкрига.
    На моменти в статията имам чувството,че нарочно са разтягани локуми, някой неща се повтарят по няколко пъти, но като цяло е интересна и може да послужи за основа на по-нататъшно разискване на информационния аспект във войната. Или пък на проблематиката на новите технологии и вероятните пътища за развитие.

Статия
    XV mile the sea brode is
    From Turkey to the Ile of Rodez...

Статията е много интересна и показателна, но не съм сигурен какво бихме могли да обсъждаме около нея. Информативността е налице, липсва основание за питане или диалог . Очевидно е, че съвременните информационни технологии могат да осигурят много по-голям информационен поток и в двете посоки и също толкова очевидно е, че това поставя същите проблеми, съществували и в миналото само че от друга посока. И недостигът и излишъкът от текуща информация поставят сходни проблеми откъм фиртриране и "триене".
    Другият проблем - че технологичното превъзходство не се превръща автоматично във фактическо превъзходство на бойното поле е мисля също досаттъчно очевиден (в текста са дадени хубави примери за това).
    Общото ниво на триене остава същото, решението на порблемите също какот в миналото лежи изцяло в човешкия фактор и качестовто на организирането му.
    Единственото наистина ново и интересно за мен е в опитите да се формулира този човешки фактор, така че да може качеството му да се постига чрез обучение. Това води към интересен проблем за съотношението между научаване и геаниалност.

Comment

Working...
    X